Quan es comença un nou any, ens plantegem un seguit de propòsits a assolir, d’entre ells un de força comú és el de cuidar-se o alimentar-se millor que a l’anterior. Per començar i per aprofitar la motivació, es pot marcar un objectiu realista i específic, com per exemple, el de reduir el consum de carn. Està demostrat que la població actual en menja en excés i, com a conseqüència, desplaça d’altres aliments molt interessants pel bon funcionament de l’organisme i per la sostenibilitat del planeta, per aquest motiu, és recomanable en població general seguir una dieta més flexitariana, és a dir, una dieta més vegetariana sense excloure al 100% la carn i el peix.
T’has plantejat el teu consum de carn setmanal? T’has fixat s’hi és present a algun àpat cada dia? Et convido a que enregistris una setmana i agafis consciència del teu consum actual i habitual de carn, perquè de fet, la majoria de gent en consumeix diàriament encara que quedi emmascarada amb altres formes: com embotit a l’esmorzar, gall d’indi, pernil o llonganissa, per exemple, afegida a plats de pasta amb forma de carn picada o bacon i també a la pizza, als guisats de llegums o bé als burritos i a la paella, als caldos i per fer les verdures farcides; a més a més dels talls de carn com a tal o de les preparacions tipus hamburgueses, salsitxes, croquetes i arrebossats. El perfil d’una dieta més basada en plantes, llegums i fruits secs, per exemple, redueix el risc de patir malalties coronàries, mentre que abusar de carn vermella, processada o no, l’empitjora, així com també augmenta el risc de mortalitat i de patir càncer. Si vols reduir-la i comences fent la transició, cal que sigui d’una manera correcta per assegurar d’obtenir tots els nutrients essencials a partir de fonts vegetals i de manera saborosa. Pots començar per introduir un dia a la setmana sense carn o també pots evitar afegir carn als plats de llegum, un arròs amb llenties i verdures és un plat únic, complet i deliciós igual que els cigrons amb patata al curri. O bé, pots provar noves receptes o d’altres versions de pasta sense carn o fins i tot de fer la bolonyesa amb soja texturitzada.
No es tracta d’eliminar el consum de productes d’origen animal sinó de reduir-lo, per invertir amb la nostra salut, però també a la del planeta disminuint l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, la desforestació i la contaminació provinent de la producció d’aquests aliments.