La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
21 juny 2023 · 1260
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Com fer pa sense gluten més saludable

Prefereixes que el pa sense gluten sigui saludable i ric en nutrients més que esponjós i voluminós? El pots fer tu mateix aplicant aquestes tècniques. Vegem-les!

 

Les dues maneres de fer un pa sense gluten saludable

 
Per millorar, a nivell nutricional, els teus pans sense gluten tens dos camins:
 
  • Afegir o modificar els ingredients que utilitzes.
  • Millorar la tècnica.
 
Ingredients
Com a norma general, un pa saludable està elaborat amb productes naturals i, si són ecològics, molt millor.
 
Però fixem-nos en les particularitats de cada ingredient:
 
Farines
 
La manera més fàcil de millorar el teu pa sense gluten és fer servir farines integrals. Oblida't dels midons i les farines refinades, que no aporten res (excepte hidrats de carboni).
 
Si vols un pa ric en proteïnes, afegeix aquestes farines:
 
  • Farina de soja
  • Farina de tramús
  • Farina de cànem
  • Farina d'ametlla
 
Sobre les farines amb més proteïnes.
 

Aglutinants
 

Psyllium en pols



Ja saps com n'és d'important utilitzar un aglutinant en l'elaboració de pa sense gluten (Què és el gluten i com substituir-lo per fer pa sense gluten).
 
I entre tots els aglutinants que conec, el més saludable és el psyllium, ja que aporta una gran quantitat de fibra i ens ajuda a regular els nostres nivells de sucre a la sang.
 
Sal
 
Fes servir sal natural sense refinar, molt més nutritiva.
 
Llevat
 
El llevat potser és l'ingredient que menys repercussió té en com de saludable és un pa. Tot i així, si vols reblar el clau, utilitza’n d’ecològic. Tingues en compte que el llevat ecològic fermenta la massa més lentament.
 
Llavors
 
Afegeix llavors a la massa. Així de fàcil. Així d’exitós. Així de nutritiu!
 
Una de les llavors més interessants en aquest aspecte són les llavors de carbassa, ja que ens ajuden a millorar la salut dels ossos, el cor i altres funcions corporals.
 
Altres llavors molt interessants pel seu perfil nutricional són: sèsam (calci), lli (omega-3) i xia (omega-3).
 
Però compte, cal saber com afegir llavors a les nostres masses:
 
La manera correcta d’afegir llavors a una massa de pa.
 
Tècnica
Hi ha una tècnica ridículament fàcil d'aplicar que fa que el teu pa millori el seu perfil nutricional en 10 punts.
 
UTILITZA MOLT POC LLEVAT I AUGMENTA EL TEMPS DE FERMENTACIÓ.
 
Amb aquest sistema, deixem més temps als llevats perquè facin una mena de «predigestió», cosa que estalvia gran part de treball al nostre sistema digestiu.
 
Com s'aplica aquesta tècnica?
 
N’hem parlat moltes vegades en aquest bloc, però si encara no saps de què va, et presento el millor amic del forner: LA NEVERA.
 




Així és! El fred estable de la nevera és ideal per mantenir la velocitat de fermentació a ratlla.
 
Mira com aplicar aquesta tècnica: Com fer servir la nevera per millorar el teu pa sense gluten casolà.
 
I si ho voleu en vídeo: Classe 4 del Curs Online d'Iniciació al Pa sense Gluten.
 

El pa sense gluten més saludable. Resum.

Ja saps com millorar els teus pans a nivell nutricional i fer-los més saludables.
 
Ara et toca decidir quina tècnica o ingredients utilitzar.
 
La tècnica de fer fermentacions llargues és ideal perquè millora els teus pans sense tocar els ingredients de la recepta original. I no té repercussions en el volum i l'esponjositat del pa.
 
En canvi, quan introdueixes farines integrals a les teves masses, és normal perdre volum (normalment l'esponjositat es manté). Això ho he comprovat en diversos tests.
 
Per exemple, en aquest test he vist com, afegint midons, millora el volum, mira:
 
🍞 Què aporta el midó de blat de moro –Maizena– al nostre pa sense gluten?
 
T'ha agradat? Comparteix-ho!
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Cervesa BdeGust eco
Cervesa BdeGust eco

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...