La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
09 novembre 2022 · 1095
autor@
Laura Solans




La crisi energètica també és climàtica: Què hi podem fer?

Carregar el mòbil, encendre els llums, obrir l’aixeta d’aigua calenta... cada dia realitzem aquestes accions desenes de vegades sense reflexionar sobre quin és el seu consum energètic o el seu impacte mediambiental. I és que ja és hora que ens conscienciem  que la producció i el consum d’energia té un gran cost per al planeta.

No és cap novetat que estem immersos en una crisi energètica – i climàtica – sense precedents i, segons diuen els experts, sense aturador. Per això, hem de reflexionar si volem continuar contribuint a malgastar recursos i generar emissions de gasos d’efecte hivernacle o, pel contrari, si hi podem fer alguna cosa.
 
Cal deixar clar que la crisi climàtica no només la provoquen les grans empreses extractores d’energia, sinó també tots i cadascun dels agents que formen part de la cadena de consum. Per aquest motiu, com a consumidors, tots hi tenim molt a fer.
 

L’energia i el seu impacte mediambiental

Actualment, l’energia s’ha convertit en una necessitat bàsica, tan imprescindible que la necessitem per a tot. Ara bé, aquesta superproducció i consum d'energia generen conseqüències catastròfiques per al planeta.
 
Quines?
 
L'escalfament global, la contaminació atmosfèrica i la degradació de la capa d’ozó en són alguns exemples. 
 
Com hem arribat aquí?
 
En primer lloc, gran part de l’energia mundial es produeix a partir de la crema de combustibles fòssils – petroli, gas i carbó –,  els principals responsables de l’emissió dels gasos d’efecte hivernacle i del canvi climàtic. A més, les grans productores d’energia generen residus i abocaments que alteren de forma negativa l’entorn.
 
Per altra banda, l’energia nuclear genera residus radioactius perjudicials per al planeta, emet gasos durant la seva fabricació i requereix molta aigua per refrigerar les centrals.
 

El límit de la capacitat regenerativa del planeta

El ritme actual de producció i consum d’energia és superior a la capacitat del planeta per a regenerar-se i continuar produint matèria primera. De fet, es calcula que en poc més de 200 dies, la demanda de recursos naturals supera el que la Terra és capaç de regenerar en tot un any. 
 
Hem arribat a tal extrem que, fins i tot, hi ha un Dia Mundial per evidenciar la situació crítica en què vivim: el dia 28 de juliol és el Dia de l’Excés de la Terra.
 
Hi ha volta de fulla?
 
Sens dubte, la solució és fàcil de trobar, però molt complexa d’executar: Per combatre el canvi climàtic, cal aconseguir la sobirania energètica. És a dir, que cadascú de nosaltres tingui poder de decisió per escollir quina i quanta energia vol consumir i vetlli perquè aquesta tingui el menor impacte mediambiental possible.
 
La solució real, a més d’apostar per l’autoconsum i per les energies renovables i respectuoses amb l’entorn, va una mica més enllà: passa per la reducció global del consum energètic i la ferma aposta per un consum més conscient.


 
Comptat i debatut, el que hem de reflexionar és el nostre consum energètic a títol individual. Realment, necessitem consumir tanta energia? 
 
Pensant-hi, reflexionant-hi tindrem una mica més a prop la reducció de la nostra petjada ecològica.
 
Com a curiositat, el Laboratorio de Economía Circular del Instituto de Investigación en Ingeniería de Aragón (I3A), investiga noves fórmules per avançar cap a una societat més sostenible. Alguns dels nous reptes són aconseguir gas natural sintètic, fer de l'amoníac un combustible lliure de carboni o convertir bioresidus en combustibles sostenibles, entre altres.
 
 
 
BIBLIOGRAFIA
L’energia és també una qüestió social i ambiental: obtenir energia té uns impactes
L’energia, el sector que més impacta en l’emergència climàtica
Impacto de la energía
Cómo afecta la producción eléctrica al medio ambiente
Cómo afecta la energía nuclear al medio ambiente y al ser humano
En busca de respuestas a la crisis energética y climática a través de la ingeniería


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli de tòfona 200 ml
Oli de tòfona 200 ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...