Existeixen milers d’espècies arreu del món que confeccionen la gastronomia característica de cada indret. Les espècies o herbes aromàtiques són les que acaben de matisar i arrodonir els plats, però també poden aportar certs beneficis a l’organisme i ajudar a reduir l’addició de sal a la dieta.
Les espècies s’extreuen de certes parts de plantes aromàtiques; de les llavors, escorça o arrel i difereixen entre sabors intensos, dolços i picants. Potencien el gust dels aliments i del plat, però també es poden usar com a conservants o, fins i tot, com a colorants. Les herbes aromàtiques, en canvi, solen provenir de les fulles de la planta i s’usen per aromatitzar i donar sabor a llegums, arrossos, pasta, carn, peix, estofats, verdures i salses.
A les regions del Mediterrani i, en concret, a Catalunya, les més conegudes són el safrà, la canyella, el pebre, el comí, el coriandre o la nou moscada. La nyora, una varietat de pebrot sec és un dels ingredients de la famosa salsa de calçots; i potser també heu sentit a parlar de la cúrcuma i el gingebre, que s’estan popularitzant per tots els beneficis que se’ls atribueixen. De les herbes aromàtiques cal destacar la farigola, l’alfàbrega, l’orenga, el julivert, el romaní, el fonoll, la sàlvia i el llorer, entre moltes d’altres, que les podeu cultivar a casa i usar fresques, o bé, comprar-les ja seques. També podeu trobar barreges ben conegudes com les herbes provençals, que solen portar romaní, alfàbrega, orenga, llorer i fonoll; o bé el curri, que conté cúrcuma, pebre, mostassa, coriandre, gingebre, cardamom, clau, caiena, ceba i api, entre d’altres ingredients que fan que existeixin moltes varietats de curri depenent del país o de la zona.
Algunes herbes aromàtiques o espècies milloren les digestions o eviten la formació de gasos com el llorer, el fonoll, el comí i la canyella; d’altres són antisèptiques o es recomanen pels refredats, com la farigola, el gingebre o l’alfàbrega; la cúrcuma i el gingebre són antiinflamatòries. El pebre i el coriandre milloren el metabolisme del greix i la canyella regula la glucèmia; i es pot millorar la funció hepàtica amb la cúrcuma i el safrà.
Si voleu gaudir dels beneficis de les espècies o les herbes aromàtiques i reduir el consum de sal, useu-les per condimentar els vostres plats, donar-los sabor i millorar-ne el gust.