La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Molí de les Tinalles
Laura Solans
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
07 desembre 2020 · 3289
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




Les verdures i hortalisses

Una de les bases per seguir una dieta mediterrània, que conjuntament amb l’exercici físic ha demostrat tenir grans beneficis per a la salut, és el consum de fruites, verdures i hortalisses, fresques, de temporada i a poder ser de proximitat. Ara bé, segons les dades més recents de la Fundació Espanyola de Nutrició, s’ha reduït un 40% la ingesta de vegetals en els últims 50 anys.

Es recomana consumir diàriament 2 racions de vegetals, que són uns 250gr en cada ració i on 1 ració equivaldria a la verdura que hi cap a l’espai dels palmells si posem les dues mans juntes. A més a més, haurien de ser les protagonistes dels nostres plats i ocupar aproximadament el 50% dels àpats principals.



Són importants, perquè a més de ser unes excel·lentíssimes fonts de vitamines, minerals i fibra, també aporten altres substàncies que ajuden a prevenir certes malalties. Com contenen poques calories però una densitat nutricional alta són ideals per assegurar un pes correcte i prevenir el sobrepès o l’obesitat.

Procura que a la teva compra no et faltin les del mes de desembre: bledes, espinacs, brócoli, col, coliflor, endívies, enciam, porro, naps, pastanaga, remolatxa... i combina colors per obtenir nutrients diferents.

Si et costa introduir-les a la teva alimentació comença fent un llistat d’aquelles que si que t’agraden, les que has provat i no t’agraden i les que encara no has provat i comença barrejant les que no has provat amb les que t’agraden per augmentar les possibilitats de que t’agradin més.

Tens un gran ventall de preparacions: en cremes, amanides, truites i fins i tot creps. Per afegir a pizzes o magdalenes i pastissos salats. Per donar color a la pasta, els arrossos i els llegums. Per farcir burritos, tacos, quesadilles, hamburgueses o fer patés vegetals per untar. Imitant xips o patates fregides o gratinades al forn o en broquetes. Finalment, pots fer-ne salses per donar sabor als teus plats preferits.

Atreveix-te afegint espinacs a la teva recepta de base de creps o fent tallarines de carbassó i pastanaga amb un pelador de patata o cuinar un arròs de coliflor ratllant les seves flors i saltejant-les amb altres ingredients que siguin bons per tu o enriquir un plat amb pesto de brocoli. El més important és augmentar el consum de verdura per aprofitar els seus beneficis, saciar-nos, nodrir-nos i desplaçar el consum d’altres aliments menys saludables.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició de les verdures i hortalisses al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Cervesa BdeGust eco
Cervesa BdeGust eco

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...