La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
18 juliol 2022 · 1018
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




el meló

El meló és d’aquelles fruites que refresquen a les tardes més caloroses d’estiu. De fet, si tanques els ulls i t’imagines que claves una queixalada a un tall de meló, de ben segur que comences a salivar i a degustar la seva dolçor i frescor. 
 
Si l’estiu ens porta fruites noves de temporada, una d’elles és el meló (Cucumis melo.). Tot i que no acaba de quedar clar si és originari d’Àsia o d’Àfrica, actualment es cultiva a la major part de zones àrides. A Catalunya, principalment provenen de Lleida i de les Terres de l’Ebre, i la varietat més abundant és el pell de gripau, de forma ovalada, similar a una pilota de rugbi, pell verda, rugosa i fosca i carn groga pàl·lida i molt dolça. També podreu trobar al mercat altres tipus com el cantallop, petit, rodó i ben taronja per dins o el Galia, una mica més gran i més groc, però també rodó. Tot i estrictament ser una hortalissa, perquè pertany a la mateixa família que el carbassó o la carbassa, el consumim i el tractem a la cuina com a una fruita. És molt sucós i dolç i conté un alt % d’aigua, per tant, contràriament a la creença popular, el meló és una fruita que aporta molt poques calories i hidrata. També destaca per ser ric en vitamines i minerals com la vitamina C, la A  les del grup B o  el potassi. Per tant, conté antioxidants, i col·labora en el bon manteniment de la pell, la vista i les mucoses en general. 
 
Per conservar el meló, és millor guardar-lo a un lloc fresc i no posar-lo a la nevera fins un parell d’hores abans de consumir. Per escollir-lo al punt de maduració, quan vagis a comprar-ne olora’l perquè té una aroma dolça i suau característica, o també pots pressionar amb poca força la base, al costat oposat de la mata, i si cedeix lleugerament és que és madur. La millor manera de consumir-lo es natural i fresc, per exemple si aneu a la platja, la piscina o un lloc calorós on podeu portar nevera, uns daus de meló us faran de recuperador. També es poden fer sopes, gaspatxos, batuts, amanides o postres. Per exemple, si s’ha posat massa madur el podeu tallar a daus i congelar i posteriorment triturar amb llet o beguda vegetal per tenir un deliciós gelat. 
 
No oblideu que cal consumir fruita durant tot l’any, ara a l’estiu escolliu les que refresquin com el meló, i mengeu-lo per esmorzar, entre àpats, com a entremés amb pernil, o per postres per així endolcir-vos, hidratar-vos i gaudir dels seus beneficis. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable