El cafè és una de les 3 begudes més consumides a nivell mundial per sota de l’aigua i conjuntament amb el te. Per aquest motiu, tan si sou o no consumidors, és interessant conèixer quins efectes té a l’organisme, quin tipus és més interessant i com es pot prendre.
El cafè és originari d’Etiòpia però no va ser fins al segle 15 que es va començar a torrar el gra per a fer-ne infusió. Actualment, el major productor mundial de cafè és Brasil i el seu nom prové de l’àrab que significa vi del gra. Té un sabor intens, una aroma agradable i gust amarg. No aporta calories, però en canvi, conté algunes vitamines del grup B i és ric en fòsfor, magnesi i sobretot potassi. També destaquen alguns composts químics responsables de les propietats organolèptiques i d’alguns efectes fisiològics, com és el cas de la cafeïna, un estimulant del sistema nerviós central o d’altres que tindran poder antioxidant. Els últims estudis associen el consum moderat de cafè a un menor risc de patir algunes patologies com diabetis tipus II, dany hepàtic o malalties neurodegeneratives com el Parkinson. Ara bé, La EFSA aconsella per a la població adulta sana no sobrepassar les 3 tasses de cafè expresso al dia.
Depenent de la preparació, de la varietat del cafè i del grau de torrat variarà el contingut d’alcaloides i de cafeïna. A més a més, cal tenir en compte que hi ha altres aliments que també són rics amb cafeïna com les fulles del te o el mate, el cacau o la nou de cola utilitzada per a la composició d’algunes begudes energitzants.
La millor manera de consumir el cafè és torrat natural, evitant els solubles instantanis i sense afegir sucre ni qualsevol altre tipus d’edulcorant.
Pel que fa al seu consum en embarassades o en d’altres patologies, sempre és recomanat consultar amb un metge o professional sanitari.
Si t’agrada prendre cafè procura no sobrepassar les 3 tasses diàries, evita’l al vespre si et produeix insomni, valora com et fa sentir i evita afegir-hi edulcorants. D’aquesta manera, gaudiràs dels seus beneficis i evitaràs que tingui un efecte nociu per a l’organisme.