La paraula gluten tot i ser un terme força escoltat avui en dia, crea moltes confusions. És important saber què és, com pot afectar a l’organisme en cas de patir alguna malaltia relacionada, quins aliments en contenen o quins en poden contenir i com manipular-los per tal d’evitar una contaminació creuada.
El gluten és una molècula anomenada glicoproteïna que està formada per una proteïna i un o més glúcids, en aquest cas per gluteina i gliadina. La gliadina és una prolamina, un conjunt de proteïnes vegetals que es troben al blat i a la resta de cereals de la família Triticeae. Tot i que la resta de prolamines dels altres cereals reben un nom diferent, per comoditat i costum a totes les anomenem gluten. Per tant, les prolamines presents en la família del blat (gliadina), l’ordi (hordeina), el sègol (secalina) o la civada (avenina), són les que afecten a les persones amb celiaquia, sensibilitat al gluten no celíaca o intolerància al gluten.
Aquestes patologies, poden o no causar símptomes intestinals i extra intestinals com diarrea o estrenyiment, dolor i distensió abdominal, fatiga i/o ansietat, entre d’altres. Per diagnosticar-les normalment cal realitzar algunes proves com una analítica de sang i/o una biòpsia. La més coneguda és la celiaquia de caràcter autoimmune que afecta a un 1% de la població però es creu que hi ha un 75% de casos sense detectar. El seu tractament és l’exclusió total del gluten de la dieta.
Per tal de seguir correctament una dieta sense gluten, caldrà excloure aquells cereals que en contenen: blat, ordi, sègol, espelta, triticale, kamut i la civada o avena sense certificar. Això inclou: pa, cereals d’esmorzar, farines, productes que continguin farines com midons, fècules, sèmoles, proteïna, malta, extractes de malta o xarops de malta, tot el ventall de brioixeria i galetes fetes amb aquestes farines, els arrebossats, la pasta alimentària en tots els seus formats (fideus, macarrons, espaguetis...), la cervesa amb o sense alcohol, llevats, germen i segó de blat, llevat de cervesa i nutricional, també algunes salses com la de soja o productes vegetarians fets amb seità o farines amb gluten.
Cal anar en compte i llegir correctament les etiquetes, alguns additius i conservants contenen gluten. Per aquest motiu, s’aconsella escollir aquells aliments que l’envàs especifica sense gluten o que porta el segell de l’espiga barrada i evitar els productes a granel que no confirmin l’absència de gluten o on hi hagi risc de contaminació creuada.
El més important si segueixes una dieta sense gluten, és assessorar-te correctament amb un professional sanitari i dietista per dur a terme una alimentació correcta, equilibrada, sense riscos i seguint hàbits alimentaris saludables.