La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
15 desembre 2022 · 4055
autor@
Laura Solans




La desaparició dels petits negocis: Crònica d'una mort anunciada?

Si viatges una mica en el temps i intentes recordar tots els establiments on anaves de petit a comprar el pa, el diari o, fins i tot, les sabates, sabries dir-nos quants continuen actius en l’actualitat?

La pandèmia va prémer el botó d’acceleració i va precipitar el tancament de molts petits negocis, que van veure que els seus clients no podien sortir de casa i compraven a les grans plataformes online.
 
Ara bé, la COVID-19 no és l’única culpable d’aquesta situació. Quins altres factors són els causants de la desaparició dels petits comerços?
Anem a descobrir-ho.
 

Crisi rere crisi

El 2008 va ser l'inici d’una gran crisi econòmica, causada principalment per una bombolla immobiliària, que va sentenciar molts negocis. Segons l'Institut d'Estadística Nacional (INE), entre 2008 i 2009 es van tancar a Espanya més de 44.200 botigues i locals.
 
I això no és tot.
 
Uns anys després, en molt poc temps hem patit una pandèmia, una guerra a les portes d’Europa i una gran crisi energètica. Tres grans batzacades que han suposat la manca de subministrament de moltes matèries primeres i han fet trontollar molts negocis. I és que moltes empreses van ser capaces de resistir els efectes de la pandèmia, però no han pogut fer front als elevats costos de l’energia.
 
Aquesta situació la veiem contínuament a notícies com, per exemple, que per cada cinc nous establiments que han obert en l'últim any a Catalunya, vuit han tancat; que 2.000 petits negocis han tancat a l’Aragó o que hi ha 10.000 negocis menys que en 2019, entre altres.
 

La digitalització: una oportunitat o un obstacle?

Si al principi t’hem parlat de la crisi econòmica de 2008 i la recent crisi energètica, a aquest conjunt de canvis i dificultats, li hem de sumar el boom de la compra per Internet.
L’increment de les botigues online i la creixent tendència dels usuaris a adquirir productes per Internet, ha obligat a molts petits negocis a digitalitzar-se. Ara bé, aquest esforç econòmic ha estat inassolible per alguns negocis o – pitjor encara – algunes empreses han vist que, tot i haver invertit en una pàgina web i una botiga online, aquesta inversió no ha tingut els resultats que esperaven.
 

El despoblament i la manca de relleu generacional

Un altre factor molt rellevant que influeix directament en la desaparició dels petits negocis, és el despoblament rural. I és que, només a Catalunya, hi ha més de 300 pobles abandonats, la majoria ubicats en zones agrícoles i de muntanya. 
 
Aquest despoblament és la causa directa de la desaparició dels petits – i fins i tot dels únics – negocis que queden als pobles, entre moltes altres conseqüències.

 
Et pot interessar: El despoblament rural i els més de 300 pobles abandonats a Catalunya
 

En moltes ocasions, moltes botigues i petits negocis de barri es veuen obligats a abaixar la persiana per la jubilació dels propietaris i per la incapacitat de trobar relleu familiar. Alguns exemples:
 
Per evitar que desapareguin, sorgeixen projectes com ‘Recomença Rural’, que fomenta el traspàs de comerços sense relleu i incentiva també la repoblació del territori.

També trobem altres iniciatives com el compte d’Instagram @repoblem.cat que tenen l’objectiu de frenar el despoblament a Catalunya, fent d’altaveu de negocis que es traspassen o habitatges, de localitats petites, en lloguer. En la mateixa línia, existeix el perfil d’Instagram @traspassem, que es dedica a posar en contacte negocis a punt de tancar amb persones interessades a agafar-ne el relleu.
 

Com mantenir vius els petits negocis?

Les botigues locals de barri i els petits negocis formen part de la història dels pobles, fomenten les relacions socials i el sentit de pertinença, i creen un vincle amb els consumidors. En definitiva, humanitzen els pobles.
 
Tot i que hi ha molts elements que queden totalment fora del nostre control, com poden ser una crisi econòmica i una crisi energètica, sí que podem aportar el nostre granet de sorra per ajudar al petit comerç amb més recursos per fer front a les adversitats.
 
Com?
 
Queda’t amb aquestes dues premisses:
 

1. Pren consciència i pensa bé on compres

Moltes vegades creiem que comprar a grans superfícies o plataformes és l’opció més ràpida i barata. I sí, pot ser que Amazon tingui tot el que necessites, però para’t a pensar: pots trobar el mateix a la botiga de la cantonada o en una botiga del poble del costat?
 
Si vas a comprar a la botiga del veí de forma recurrent, contribuiràs a l’economia local i mantindràs el teu poble viu.
 

2. Recomana, recomana i recomana

Quantes vegades has sortit d’una botiga de proximitat i has pensat que t’han tractat bé i que t’han donat facilitats que no trobaries a les grans superfícies?
Doncs dona-ho a conèixer. És tan fàcil com recomanar la botiga als teus amics o familiars, o escriure una ressenya positiva. Les ressenyes són molt importants per al petit comerç, ja que, cada vegada més, consultem les opinions d'altres clients abans de decidir-nos a comprar.
 
Els petits comerços donen vida als municipis. Cuidem-los i apostem per la compra local perquè puguin viure molt temps

 
 
BIBLIOGRAFIA
Qui té la culpa de la davallada del petit comerç? "Comprar al centre és insostenible"
La crisi dels forns de poble: la inflació i la falta de relleu fan que molts pleguin
Pa de poble en perill d'extinció
Reobrir botigues de poble per combatre el despoblament
Obrir les cases per repoblar el món rural
Els petits ramaders, en perill d'extinció a Catalunya


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva