La teva veu
Laura Solans
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
10 maig 2023 · 1223
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL CACAU

Què té la xocolata que si veiem un anunci o una pel·lícula on en mengen gairebé en podem percebre l’olor i començar a salivar? Doncs pràcticament totes les seves propietats organolèptiques i els seus beneficis provenen del cacau, el que hauria de ser l’ingredient principal de la xocolata. 
 
L’origen del cacau es remunta a fa milers d’anys, quan es va començar a cultivar per primera vegada per les poblacions indígenes maies i asteques. De fet, la paraula xocolata, prové de dos mots en nàhuatl, de chocolatl i de cacahuatl, que volen dir aigua calenta i beguda amarga, que es compartia a les cerimònies religioses. El cacau també servia de moneda de comerç, d’ofrena a guerrers o es servia en festes reials. Posteriorment, a través dels colonitzadors espanyols es va introduir a la península i finalment a Europa, on la seva fama va anar en augment fins al consum aproximat actual de 4,5 milions de tones de gra de cacau al món. La llavor es troba a les beines de l’arbre del cacau, que fa una flor similar a la orquídia salvatge. El cacau pur, en pols o les llavors esmicolades, són força calòriques i contenen greixos, fibra i proteïnes però pocs hidrats de carboni. També és ric en vitamines del grup B, A i E, minerals com el magnesi o el ferro i en flavonoides, antioxidants i alcaloides similars als del cafè. Per tant, és un aliment molt interessant i un potent antioxidant, estimulant, euforitzant i remineralitzant. Però compte, que no se’n pot abusar perquè és calòric, si es pateix de gastritis és irritant i pot produir insomni o nerviosisme. Ara bé, si no es consumeix en aquests formats i s’opta per cacaus instantanis, per fer a la tassa o barres de xocolata refinades i carregades de sucres i altres ingredients es perden els beneficis per a l’organisme del cacau. 
 
Per tant, per gaudir al màxim de totes les propietats del cacau, podeu afegir-lo en pols pur a begudes vegetals, llet o iogurts, per fer postres o salses, o també a fruita per jugar amb l’amarg i el dolç. Podeu consumir porcions petites de xocolata negra en barra, buscant aquelles que tinguin el percentatge de cacau més elevat, a poder ser superior al 75% de cacau, i escollir els de comerç just per evitar la desforestació, reforçar els drets humans i  assegurar l’equitat dels agricultors.  


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva