La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
14 juliol 2022 · 1618
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




les espècies i les herbes aromàtiques

Existeixen milers d’espècies arreu del món que confeccionen la gastronomia característica de cada indret. Les espècies o herbes aromàtiques són les que acaben de matisar i arrodonir els plats, però també poden aportar certs beneficis a l’organisme i ajudar a reduir l’addició de sal a la dieta. 
 
Les espècies s’extreuen de certes parts de plantes aromàtiques; de les llavors, escorça o arrel i difereixen entre sabors intensos, dolços i picants. Potencien el gust dels aliments i del plat, però també es poden usar com a conservants o, fins i tot, com a colorants. Les herbes aromàtiques, en canvi, solen provenir de les fulles de la planta i s’usen per aromatitzar i donar sabor a llegums, arrossos, pasta, carn, peix, estofats, verdures i salses. 
 
A les regions del Mediterrani i, en concret, a Catalunya, les més conegudes són el safrà, la canyella, el pebre, el comí, el coriandre o la nou moscada. La nyora, una varietat de pebrot sec és un dels ingredients de la famosa salsa de calçots; i potser també heu sentit a parlar de la cúrcuma i el gingebre, que s’estan popularitzant per tots els beneficis que se’ls atribueixen. De les herbes aromàtiques cal destacar la farigola, l’alfàbrega, l’orenga, el julivert, el romaní, el fonoll, la sàlvia i el llorer, entre moltes d’altres, que les podeu cultivar a casa i usar fresques, o bé, comprar-les ja seques. També podeu trobar barreges ben conegudes com les herbes provençals, que solen portar romaní, alfàbrega, orenga, llorer i fonoll; o bé el curri, que conté cúrcuma, pebre, mostassa, coriandre, gingebre, cardamom, clau, caiena, ceba i api, entre d’altres ingredients que fan que existeixin moltes varietats de curri depenent del país o de la zona. 
 
Algunes herbes aromàtiques o espècies milloren les digestions o eviten la formació de gasos com el llorer, el fonoll, el comí i la canyella; d’altres són antisèptiques o es recomanen pels refredats, com la farigola, el gingebre o l’alfàbrega; la cúrcuma i el gingebre són antiinflamatòries. El pebre i el coriandre milloren el metabolisme del greix i la canyella regula la glucèmia; i es pot millorar la funció hepàtica amb la cúrcuma i el safrà. 
 
Si voleu gaudir dels beneficis de les espècies o les herbes aromàtiques i reduir el consum de sal, useu-les per condimentar els vostres plats, donar-los sabor i millorar-ne el gust. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable