La nespra, una de les fruites que enceten la primavera, de color ataronjat, sucosa i amb un gust entre dolç i àcid que la fa tan especial. La nespra que consumim prové del nesprer del Japó (
Eriobotrya japonica), és originari de la Xina Oriental, i vas ser cap el segle XVII quan es va estendre per Europa.

Eriobotrya japonica o nesprer del Japó
🙋♀️Però sabies que la nespra que es consumia antigament aquí a Europa prové d’un arbre anomenat
Mespilus germànica?
El nesprer europeu ja es cultivava fa uns tres milions d’anys. Cap al 700 aC va arribar a Grècia i es va expandir en l’època de l’Imperi Romà i l’Edat Mitjana.
No son arbres del mateix gènere, ni tan sols s’hi assemblen. La nespra europea o nespler pràcticament ja no la trobem al mercat, el nesprer del Japó va ser conreat de manera intensiva, ja que aconseguia obtenir un fruit molt més gran i sucós.
A més, el consum de la nespra europea necessita més temps de maduració, s’ha de consumir molt madura, primer ben madurada a l’arbre i després acabar de madurar en palla per aconseguir un gust dolç i agradable. Per tot això la nespra europea va anar desapareixent del mercat i de la producció.

Mespilus germanica o nespler europeu
Actualment, les zones on encara es consumeix (sud-est d’Europa) s’utilitza sobretot com a base per a fer melmelades, confitures i licors.
Coneixíeu el nesprer europeu?
Sigui com sigui, aprofitem per consumir la nespra ara que és l'època. Una fruita que és font de vitamines, potassi, magnesi i que està boníssima!
Per saber-ne més:
vadegust.cat
etselquemenges.cat
agromatica.es