La teva veu
Oidà!
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
11 abril 2023 · 1539
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL SÍNDROME PREMENSTRUAL

El síndrome premenstrual és l’aparició conjunta d’un grup de símptomes a partir del moment de l’ovulació, unes dues setmanes prèvies a la menstruació o durant part de la fase lútia. Són símptomes que causen malestar i poden afectar negativament a la qualitat de vida de la dona mentre perduren o fins i tot incapacitar-la. Alguns dels més comuns, són alteracions en l’estat anímic: com irritabilitat, depressió, ansietat o fins i tot facilitat per plorar; dolor a nivell articular, mamari o de cap. O bé, presentar problemes com retenció de líquids, distensió abdominal, palpitacions, acne, antulls o insomni.  
 
Per iniciar un tractament nutricional enfocat a millorar la situació i a evitar el síndrome premenstrual, primer cal conèixer el propi cicle menstrual i detectar quina pot ser la causa de l’aparició dels símptomes. Un bon mètode és el registre de la temperatura corporal basal i del moc cervical, que ens poden indicar si el problema és degut a una baixa producció de progesterona o fins i tot nul·la (on ja estaríem parlant d’anovulació i caldria saber l’origen), o bé és a causa d’un hiperestrogenisme, un excés d’estrògens. En el primer cas, l’objectiu és millorar la síntesis de progesterona i assegurar una correcta nutrició i qualitat fol·licular. Cal evitar els aliments proinflamatoris, com els ultraprocessats, l’alcohol, el sucre i els refinats i reduir els lactis de vaca per la seva implicació amb l’alliberació d’histamina. Aportar antioxidants a la dieta per frenar l’estrès oxidatiu i assegurar fonts de magnesi, seleni i zinc i vitamines com la C, la E i la B6, així com també aliments rics en omega 3, L-arginina i òxid nítric. Alguns aliments clau seran: els vegetals de fulla verda, els fruits secs com les nous i les nous de brasil, les llavors com la xia o el lli, el peix blau petit, els ous, el plàtan i els cítrics, els llegums, sobretot els cigrons, les cloïsses i els musclos i el cacau pur. Si en canvi, el síndrome premenstrual és degut a un hiperestrogenisme, el que es treballarà serà una correcta metabolització estrogènica a nivell hepàtic, per tant, assegurar el consum de crucíferes com col, coliflor o brócoli, de fitoestrògens com la soja o els pèsols; de llavors, fruits secs, llegums i fonts d’omega 3; eliminar l’alcohol, els sucres afegits i els aliments ultraprocessats, assegurar una correcta microbiota intestinal i evitar coccions com fumats o barbacoes i els disruptors endocrins com els BPAs. 
 
Si pateixis de síndrome premenstrual, entre d’altres canvis d’hàbits, és interessant que modifiquis l’alimentació en funció de la causa i que t’assessoris correctament amb una dietista i nutricionista.  
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Mel de milflors 1kg
Mel de milflors 1kg

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...