La teva veu
mel el remei
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
22 maig 2024 · 298
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.
La importància del consum de peix de proximitat

imatge: vilaweb.cat


El consum de peix de proximitat és essencial per diversos motius que abasten des de la salut i la sostenibilitat fins al suport econòmic local i la preservació de les tradicions culinàries.
Amb una extensa costa mediterrània, Catalunya té una llarga història i tradició en la pesca, cosa que ha donat lloc a una rica oferta de productes del mar que són part integral de la dieta i la cultura catalanes.
 
Un dels principals avantatges del consum de peix de proximitat és la frescor i la qualitat del producte. Els peixos i mariscs capturats al llarg de la costa catalana arriben als mercats i llotges en qüestió d'hores, mantenint així totes les seves propietats nutritives i organolèptiques. A més, el peix fresc és ric en nutrients essencials com proteïnes, àcids grassos omega-3, vitamines i minerals que contribueixen a una dieta equilibrada i saludable.
 
Des d'un punt de vista mediambiental, optar pel peix de proximitat ajuda a reduir la petjada de carboni associada al transport de mercaderies llargues distàncies. En comprar productes que s'han pescat localment, es minimitzen les emissions de CO2 i altres contaminants generats pel transport. A més, moltes comunitats pesqueres catalanes segueixen pràctiques de pesca sostenible que protegeixen els ecosistemes marins i garanteixen la continuïtat de les espècies.
 
Econòmicament, el consum de peix de proximitat contribueix a l'enfortiment de l'economia local. Donar suport als pescadors i empreses del sector pesquer local fomenta el desenvolupament econòmic de les comunitats costaneres, generant llocs de treball i mantenint vives les tradicions i el coneixement ancestral relacionat amb la pesca. Les llotges i mercats de peix, com les de Barcelona, Palamós o Sant Carles de la Ràpita, esdevenen centres dinàmics on es promou la compra directa i es crea un vincle entre productors i consumidors.
 
Culturalment, el peix de proximitat té un paper destacat a la gastronomia catalana. Plats tradicionals com el suquet de peix, l'arrossejat o l'anxova de l’Escala són exemples de com el peix local ha inspirat la cuina catalana al llarg dels segles. Aquests plats no només reflecteixen la riquesa dels recursos marins sinó també l'enginy i la creativitat dels cuiners locals. Actualment, molts restaurants aposten per incorporar peix de proximitat a les seves cartes, combinant tradició i innovació per oferir experiències gastronòmiques úniques.
 
En resum, el consum de peix de proximitat a Catalunya és una pràctica beneficiosa des de múltiples perspectives. Aporta avantatges nutricionals, protegeix el medi ambient, recolza l'economia local i preserva les tradicions culinàries del territori. Prioritzar el peix local no només és una elecció conscient i responsable, sinó també una manera de connectar amb les arrels i gaudir d'una dieta més sana i saborosa.

 

També et pot interessar: Per què has de consumir peix de temporada i de proximitat? 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva