Imatge = Robert Masferrer a naciodigital.cat
L’inici de l’estiu ha vingut acompanyat d’onades de calor i greus incendis.
Artesa de Segre (la Noguera), Altés (Alt Urgell), Lladurs (Solsonès), Olivella (Garraf), Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Saldes (Berguedà) i un llarg etcètera de municipis de Catalunya han patit incendis durant el mes de juny.
Des de principi d’any, s’han produït més de 250 incendis i el foc ha arrasat amb més de 80.000 hectàrees en l’àmbit estatal, segons les dades del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO).
Ara bé, per què es produeixen aquests incendis? Es poden evitar?
Les causes dels incendis
Encara que el nombre d’incendis ha disminuït en els últims 20 anys, els grans incendis són cada vegada més greus.
Font: Pastoreo contra incendios. Propuesta de WWF España para adaptar el territorio al cambio climático.
Entre el 2012 i el 2021, la proporció de grans incendis a Espanya – on es cremen 500 hectàrees o més – s’ha incrementat en més d’un 10% respecte a la dècada anterior, segons les dades del WWF.
Però, si els incendis sempre han existit, per què ara cremen més terreny i són més difícils de controlar?
Per trobar la resposta, repassem les causes principals d’un incendi.
Les persones
Encara que s’intenti per activa i per passiva conscienciar la societat i donar a conèixer els riscos dels incendis, les persones en són una de les causes principals.
El 80% dels incendis són causats pels humans. Concretament, gairebé el 55% dels incendis és intencionat i el 23% és a causa de negligències i accidents.
El canvi climàtic
El risc de patir incendis està molt relacionat amb el canvi climàtic. L’increment de les temperatures i la variabilitat de les pluges, modifiquen les condicions meteorològiques i provoquen incendis extrems.
Però això no és tot. Com que la temporada d’altes temperatures dura més, la dels incendis també comença abans i acaba més tard.
La despoblació i l’abandonament dels camps
Més enllà de les persones i del canvi climàtic, hi ha una altra causa que moltes vegades passa desapercebuda: el despoblament rural i l’abandonament agrari.
El 10% de la superfície agrària espanyola presenta un risc molt alt d’abandonament, sigui perquè els camps no són rendibles o perquè no hi ha relleu generacional.
El despoblament rural crea espais salvatges, sense manteniment, i l’abandonament agrari fa que no hi hagi pagesos que conreïn al voltant dels municipis.
No cal tenir el carnet de detectiu per veure la relació directa entre el mapa de les zones cremades dels últims anys i el mapa de les zones despoblades. Els grans incendis de Sierra Bermeja (Málaga) i de Sierra de la Culebra (Zamora) d’aquest estiu en són un exemple: la despoblació provoca que el foc avanci terreny.
Agricultura i ramaderia extensiva: la clau per minimitzar els incendis
Més de la meitat de sòl a Espanya és superfície forestal. Com podem garantir-ne la preservació?
Una de les vies és reduir o aprofitar l’excés de la massa forestal que no s’utilitza, mitjançant l’agricultura i la ramaderia extensiva. I és que aquests sistemes de producció tenen múltiples avantatges, tant per a la societat com per a la preservació del territori:
-
Aprofiten els recursos naturals.
-
Estalvien recursos energètics i de materials.
-
Milloren la fertilitat del sòl.
-
Contribueixen a la biodiversitat.
-
Permeten tenir una vegetació més controlada.
-
Ajuden a tenir camins (tallafocs) i punts d’aigua.
-
Generen oferta laboral.
-
Potencien la repoblació.
En resum, són clau per aconseguir un territori ben organitzat, més diversificat i protegit, i per garantir la preservació de l’ecosistema i la nostra supervivència.
--
BIBLIOGRAFIA