autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.
Dia Mundial del Festuc
Avui celebrem el dia mundial del Festuc, i què en sabem a part de considerar-se un dels fruits secs més valorats en gastronomia?
El pistatxo (sí,
també és correcte en català) o festuc, és el fruit d’un arbre molt petit,
el Pistacia vera L., però dels més antics que es coneixen.
Pot arribar a viure 150 anys i necessiten de 5 a 10 anys per madurar (és a dir, per a donar fruit).
Procedent de l’Orient Mitjà es considerava un privilegi destinat a la reialesa i a una minoria selecta.
A Espanya se’l va arribar anomenar el nou or verd; va ser introduït pels romans a la península i els àrabs van mantenir el seu cultiu, però durant l’Edat Mitjana amb els moriscs va desaparèixer. A Catalunya es va tornar a introduir el cultiu cap a la dècada dels 80.
Ah! La inquisició va arribar a prohibir els festucs per les seves connotacions sexuals 🤷♀️
És un aliment molt ric en micronutrients, baix en sucres i amb un contingut en greixos saludables. El seu consum aporta molts beneficis, entre d’altres ajuda a reduir el colesterol i a reduir la pressió arterial, a l’article de
ets el que menges trobareu informació molt completa i els ingredients per fer una salsa de festuc 😋
Sabies que a Xina se li diu “
Nou feliç” i a Iran, la “
nou del somriure”?
A
Oidà en pots trobar! ;)