La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
30 gener 2024 · 226
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL GLUTEN

La paraula gluten tot i ser un terme força escoltat avui en dia, crea moltes confusions. És important saber què és, com pot afectar a l’organisme en cas de patir alguna malaltia relacionada, quins aliments en contenen o quins en poden contenir i com manipular-los per tal d’evitar una contaminació creuada.
 
El gluten és una molècula anomenada glicoproteïna que està formada per una proteïna i un o més glúcids, en aquest cas per gluteina i gliadina. La gliadina és una prolamina, un conjunt de proteïnes vegetals que es troben al blat i a la resta de cereals de la família Triticeae. Tot i que la resta de prolamines dels altres cereals reben un nom diferent, per comoditat i costum a totes les anomenem gluten. Per tant, les prolamines presents en la família del blat (gliadina), l’ordi (hordeina), el sègol (secalina) o la civada (avenina), són les que afecten a les persones amb celiaquia, sensibilitat al gluten no celíaca o intolerància al gluten. 
Aquestes patologies, poden o no causar símptomes intestinals i extra intestinals com diarrea o estrenyiment, dolor i distensió abdominal, fatiga i/o ansietat, entre d’altres. Per diagnosticar-les normalment cal realitzar algunes proves com una analítica de sang i/o una biòpsia. La més coneguda és la celiaquia de caràcter autoimmune que afecta a un 1% de la població però es creu que hi ha un 75% de casos sense detectar. El seu tractament és l’exclusió total del gluten de la dieta.  
 
Per tal de seguir correctament una dieta sense gluten, caldrà excloure aquells cereals que en contenen: blat, ordi, sègol, espelta, triticale, kamut i la civada o avena sense certificar. Això inclou: pa, cereals d’esmorzar, farines, productes que continguin farines com midons, fècules, sèmoles, proteïna, malta, extractes de malta o xarops de malta, tot el ventall de brioixeria i galetes fetes amb aquestes farines, els arrebossats, la pasta alimentària en tots els seus formats (fideus, macarrons, espaguetis...), la cervesa amb o sense alcohol, llevats, germen i segó de blat, llevat de cervesa i nutricional, també algunes salses com la de soja o productes vegetarians fets amb seità o farines amb gluten.
 
Cal anar en compte i llegir correctament les etiquetes, alguns additius i conservants contenen gluten. Per aquest motiu, s’aconsella escollir aquells aliments que l’envàs especifica sense gluten o que porta el segell de l’espiga barrada i evitar els productes a granel que no confirmin l’absència de gluten o on hi hagi risc de contaminació creuada. 
 
El més important si segueixes una dieta sense gluten, és assessorar-te correctament amb un professional sanitari i dietista per dur a terme una alimentació correcta, equilibrada, sense riscos i seguint hàbits alimentaris saludables. 
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Cervesa BdeGust eco
Cervesa BdeGust eco

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...