La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
12 maig 2021 · 987
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




La nespra

La nespra, una de les fruites que enceten la primavera, de color ataronjat, sucosa i amb un gust entre dolç i àcid que la fa tan especial. La nespra que consumim prové del nesprer del Japó (Eriobotrya japonica), és originari de la Xina Oriental, i vas ser cap el segle XVII quan es va estendre per Europa.


Eriobotrya japonica o nesprer del Japó


🙋‍♀️Però sabies que la nespra que es consumia antigament aquí a Europa prové d’un arbre anomenat Mespilus germànica?

El nesprer europeu ja es cultivava fa uns tres milions d’anys. Cap al 700 aC va arribar a Grècia i es va expandir en l’època de l’Imperi Romà i l’Edat Mitjana.

No son arbres del mateix gènere, ni tan sols s’hi assemblen. La nespra europea o nespler pràcticament ja no la trobem al mercat, el nesprer del Japó va ser conreat de manera intensiva, ja que aconseguia obtenir un fruit molt més gran i sucós.
A més, el consum de la nespra europea necessita més temps de maduració, s’ha de consumir molt madura, primer ben madurada a l’arbre i després acabar de madurar en palla per aconseguir un gust dolç i agradable. Per tot això la nespra europea va anar desapareixent del mercat i de la producció.


Mespilus germanica o nespler europeu


Actualment, les zones on encara es consumeix (sud-est d’Europa) s’utilitza sobretot com a base per a fer melmelades, confitures i licors.

Coneixíeu el nesprer europeu?

Sigui com sigui, aprofitem per consumir la nespra ara que és l'època. Una fruita que és font de vitamines, potassi, magnesi i que està boníssima!

Per saber-ne més:
vadegust.cat 
etselquemenges.cat  
agromatica.es



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva