imatge: ocuc.cat
Saps que...
-
Un de cada tres aliments acaba a les escombraries.
-
Només a Catalunya, es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments cada any.
-
El 30% de tot el malbaratament alimentari es produeix a les llars.
Per a molta gent, llençar menjar a la brossa és una constant. I és que, comprem més del que necessitem i fiquem al plat més del que podem menjar.
I aquí rau el problema: Si malbaratem aliments, malbaratem el temps, l’esforç i els recursos que s’han utilitzat per produir-los i transportar-los. I, en conseqüència, augmentem l’impacte ambiental.
Com evitar-ho?
8 idees per evitar el malbaratament alimentari
Ja veus que els únics culpables del malbaratament no només són els supermercats i els restaurants, sinó que les persones a títol individual hi tenim molt a fer. Pots aportar el teu granet de sorra i no llençar aliments amb aquests consells:
1. Planifica i compra només el que necessites.
Abans d’anar a comprar, mira els aliments que tens a casa i fes una llista de la compra únicament amb els productes que necessites. A més de planificar els àpats, abaratiràs la cistella de la compra perquè evitaràs les compres per impuls.
I parlant d’impulsos... Vés a comprar sense gana ni set, i allunya’t de les ofertes! Si no necessites taronges, no en compris perquè estiguin d’oferta.
2. Fixa’t en la caducitat dels aliments.
Un altre aspecte molt important és l’etiquetatge de caducitat dels aliments i el de data de consum preferent. Són dos conceptes diferents i que, sovint, es confonen i causen més malbaratament.
Quina és la diferència entre la data de caducitat i la data de consum preferent?
-
La data de caducitat és aquella que indica quan el producte ja no es pot menjar perquè deixa de ser segur.
-
La data de consum preferent, en canvi, és només un indicador de qualitat, però l’aliment es pot consumir igualment.
3. No jutgis per l’aparença.
Molta fruita i verdura no s’aprofita perquè no compleix unes condicions estètiques. Encara que tingui una forma estranya o s’hagi donat un cop, el seu sabor és el mateix. Així que, si tens l’oportunitat de comprar aliments que semblen ‘lletjos’, fes-ho!
4. Serveix porcions més petites i reutilitza les sobres de menjar.
Moltes vegades, mengem amb els ulls i ens servim més menjar del que podem ingerir. Calcula les quantitats quan preparis els àpats i intenta servir-te porcions més petites. Sempre pots repetir!
I, en cas que no t’acabis el plat, omple una carmanyola o utilitza les sobres per elaborar una altra recepta. I què bones estan les croquetes del brou.
5. Col·loca els productes més nous darrere dels vells.
Quan tornis de fer la compra, ordena tots els productes segons la data de caducitat: guarda davant de tot els aliments que caduquen abans o els més vells i madurs (sobretot les fruites i verdures; i darrere els més nous i amb data de caducitat més llunyana. Així, sabràs el que tens i ho podràs consumir abans que es faci malbé.
6. Conserva els aliments correctament.
Saps que cada aliment té el seu lloc a la nevera?
Segons la temperatura que necessita un producte, l’has de col·locar en un lloc o en un altre de la nevera. Per exemple, les begudes, les salses o els ous no necessiten tant fred i es col·loquen a la porta; la carn i el peix són aliments més frescos i es col·loquen al prestatge més baix; i les fruites i verdures es col·loquen als calaixos perquè mantenen millor el fred i estan separats de la resta.
7. Comprova el rebost i la nevera de forma regular.
Sobres de menjar, pots oberts, paquets encetats... La majoria de les vegades, el menjar es fa malbé perquè no sabem què tenim a casa.
Per això, és essencial revisar de tant en tant la nevera, els armaris i el rebost per saber en tot moment quins són els aliments que tens, quins has de consumir aviat i què necessites comprar.
8. Aprofita el congelador.
El congelador és un salvavides per conservar els aliments i evitar el malbaratament. Pots congelar plats cuinats, productes crus, pa, verdures, algunes fruites, etc. Ara bé, recorda que un cop descongelat, has de consumir l’aliment perquè no es faci malbé.
fao.org
Coneix 3 iniciatives contra el malbaratament alimentari
Més enllà de totes les accions que pots realitzar des de casa per evitar el malbaratament alimentari, existeixen diverses iniciatives que has de conèixer:
Talkual és una iniciativa catalana que busca eliminar el malbaratament alimentari a través de caixes de fruita i verdura de temporada, de proximitat i imperfecta. Perquè no importa si una fruita o verdura és més gran o més petita, si té una rascada o una forma estranya, el seu sabor és el mateix. A més, al seu
perfil d’Instagram, donen molts consells i idees per aprofitar al màxim aquests aliments.
Too Good To Go connecta botigues amb consumidors a través de l’aplicació mòbil per vendre l’excedent de menjar del dia. Així, els usuaris obtenen aliments de qualitat a un preu reduït, i els establiments no llencen menjar i arriben a nous clients. A més, al seu
compte d’Instagram comparteixen moltes receptes i consells per reaprofitar els aliments.
Som Gent de Profit és una campanya de l’Agència de Residus de Catalunya per conscienciar la ciutadania que llençant aliments malbaratament alimentari també desaprofites els recursos naturals i els diners invertits a produir-los. Tant a la seva web com al seu
perfil d’Instagram, trobaràs receptes, consells i eines per a no malbaratar.
Per la seva banda, escoles, menjadors i ajuntaments d’arreu de Catalunya també han posat en marxa campanyes contra el malbaratament alimentari. Pots consultar totes les iniciatives
aquí.
En coneixies alguna?
_____
Fonts: