La teva veu
Oidà!
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
07 desembre 2021 · 3441
autor@
Laura Solans




La pagesia jove: relleu generacional

La pagesia ha sigut un dels pilars fonamentals de l’economia a Catalunya. Qui més, qui menys, ha tingut un avi o un tiet que s’hi ha dedicat.

Ara bé, les coses estan canviant i l’actualitat és la següent: menys pagesos i més envellits. El sector agrari ha perdut pes d’una manera imparable durant l’últim segle. (1)



Però, com es pot fomentar que els i les joves vulguin dedicar-s’hi?
 
Aquest és un tema que preocupa i que cal treballar-hi. I és que, està clar que, només si els joves aposten per tornar a la vida de pagès i vincular-se amb la cultura rural, la pagesia sobreviurà.


Actualment, hi ha joves que vulguin dedicar-se a pagès?

Com ja hem comentat, la pagesia necessita desenvolupar el relleu generacional per garantir la seva continuïtat.
 
Ara bé, sí que hi ha joves que volen ser pagesos, vinguin o no de família pagesa.
 
Encara que gairebé la meitat dels propietaris de les explotacions agràries d’Espanya tenen 65 anys o més, ja són més de 2.500 els joves pagesos que s’han incorporat al camp català en els darrers anys. (2)
 
El camí per esdevenir pagès no és gens fàcil i els joves s’enfronten a molts reptes des del principi.
 
 

Però, quins problemes es troben els joves pagesos?

Per una banda els joves es troben menys terres disponibles, un elevat preu del sòl i camps poc rendibles. I, a més, hi sumem el difícil accés al crèdit.
 
Així mateix, per ser pagès es demanen uns requisits mínims que són difícils de complir en un inici com, per exemple, un volum suficient de terra per aconseguir una renda agrària que permeti viure, incorporar-te al sector com a autònom i tributant, i molta paperassa per gestionar.


Tot això suposa un conjunt d’obstacles que s’han de minimitzar perquè els joves vulguin – i puguin – accedir a la pagesia i garantir-ne el seu futur.
 
Però, encara que hi accedeixin, el camí no està tot fet. Mira la següent infografia de l’estudi La nova pagesia: relleu generacional en el marc d’un nou paradigma agrosocial, de Neus Monllor i Rico. (3)



 
Segons aquest estudi, des que un jove pagès comença fins que es consolida, poden passar més de 10 anys. Per això, els joves que s’hi dediquen ja no són tan joves: enfilen la trentena llarga o bé passen dels quaranta.


Com ho viuen els joves pagesos?

La realitat és que hi ha tants enfocs com joves pagesos. Posem d’exemple el testimoni real (4) del pagès Eduald Planella, al 2018:
 
“A nivell administratiu sóc un projecte de pagès, perquè encara no m’he incorporat al sector com a autònom i tributant. Ho faré aquest any. No he pogut fer-ho abans perquè una de les coses que se’t demana per a ser un jove agricultor és tenir un volum suficient de terra per a tenir una renda agrària que te’n permeti viure. Per incorporar-te amb vinya necessites vuit hectàrees. Per incorporar-te amb oliveres, em penso que n’has de tenir quinze. Per incorporar-te amb cereal, quaranta hectàrees. Vés a un jove qualsevol que tingui ganes de fer de pagès, però que a casa seva no tinguin res… Has de tenir paciència.”
 
Un altre testimoni són l’Heribert i la Nausica Cubells, creadors d’Hericamps:
 
“Venim de tradició pagesa, però el meu avi té gairebé noranta anys i, vulguis o no, és una generació diferent que va fer les coses d’una altra manera. Costa modernitzar-se (...), sobretot a l’hora de crear una marca i de vendre els productes.
 
A més dels reptes administratius, també se n’hi afegeix un altre: si provenen o no de família pagesa. I és que una de cada tres persones que s’incorporen al sector agrari no prové de família pagesa. (5)
 
Per això, s’han de plantejar estratègies per fomentar la pagesia entre els joves, tant si l’han viscut a casa, com si l’aprenen des de zero.
 
Des del Departament d’Agricultura de la Generalitat, han engegat la iniciativa ‘El planter’ per ajudar a joves agricultors d’entre 18 i 40 anys a crear la seva empresa agrària.


 
  1. El sector agrari i la ruralitat en perspectiva. 50 anys de la Geografia de Catalunya Aedos. 
  2. Entre la millora de la competitivitat i el rejoveniment del camp català
  3. La nova pagesia: relleu generacional en el marc d’un nou paradigma agrosocial
  4. Pagesia (II): joves que volen ser pagesos
  5. Les noves tendències de la jove pagesia



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...