La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
17 agost 2022 · 4675
autor@
Laura Solans




L'aigua s'acaba: Què pots fer-hi tu?

Imatge: ccma.cat: Pantà de Sau al 37% de la seva capacitat



Saps que més de 2.000 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable?


Encara que nosaltres estem acostumats a obrir l’aixeta i que, immediatament, en surti aigua potable, el cert és que ni tothom té aquest privilegi ni, nosaltres, el tenim garantit per sempre.
 
I és que la crisi climàtica ja ens està afectant. Zones d’Itàlia, de Portugal i, fins i tot, de Catalunya ja estan patint la sequera i són moltes les persones que han hagut de fer cues en plena onada de calor per aconseguir garrafes d’aigua potable.
 
Això, però, no és tot. Els camps també en pateixen les conseqüències, ja que la sequera afecta directament a la producció. A més, actualment moltes activitats turístiques no es poden realitzar perquè els pantans estan a nivells massa baixos.Sense anar més lluny, aquest estiu els caiacs no poden circular pel congost de Montrebei.
 


Imatge del Congost de Montrebei a l’agost de 2022. Font: Instagram @lasequeradel22 @sergicorado1974


 
Hem d’entendre que l’aigua és un bé escàs i que hem d’administrar-la bé. Perquè, si volem continuar tenint-ne, hem de deixar de malbaratar-la i de contaminar-la.
 

El problema: sequera, contaminació i canvi climàtic

Els episodis de sequera no són nous. De fet, la península Ibèrica els ha patit durant milers d’anys. Tampoc són un fenomen puntual. Ara bé, el canvi climàtic n’ha empitjorat la situació, ja que, actualment, les sequeres són més intenses i els períodes sense pluja cada vegada duren més.
 
Si plou menys i fa més calor, s’evapora més aigua. I, amb l’increment de les temperatures, també augmenta el risc d’incendis i empitjora els processos de desertificació.
 
El 75-80% del territori peninsular està en risc de desertificació.
 
A més de la crisi climàtica, hem de sumar-hi el malbaratament i la contaminació de l’aigua. Consumim més aigua de la que podem i, la que tenim, no l’aprofitem i la contaminem. Segons Greenpeace, el 44% dels aqüífers estan en mal estat i són pràcticament irrecuperables.
 
Abocaments urbans, industrials, agropecuaris... la contaminació de l’aigua provoca que els pobles deixin de tenir aigua potable, afecta la producció d’aliments i també la supervivència de molts ecosistemes.
 
Amb el lema “El agua es finita y sin agua no hay vida”, a la campanya ‘Salvar el agua’ de Greenpeace, ho expliquen molt bé.


 
 
 

Què hi pots fer tu? 5 idees per estalviar aigua

És un fet que no podem controlar les accions de les administracions, les grans empreses i els principals agents contaminants. Però, cada gota que s’estalvia pot ajudar a omplir un got i , a títol individual, cadascú de nosaltres hi tenim molt a fer.
 
Quines són les accions que contribueixen a l’estalvi d’aigua?
 
  • 1. Redueix el consum de carn industrial.
Intenta evitar els productes procedents de l’agricultura i la ramaderia industrial, ja que són activitats que consumeixen molta aigua i, a més, contaminen. A l’estudi ‘Salvar el agua’ de Greenpeace recomanen un consum màxim de 300 grams de carn i 1.750 grams de productes lactis per persona a la setmana.
 
  • 2. Minimitza l’ús de productes químics a casa.
Abans de fer servir un producte per netejar la llar, comprova’n la toxicitat. Existeixen moltes alternatives ecològiques i respectuoses, tant per a la salut com per al medi ambient.
 
  • 3. Consumeix productes ecològics, locals i de temporada.
El consum de productes de proximitat i de temporada redueix la petjada ecològica. Hem de tenir en compte que el transport de mercaderies consumeix molta aigua, sobretot la que s’utilitza per a produir l’energia o el combustible que necessiten els vehicles. Així mateix, els productes ecològics són molt més respectuosos pel medi ambient, perquè no s’elaboren a partir de processos industrials. 
 
  • 4. Evita el malbaratament alimentari.
Malbaratar aliments és malbaratar els recursos que s’han emprat per produir-los i transportar-los. Per això, si evites el malbaratament alimentari, redueixes el desaprofitament de l’aigua que s’ha fet servir en tot el cicle de producció i transport fins que el producte arriba a les teves mans.
 
  • 5. Consumeix aigua de forma conscient.
Redueix el consum diari d’aigua amb accions com: fes dutxes més curtes, tanca l’aixeta quan et rentis les mans o les dents, no estiris la cadena si no és necessari – aquí també recordem que el vàter no és una paperera –, vigila les fugues d’aigua, usa el rentaplats i la rentadora plens, opta per electrodomèstics amb etiqueta d’eficiència energètica...
 
Tant de bo no haguéssim d’arribar a situacions límit per a reaccionar. Però, recorda: només podrem salvar l’aigua (i el planeta), si actuem a temps.
 
 
BIBLIOGRAFIA
Salvar el agua
Contaminación del agua
Crisis del agua en Europa: los ríos se secan
11 formas de ahorrar agua para ayudar al medio ambiente
Siete consejos para ahorrar agua
Sense aigua al congost de Mont-rebei
Más de 2000 millones de personas no tienen acceso a agua potable ni saneamiento básico
L'aigua, un bé cada vegada més escàs
La Catalunya que no tiene agua potable
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...