La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
30 novembre 2023 · 565
autor@
Nadine Campos




Temporada de cítrics

Amb l'arribada de la tardor i l'hivern, les estacions més fredes de l'any, trobem als mercats els productes propis d'aquests mesos. Aliments que estimulen el nostre sistema immunitari per tal d'augmentar i reforçar les defenses i poder afrontar les noves condicions climàtiques.

La natura és sàvia i ens prové dels aliments de temporada que el nostre organisme necessita. És el moment de fruir d'hortalisses com les carabasses, carxofes i albergínies i de fruites com la xirimoia, el codony, el raïm i els cítrics, protagonistes d'aquesta època, on la seva ingesta ajuda a mantenir a ratlla els refredats.
 

Origen dels cítrics

Els cítrics són una de les espècies més conreades arreu del món des de fa més de quatre mil anys.
 
Un recent estudi publicat a la revista Nature i portat a terme pel Centre de Genòmica de l'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) i l'US Department of Energy Joint Genome Institute, a Walnut Creek (EE UU) estableix que els cítrics són originaris d'una regió situada als contraforts de l'Himàlaia que inclou l'est d'Assam a l'Índia, el nord de Myanmar i l'oest de Yunnan a la Xina. Fa 8 milions d'anys van aparèixer en aquesta zona les primeres espècies del gènere Citrus. Els posteriors canvis del clima del planeta van afeblir la força dels vents monsons de l'estiu i van assecar l'ambient, afavorint l'expansió dels Citrus per tot el sud-est asiàtic i, posteriorment, fa uns 4 milions d'anys, a la resta del món, incloent-hi Austràlia.
                                                                                                     
 
A causa del seu origen, van ser els asiàtics els primers a conrear els cítrics. El poncirer (Citrus medica) va ser el primer arbre de fruit cítric introduït a Europa, cap a l'any 300 aC. Posteriorment, entorn dels segles X i XI, els àrabs van portar a la península Ibèrica els tarongers agres i el llimoner. Cap al segle XVI van arribar els tarongers dolços, gràcies a les rutes comercials amb Orient i ja al segle XIX, els mandariners.
 

Els principals cítrics a casa nostra

Els principals cítrics que consumim a Catalunya són la taronja, la mandarina, la llima, la llimona i l'aranja.
 
La producció de cítrics és una de les més destacades del sector de fruites i hortalisses arreu del món. Segons dades de la World Citrus Organisation i el Centre de Cooperació Internacional en Recerca Agrícola per al Desenvolupament (CIRAD):
 
  • El Brasil és el primer productor mundial de taronges i Espanya ocupa la sisena posició.
  • El principal productor europeu de mandarines és Espanya, malgrat que a escala mundial, el país que lidera la producció és la Xina.
  • Pel que fa a la llimona, Argentina és el principal país productor, seguit de Turquia i Espanya.
Respecte a les exportacions, la conca mediterrània és líder mundial en exportació de cítrics: Espanya en taronges i mandarines i Turquia en llimones. 
 
El País Valencià és la regió que lidera l'exportació mundial de cítrics amb un 14% del total, si bé només acull el 2% de la producció.
 
Pel que fa a Catalunya, consultem l’IDESCAT per conèixer les dades de producció de cítrics per província corresponents a l'any 2022.
 
  Barcelona Girona Lleida Tarragona Catalunya
Cítrics 147 0 0 108758 108905
Mandarina 19 0 0 81733 81752
Taronja 70 0 0 26894 26964
Altres 58 0 0 131 189
Unitats: Tones
 
Com veiem, la zona del territori català on es conreen principalment els cítrics és a la província de Tarragona, més concretament a les comarques del Baix Ebre i el Montsià.
 

Coneguem els nostres cítrics i les seves propietats

Tant les taronges com les mandarines tenen un baix valor energètic i un elevat contingut d'aigua. Ens aporten una bona quantitat de fibra si les mengem com a peces senceres i no en forma de suc.
 
Les taronges són un híbrid entre una varietat primitiva de l'aranja i la mandarina. Dins del grup dels tarongers es distingeixen les espècies de taronger dolç i taronger amarg, sent les primeres les més consumides.
 
Aquests són els grups de les taronges dolces:
 
  • Navel. Sucoses i carnoses, destaquen per la seva grandària. Es caracteritzen per tenir un fruit petit rudimentari dins el fruit principal amb un aspecte similar a un melic (navel en anglès). Dins d'aquest grup trobem les varietats Navelina, Washington Navel i Navelate, entre d'altres.
  • Sanguines. Presenten pigments vermells en la polpa i l'escorça a causa de les especials condicions climàtiques en què es conreen. La mida dels fruits és mitjana o petita, amb una escorça fina i força suc.
  • Blanques. Es diuen així per diferenciar-les del grup de les Navel i de les taronges de sang. Són les menys àcides i no presenten melic. Les principals varietats d'aquest grup són la Sal·lustiana i la València Batega.


