La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
26 febrer 2025 · 207
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Transforma les teves compres en impacte positiu: La guia per ser un consumidor conscient en l'era digital

L'era digital ens ofereix una infinitat d'opcions per adquirir productes i serveis amb només uns clics. Però aquesta comoditat també planteja reptes ètics, socials i ambientals que requereixen que els consumidors actuïn de manera conscient. Però, què vol dir ser un consumidor conscient en aquest context? A continuació, explorem les seves implicacions i com podem adoptar aquest enfocament.
 

Informació com a poder

En l’era digital, l’accés a la informació és clau per prendre decisions responsables. Un consumidor conscient investiga abans de comprar, comprova si les empreses són transparents sobre els seus processos de fabricació, materials i condicions laborals. També pot ser interessant fer ús d'eines digitals i plataformes com Good On You o Ethical Consumer que ofereixen informació detallada sobre l’impacte ambiental i social de les marques.
 

Evitar el consum impulsiu

Les xarxes socials i els algoritmes publicitaris estan dissenyats per fomentar compres impulsives. Ser un consumidor conscient implica reflexionar abans de comprar: Necessites realment aquest producte? Té alternatives més sostenibles?
Controlar l’ús de les xarxes socials reduint l’exposició a les publicitats més agressives ajuda a mantenir una actitud més crítica i selectiva.
 

Donar suport a marques sostenibles

Un consumidor conscient prioritza empreses que respecten el medi ambient, promouen el comerç just i utilitzen materials sostenibles. Conèixer certificacions reconegudes com Fairtrade, GOTS o B Corporation poden ajudar en aquesta cerca.
 
Comprar a petits comerços o productors locals redueix la petjada de carboni i contribueix a l’economia de proximitat ajudant iniciatives locals.
 

Reduir, reutilitzar i reciclar

En un món dominat per l’obsolescència programada, ser conscient en el consum també implica optar per productes duradors prioritzant aquells que tenen una llarga vida útil o que es poden reparar. També pot ser interessant la compra i venta en plataformes de segona mà.
Per tal de minimitzar l'impacte ambiental cal saber separar els residus de forma correcta, dins les mancances que sabem que hi ha darrera el reciclatge.
 

Combatre el 'greenwashing'

Moltes empreses utilitzen tècniques de màrqueting per semblar més sostenibles del que realment són: es coneix com a greenwhasing. Cal ser crític i preguntar-se si una empresa és coherent amb el que predica, moltes empreses aprofiten el rentat de cara per tal de vendre més. 
Aquestes empreses ofereixen una informació verificable? 
 

Promoure l’educació i la consciència

L’era digital és una gran oportunitat per educar-nos i inspirar-nos mútuament. Comparteix recursos i bones pràctiques amb altres consumidors, l'ús de les xarxes socials també pot servir per a crear més consciència.
 
 
Ser un consumidor conscient en l’era digital no significa renunciar a la tecnologia o als seus beneficis, sinó utilitzar-los per prendre decisions informades i responsables. A través d’accions simples com investigar, evitar el consum impulsiu i donar suport a marques sostenibles, podem transformar la manera com comprem i impactar positivament el planeta i la societat.
 
Actuar com a consumidors conscients no només beneficia el món que ens envolta, sinó que també ens converteix en agents de canvi en un sistema econòmic que necessita més responsabilitat i ètica.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge d'ovella en oli d'oliva
Formatge d'ovella en oli d'oliva

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...