Peix i marisc fresc seleccionat. Tria productes, preparació, dia d'entrega i t'ho portem a casa gratis. Fà cil, rà pid i còmode!
Menges síndria durant tot l’any? Vas a buscar carxofes a la fruiteria a l’agost?
Si vols consumir productes de temporada, no ho hauries de fer. Per exemple, ara al març és temps de bledes i mandarines, però al juliol serà temps de cogombres i cireres.
Aquesta temporalitat no és exclusiva de la fruita i la verdura, sinó que altres aliments com el peix també tenen la seva temporada. Perquè, si no ho sabies, no sempre és temps d’anxoves i de sardines.
I d’això parlem avui. De per què has de consumir peix de temporada i quin peix pots menjar cada mes.
Per què has de consumir peix de temporada?
Primer de tot, que quedi clar: el mar no és un rebost infinit de peixos. I, si vols continuar menjant-ne, has de consumir peix amb responsabilitat. Perquè, així:
1.Respectes el cicle de reproducció del peix.
Respectar el cicle biològic del peix és essencial. Per què?
Perquè si menges peix que s’ha pescat en ple cicle reproductiu, t’estàs menjant futurs peixos. I passa el mateix si el peix encara és petit i no li has donat temps a fer-se gran i reproduir-se – com diu la famosa campanya ‘Pezqueñines no, gracias’.
2.Menges peix de més qualitat, a millor preu.
Si consumeixes peix de temporada, gaudeixes d’un aliment més saludable i pots comprar-lo a un preu més assequible per l’augment de la demanda. Tot són avantatges!
3.Compres de forma més sostenible.
"La temporalitat en la mar està relacionada amb les èpoques de cria i amb els moviments de les espècies, que depenen molt de la temperatura". Celia Ojeda, responsable de la campanya de consum de Greenpeace i biòloga marina.
Si compres de temporada, evites pescar les espècies lluny, transportar-les i congelar-les. Un procés amb més impacte ecològic que pots evitar si consumeixes el peix quan toca.
Ara bé, si ens centrem en l’àmbit geogràfic de Catalunya, quins són els peixos que pots consumir i quan?
Gener: maire, bonítol, llagostí, galera i sípia.
Febrer: seitó, maire, llagostí, galera i sípia.
Març: seitó, maire, gamba, sípia, lluç i sonso.
Abril: sardina, seitó, maire, gamba, sípia, lluç i sonso.
Maig: sardina, seitó, maire, escórpora, gamba, pop roquer, lluç i sonso.
Juny: sardina, seitó, maire, escórpora, verat, gamba, pop roquer, lluç i sonso.
Juliol: sardina, seitó, maire, escórpora, verat, gamba, pop roquer, lluç i sonso.
Agost: sardina, seitó, maire, escórpora, verat, gamba, pop roquer, lluç i sonso.
Setembre: sardina, seitó, maire, escórpora, verat, bonítol, gamba, galera, pop roquer, sípia, calamar, lluç i sonso.
Octubre: seitó, maire, verat, bonítol, llagostí, galera, pop roquer, sípia, calamar, lluç i sonso.
Novembre: maire, bonítol, llagostí, galera, pop roquer, sípia, calamar, lluç i sonso.
Desembre: maire, bonítol, llagostí, galera, sípia, calamar i lluç.
En aquesta imatge ho veuràs molt clar:
Font: Direcció General de Pesca i Afers Marítims, Generalitat de Catalunya
I, per últim, per què has de comprar peix de proximitat?
Ja has vist la importància de consumir peix de temporada. Ara bé, que aquest peix de temporada sigui de proximitat també és un factor clau per garantir una compra sostenible.
Per què?
Perquè si consumeixes salmó de temporada, però s’ha pescat a Noruega, no és sostenible. Com hem comentat, si aquest salmó ha de viatjar milions de kilòmetres fins a arribar a casa teva, té un gran impacte ecològic. Per això, has de conèixer quines espècies es pesquen a la teva zona com, per exemple, les 50 principals espècies pesqueres comercials de Catalunya.
Així mateix, si consumeixes peix de proximitat:
Pots conèixer com s’ha pescat i si s’han utilitzat tècniques sostenibles.
Compres al mercat o peixateria de la teva zona i fomentes l’economia local.
Pots comprar el peix fresc, com aquell qui diu que encara cuegi. Per exemple, a Catalunya es va posar en marxa la campanya ‘Assenyala’m, soc garantia de proximitat’, una forma d’etiquetatge del peix per potenciar el consum de proximitat.
Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.
Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.
La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.
Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromà tiques de manera artesanal. Tenim una hectà rea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà ) a 1000 metres d'alÃ...