La teva veu
Oidà!
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
15 juny 2022 · 5377
autor@
Laura Solans




Reivindiquem el paper de la dona a pagès

Saps que només un 20% de les dones es dediquen professionalment al sector primari a Catalunya, tot i que gairebé un milió viuen en zones rurals?

I que només una de cada quatre explotacions agràries a Catalunya és propietat d’una dona, davant del 60% que són liderades per homes?
 
No és cap novetat que la pagesia ha sigut un dels pilars fonamentals de l’economia catalana. Tots coneixem un avi o un tiet que s’hi ha dedicat.
 
Però... on queden les àvies i les tietes?
 

El paper de la dona a pagès

No ens ha de tremolar el pols en afirmar que la figura de la dona a pagès mai ha tingut el reconeixement que es mereix i que sempre ha viscut a l’ombra en un sector tradicionalment masculí. 
 
Ajudar al camp, cuinar i cuidar la canalla, rentar la roba, alimentar els animals, recórrer molts quilòmetres per anar a comprar... Són moltes les tasques de què s’ha ocupat sempre la dona pagesa, treballadora dins i fora de casa, però que no li han suposat cap retribució ni recompensa.
 
No és casualitat que per compensar la contribució de les dones rurals al món, les Nacions Unides van establir el 15 d’octubre el Dia Internacional de les Dones Rurals. 
 
Ara bé, si ens fixem en l’actualitat, hi ha moltes classes de pageses. Tot i que també hi ha dones que treballen al camp i que es consideren “simplement” un suport, també n’hi ha d’altres que inicien projectes agrícoles i els dirigeixen soles i que han de superar molts obstacles per treballar en les mateixes condicions que els seus companys.
 
I és que, malgrat que durant els últims anys s’han introduït alguns canvis per fomentar la igualtat entre homes i dones, al món rural encara hi ha molt camí a recórrer.
 

El repte: Donar visibilitat a la dona pagesa

Dins d’un sector on les dones han sigut invisibles des que tenim memòria, quines iniciatives hi ha per reivindicar la seva existència?
 
Durant els últims anys han anat sorgint col·lectius de dones pageses a Catalunya, que s’han aglutinat per defensar els seus drets i empoderar-se. Alguns exemples són:
  • Associació de Dones del món rural, un grup de dones rurals catalanes, principalment ramaderes i pageses, que vetlla per donar visibilitat a la seva feina, defensar els seus interessos i necessitats, crear sinergies i millorar la igualtat d’oportunitats del sector.
  • Ramaderes de Catalunya, una xarxa de dones que vol reivindicar la ramaderia extensiva, la sobirania alimentària, el respecte al medi ambient i, ja de pas, el seu propi gènere.
En resum, aquestes iniciatives – i, segurament, moltes més – sorgeixen en una societat encara desigual en què les dones han de lluitar perquè la seva feina al món rural sigui reconeguda.
 

Pagesia en femení: Coneix les dones pageses de Catalunya

Deixant de banda la desigualtat de gènere tan present al camp i que costa atreure les noves generacions, actualment, sí que hi ha dones que aposten i que volen dedicar-se a la pagesia.
 
De ben segur que en coneixes alguna.
 
Judit Sogas, Carla Albareda, Ester Gomis, Maria Àngels Prat, Maria Casoliva, Marta Borràs, Maite Pallarés i Teresa Torner en són un exemple. I el llibre Terra de dones. Pageses de Catalunya, de la periodista Laura Saula i el fotògraf Jordi Borràs, retrata la vida d’aquestes vuit pageses de Catalunya i reivindica la seva feina.

Però n’hi ha moltes més.
 
Alicia Figueras, Gala Garriga, Laia Soy i Maria Rosa Bosch són les pageses catalanes protagonistes d’aquest reportatge del Diari de Barcelona. I a Lleidacom també s’han fet ressò de l’important paper de les dones rurals, en aquest cas a la província de Lleida.
 
Desenes de dones amb noms i cognoms que expliquen els seus projectes i la seva experiència i reivindiquen la seva història per encoratjar noves pageses.
 
---

Bibliografia
A sol i serena: dones, món rural i pagesia
Dones rurals: a la conquesta del poder i de la visibilitat
Dones pageses: una realitat en creixement
Una terra de dones pageses
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli de tòfona 200 ml
Oli de tòfona 200 ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...