 
Les mandarines són un fruit de mida més petita que les taronges, de forma esfèrica i aplanada. El color varia des de groc verdós fins a ataronjat i la pell pot ser llisa o rugosa, segons la varietat, i és més tova que la de les taronges, sent fàcil de pelar. Existeixen moltíssimes varietats de mandarines que s'agrupen en tres grups:
 
  • Clementines. Són fruits de grandària petita o mitjana, de fort color taronja i no solen comptar amb llavors en els grillons. Dins d'aquesta varietat existeixen moltíssims subtipus.
  • Satsumes. Provenen del Japó, malgrat que també es conreen a altres llocs, inclosa la península Ibèrica. Aquesta varietat resisteix molt bé les temperatures baixes. Tenen forma aplanada i el seu color és més groguenc que altres varietats.
  • Híbrids de mandariner. En aquest amplíssim grup s'inclouen tots els fruits que neixen de l'encreuament entre les diverses espècies de mandariners. Solen ser de mida generosa, amb força suc i tenen la pell molt adherida a la polpa.
Les llimones també presenten moltes varietats. Això no obstant, és difícil distingir-les, perquè les variacions entre fruits d'un mateix arbre poden ser més grans que les que es puguin presentar entre fruits de diferents varietats. Les principals varietats que es conreen a Espanya són Verna i Fi i, de manera testimonial, les varietats Eureka, Lisbon i Villafranca.
 
Tots els cítrics són fruits molt rics en vitamina C, una vitamina hidrosoluble que no s'emmagatzema a l'organisme i l'hem d'anar ingerint amb l'alimentació habitual. Aquesta vitamina intervé en nombrosos processos metabòlics, intervé en la formació de col·lagen, d'ossos i dents i de glòbuls rojos, és antioxidant i ajuda en l'absorció del ferro.
 

 
Els cítrics també contenen altres vitamines (A, B1 i B2), minerals (coure, potassi i sofre) i fibra. Aquests són alguns dels beneficis que ens aporten:
  • Reforcen el sistema immunitari.
  • Tenen acció depurativa, contribueixen a la regeneració dels teixits i a l'eliminació de toxines de l'organisme.
  • Tenen propietats laxants i diürètiques.
  • Ajuden a baixar els nivells de colesterol i àcid úric i a regular els nivells de sucre.
  • Protegeixen el sistema digestiu perquè dissolen els aliments, mitiguen l'acidesa de l'estómac i ajuden en la cicatrització de les úlceres.

Cuinem amb cítrics

Els cítrics donen molt de joc a la cuina. Tot seguit, t'expliquem tres receptes.
 

Amanida de llegums i taronja

Per a quatre persones necessitem:
  • 750 grams de llenties cuites
  • 2 taronges
  • Tomàquets cherry
  • Brots tendres per amanida (alfàbrega, espinacs, cogombres, enciams...,)
  • Pipes de gira-sol
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal
Tallem els tomàquets cherry per la meitat. Pelem una de les taronges i traiem els grills. Barregem les llenties amb els tomàquets, els grills de taronja, els brots tendres i les pipes. Preparem una vinagreta emulsionant l'oli amb el suc de l'altra taronja i un polsim de sal. A l'hora de menjar, amanim la barreja amb la vinagreta.

 

Pasta fresca amb verdures i llimona

Per a quatre persones necessitem:
  • 400 grams de pasta fresca llarga (tallarines o espaguetis)
  • 200 grams de bròquil
  • 200 grams de coliflor
  • 2 grans d’all
  • Sal
  • Pebre negre
  • oli d’oliva verge extra
  • Ratlladura d’una llimona
Bullim la pasta en aigua amb sal el temps indicat en l’envàs. Escorrim i reservem. Laminem els grans d’all i els daurem amb una mica d’oli en una paella. Incorporem la coliflor en ramells. Saltegem i salpebrem. Incorporem la pasta, el bròquil en làmines i la ratlladura de la llimona. Afegim unes gotes d’oli, remenem i servim.

 

Salmó fet al forn amb salsa de taronja

Per a quatre persones necessitem:
  • 1 peça de salmó d'un quilo
  • 200 grams de mongetes verdes
  • 1 bulb de fonoll
  • 6 taronges
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal
  • Pebre negre
  • Mel
Preescalfem el forn a 170 °C. Preparem la salsa barrejant el suc de cinc taronges, la ratlladura de la pela d'una d'elles i 40 grams de mel. Pintem la safata del forn amb l'oli i posem la peça de salmó, les mongetes verdes, el bulb de fonoll tallat en làmines fines i una taronja feta rodanxes. Salpebrem i afegim la salsa. Enfornem entre 15 i 20 minuts, retirem i servim.


 
Fonts consultades
https://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/alimentacio_saludable/02Publicacions/pub_alim_salu_tothom/temps-taronges-mandarines/temps-de-taronges-mandarines.pdf
https://www.apuntmedia.es/noticies/economia/l-agricultura-valenciana-lidera-l-exportacio-citrics-mon-14-vendes_1_1486976.html
https://etselquemenges.cat/repte/els-citrics
https://www.frutas-hortalizas.com/Fruites/Tipus-varietats-Taronja.html
https://www.frutas-hortalizas.com/Fruites/Tipus-varietats-Llimona.html
https://entrenosotros.consum.es/va/citrics-font-de-vitamina-c-i-antioxidants-naturals
https://www.cuina.cat/receptari/10-plats-amb-citrics-contra-el-refredat_200492_102.html
https://elcistell.cat/cuinem-amb-citrics/
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Carbassa confitada (verd)
Carbassa confitada (verd)

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...