El reflux gastroesofàgic (RGE) és aquella malaltia que presenten algunes persones quan el contingut àcid de l’estómac passa a l’esòfag i afecta als seus teixits. Pot ser degut a diferents causes, les més comunes són l’hèrnia de hiat i el sobrepès o l’obesitat, però també pot ocórrer durant l’embaràs, si es prenen certs fàrmacs, si s’ha patit alguna cirurgia de l’esòfag o l’estómac, si hi ha un retràs del buidament gàstric o si es consumeix alcohol i tabac, entre d’altres. Els principals símptomes són dolor al pit, regurgitacions o vòmits, acidesa i rots; tos, carraspera o alteracions de la veu i mal gust a la boca. Però també, pot afectar amb pèrdua de pes involuntària, aversions a alguns menjars, problemes amb el dormir, asma, laringitis crònica i problemes per empassar. Per aquest motiu, la gent que patiu RGE és important que seguiu certs hàbits i consells dietètics per millorar la vostra qualitat de vida.
Pel que fa al tractament farmacològic, cal seguir l’indicat pel professional sanitari. Mantenir un pes saludable, vestir roba ample i que no apreti massa, no estirar-se al acabar de menjar fins passades 2-3h, dormir una mica incorporat, reduir l’estrès amb teràpies relaxants com ioga o meditació, menjar a poc a poc, i evitar l’alcohol i el tabac ja que són irritants de la mucosa i afavoreixen la secreció àcida. Són alguns dels consells generals per reduir la pressió a l’abdomen i millorar els símptomes. A nivell dietètic, es recomana una alimentació saludable adaptada als símptomes, procurant fraccionar més els àpats i fer-los menys copiosos. No menjar plats amb temperatures extremes i cuinar millor al vapor, forn, bullit, cremes o papillota.
Eviteu els aliments que estimulin la secreció gàstrica com el cafè, el te o la xocolata. Podeu substituir-los per xicoira soluble o infusions suaus d’anís, maria lluïsa i sàlvia.
Cal anar en compte amb els aliments àcids sobretot a la nit, el tomàquet, el vinagre i els cítrics caldrà valorar la tolerància individual. Algunes verdures en cru com la ceba, l’all o el pebrot també poden causar malestar, per tant, és millor no abusar d’aquelles més flatulents i fibroses com la coliflor, les carxofes o les cols de brussel·les. Eviteu els condiments picants com el pebre o el curri i reduïu el consum d’alguns greixos com salses comercials, embotits, precuinats, formatges curats, carns grasses, brioixeria industrial i les begudes carbonatades. Finalment, eviteu beure grans quantitats de líquid amb els àpats, millor prendre’l una estona abans o després d’haver menjat.
Si pateixes reflux gastroesofàgic és interessant que introdueixis aquests nous hàbits o modifiquis la teva alimentació per tal de millorar la simptomatologia i tenir més qualitat de vida.