La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
27 març 2024 · 242
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Símptomes de la malaltia celíaca

Es coneixen més de 200 símptomes associats a la malaltia celíaca. Es poden manifestar a nivell digestiu o en qualsevol altra part del cos. Quins són?
 
Els símptomes que pateix una persona amb malaltia celíaca són molt variats. A més, poden aparèixer i desaparèixer en un curt espai de temps.

 
Aquest és un article merament informatiu. Davant de qualsevol dubte o símptoma associat a la celiaquia, dirigeix-te al teu centre mèdic de referència.
 


Quins són els símptomes de la malaltia celíaca?
 

Els símptomes, normalment, són diferents en nens i adults.
 
Símptomes en nens.
 
Els nens i nenes celíacs manifesten símptomes, principalment, a nivell digestiu. Vegem els més habituals. (Font: Institut Nacional de Diabetis, Malalties Digestives i Renals dels EUA):
 
  • Distensió abdominal.
  • Diarrea crònica (en anglès).
  • Estrenyiment.
  • Gasos.
  • Intolerància a la lactosa a causa de danys a l'intestí prim.
  • Femtes toves, greixoses, voluminoses i amb mal olor.
  • Nàusees o vòmit.
  • Dolor abdominal.
Però també poden presentar els següents símptomes: (Font: Institut Nacional de Diabetis, Malalties Digestives i Renals dels EUA).
 
  • Dany a l'esmalt dels dents permanents.
  • Retard de la pubertat.
  • Retard en el desenvolupament, la qual cosa significa que un nadó o un nen pesa menys o el seu pes augmenta menys del que s'esperava per a la seva edat.
  • Canvis en l'estat d'ànim o sensació de molèstia o impaciència.
  • Creixement lent i baixa estatura.
  • Aprimament.

Símptomes en adults.
 
Vegem quins símptomes poden tenir els adults celíacs: (Font: Institut Nacional de Diabetis, Malalties Digestives i Renals dels EUA).
 
  • Dermatitis herpetiforme.
  • Fatiga o cansament.
  • Dolor en les articulacions o els ossos.
  • Problemes de salut mental, com depressió o ansietat.
  • Símptomes que es manifesten en el sistema nerviós, com mal de cap, problemes d'equilibri, convulsions, o neuropatia perifèrica.
  • Problemes reproductius en dones adultes i nenes, que podrien incloure infertilitat, retard en l'inici dels períodes menstru als, absència o repetició dels períodes menstruals, avortaments espontanis, i infertilitat masculina.
  • Símptomes que involucren la boca, com aftes; boca seca, o una llengua vermella, llisa i brillant.

Desaparició dels símptomes.
 
 
Ja sabem que l'únic tractament de la malaltia celíaca és deixar de menjar gluten.
 
Però... els símptomes... Desapareixen quan deixem de menjar gluten? Vegem el que diu l'Institut Nacional de Diabetis, Malalties Digestives dels EUA:
 
"Els símptomes generalment milloren i podrien desaparèixer després que la persona comenci una dieta sense gluten. Els símptomes podrien reaparèixer si la persona consumeix petites quantitats de gluten."
 
I afegeix:
 
"Depenent de l'edat que tingui la persona quan el metge li diagnostic la malaltia celíaca, és possible que alguns símptomes, com la baixa estatura i els defectes dentals, no millorin. Les persones amb malaltia celíaca que no presenten símptomes encara poden, amb el temps, desenvolupar complicacions si no reben tractament."
 

Bibliografia.
 
Institut Nacional de Diabetis, Malalties Digestives i Renals dels EUA
 


Símptomes de la malaltia celíaca. En resum.
 

El més important: SI TENS ALGUN SÍMPTOMA DELS DESCRIPTS ACUDEIX A UN PROFESSIONAL.
 
Per resoldre dubtes sobre temes de celiaquia, acudeix a l'associació de celíacs de la teva regió, estaran encantats d'ajudar-te.
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Cervesa BdeGust eco
Cervesa BdeGust eco

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...