Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general
És molt normal que els conceptes «bolet» i «fong» et confonguin, i pot ser que fins i tot pensis que es tracta del mateix. I és que en gastronomia és freqüent trobar plats l’ingredient principal dels quals són els «fongs» (o funghi): pizza funghi, remenat de funghi, pasta farcida de funghi... Però això que ens mengem no són pas fongs! Bé, o no exactament. Voleu esclarir alguns dubtes i desmuntar alguns mites sobre els fongs i els bolets? Som-hi:
Un bolet és el cos fructífer dels anomenats «fongs superiors», és a dir, és el fruit que el fong genera per tal de dispersar les seves espores i així reproduir-se. Una equivalència que ens pot servir d’exemple són els arbres fruiters, on el fong equivaldria a un llimoner, i els bolets equivaldrien a les llimones. Oi que mai diries: «atansa’m el llimoner que n’hi posaré una mica a la paella»? Doncs el mateix passa amb els fongs, no te’ls menges a ells sinó al fruit que produeixen: el bolet.
Així doncs, t’estaràs preguntant... on és el fong? Doncs, efectivament, és sota terra. Gràcies a les espores que dispersen els bolets, que germinen al trobar un substrat adequat, es comencen a desenvolupar una mena de filaments de color blanc que s’anomenen «hifes». Aquestes «hifes» es van entrellaçant i aglomerant, tot formant el que es coneix com a «miceli». Aquest entramat pot arribar a ocupar grans extensions, i és això el fong en si, el propi ser viu!
I ara que coneixes la diferència entre un bolet i un fong, una curiositat: saps quin és l’ésser viu més gran del planeta? Ho deus veure a venir... i sí, és un fong! Es diu Armillaria ostoyae, es tracta d’una espècie paràsit que es troba al Bosc Nacional de Malheur, a Oregon (Estats Units), i té un miceli que arriba a cobrir 965 hectàrees (!) i s’estima que té una edat de 8650 anys. Molts l’anomenen «el monstre d’Oregon»!
Bosc Nacional de Malheur, a Oregon (Estats Units)
Foto: Ojos Curiosos
Soc una jove biotecnòloga amant del Regne Fungi, l'agricultura i la natura en general.
Si com jo, ets un fanàtic del món dels fongs i vols conèixer característiques i innovacions dins d'aquest regne, pots visitar el meu perfil a les xarxes i descobrir la importància del paper dels fongs dins els ecosistemes.
El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...
Uneix-te a la llista dels dimecres i guanya un val de 10 a 100 euros !!! >>
Uneix-te a la llista dels dimecres!
Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!