El meló és d’aquelles fruites que refresquen a les tardes més caloroses d’estiu. De fet, si tanques els ulls i t’imagines que claves una queixalada a un tall de meló, de ben segur que comences a salivar i a degustar la seva dolçor i frescor.
Si l’estiu ens porta fruites noves de temporada, una d’elles és el meló (Cucumis melo.). Tot i que no acaba de quedar clar si és originari d’Àsia o d’Àfrica, actualment es cultiva a la major part de zones àrides. A Catalunya, principalment provenen de Lleida i de les Terres de l’Ebre, i la varietat més abundant és el pell de gripau, de forma ovalada, similar a una pilota de rugbi, pell verda, rugosa i fosca i carn groga pàl·lida i molt dolça. També podreu trobar al mercat altres tipus com el cantallop, petit, rodó i ben taronja per dins o el Galia, una mica més gran i més groc, però també rodó. Tot i estrictament ser una hortalissa, perquè pertany a la mateixa família que el carbassó o la carbassa, el consumim i el tractem a la cuina com a una fruita. És molt sucós i dolç i conté un alt % d’aigua, per tant, contràriament a la creença popular, el meló és una fruita que aporta molt poques calories i hidrata. També destaca per ser ric en vitamines i minerals com la vitamina C, la A les del grup B o el potassi. Per tant, conté antioxidants, i col·labora en el bon manteniment de la pell, la vista i les mucoses en general.
Per conservar el meló, és millor guardar-lo a un lloc fresc i no posar-lo a la nevera fins un parell d’hores abans de consumir. Per escollir-lo al punt de maduració, quan vagis a comprar-ne olora’l perquè té una aroma dolça i suau característica, o també pots pressionar amb poca força la base, al costat oposat de la mata, i si cedeix lleugerament és que és madur. La millor manera de consumir-lo es natural i fresc, per exemple si aneu a la platja, la piscina o un lloc calorós on podeu portar nevera, uns daus de meló us faran de recuperador. També es poden fer sopes, gaspatxos, batuts, amanides o postres. Per exemple, si s’ha posat massa madur el podeu tallar a daus i congelar i posteriorment triturar amb llet o beguda vegetal per tenir un deliciós gelat.
No oblideu que cal consumir fruita durant tot l’any, ara a l’estiu escolliu les que refresquin com el meló, i mengeu-lo per esmorzar, entre àpats, com a entremés amb pernil, o per postres per així endolcir-vos, hidratar-vos i gaudir dels seus beneficis.