La teva veu
Eco Agricultura MARJALA
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
29 gener 2025 · 342
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Receptes senzilles amb ingredients de temporada d'hivern

Els ingredients de temporada són el secret per gaudir d'una cuina saborosa, saludable i sostenible. Comprar fruites, verdures i altres productes del temps no només garanteix que consumim aliments més frescos i saborosos, sinó que també ajuda a reduir l'impacte ambiental i a donar suport als productors locals. Apostar pels ingredients de temporada és també una forma de connectar amb la nostra terra i les nostres tradicions.
L'hivern és una època que ens porta aliments rics en nutrients, ideals per enfortir el sistema immunitari i afrontar el fred. A Catalunya, aquesta estació destaca per les cols, els calçots, els espinacs, les carxofes, els moniatos i els bolets, juntament amb cítrics com les taronges, mandarines i llimones, que aporten una dosi essencial de vitamina C. També trobem fruits secs com les nous i les avellanes, i carns com la vedella i el porc, protagonistes de molts plats tradicionals.
 
Cuinar amb aliments de temporada no només ens garanteix aliments més frescos i saborosos, sinó que també és una opció més econòmica i sostenible, ja que redueix la petjada ecològica associada al transport i l’emmagatzematge.
 
Els millors aliments d'hivern són les verdures d’arrel i fulla verda (com la col i els espinacs) per la seva riquesa en vitamines i minerals, i els cítrics, que reforcen les defenses naturals del cos. A més, productes com els moniatos i els bolets aporten energia i sabor, convertint-se en ingredients versàtils per a plats reconfortants.
 
Cuinar amb aliments que pertoquen per a cada època de l'any no només és beneficiós per al nostre cos, sinó que ens connecta amb la terra i amb la tradició culinària del nostre territori.


A continuació, us proposem algunes receptes senzilles per aprofitar els millors ingredients de cada estació, inspirades en la cuina catalana i tradicional i adaptades a la vida moderna.
 
 
 

Trinxat de la Cerdanya

Ingredients:

  • 500 g de col d’hivern
  • 300 g de patates
  • 150 g de cansalada
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

Preparació:

Pela les patates i talla-les a trossos, i fes el mateix amb la col.
Bull les patates i la col fins que estiguin ben tendres.
Daura la cansalada en una paella fins que quedi cruixent.
Escorre les verdures, aixafa-les lleugerament i barreja-les amb la cansalada.
Cuina-ho uns minuts més a la paella per donar-li un toc daurat.

 

Crema de carxofes i porros

Ingredients:

  • 6 carxofes
  • 2 porros
  • 1 patata gran
  • 750 ml de brou de verdures
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

Preparació:

Pela les carxofes fins arribar al cor i talla-les a làmines. Reserva unes quantes per decorar.
Neteja els porros i talla’ls a rodanxes fines.
En una olla amb oli, sofregeix els porros i les carxofes fins que s’estovin.
Afegeix la patata tallada a daus i el brou de verdures. Deixa-ho coure uns 20 minuts.
Tritura-ho fins a obtenir una crema fina. Decora amb làmines de carxofa fregides.



Escudella i carn d’olla

Ingredients:

  • 200 g de cigrons cuits
  • 1 tros de col d’hivern
  • 2 patates
  • 2 pastanagues
  • 1 pilota de carn picada
  • Ossos i carns (vedella, pollastre i porc)
  • 1 litre de brou de carn


Preparació:

En una olla gran, posa a bullir les carns amb el brou. Deixa-ho coure a foc lent unes 2 hores.
Afegeix els cigrons, la col, les patates i les pastanagues tallades a trossos.
Forma la pilota amb la carn picada i afegeix-la a l’olla. Cou-ho tot uns 30 minuts més.
Serveix primer la sopa amb fideus petits i després la carn i les verdures.

 

Mongetes amb botifarra

Ingredients:

  • 400 g de mongetes seques (mongetes del ganxet, preferiblement)
  • 4 botifarres fresques
  • 2 grans d'all
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre
  • Julivert fresc (opcional)


Preparació:

Posa les mongetes en remull la nit anterior.
L'endemà, bull-les en una olla amb aigua i una mica de sal fins que quedin tendres (1-2 hores aproximadament). Escorre-les i reserva-les.
Punxa lleugerament les botifarres amb una forquilla i cuina-les en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva fins que estiguin ben daurades i fetes per dins. Reserva-les.
En la mateixa paella, afegeix els grans d’all picats i sofregeix-los uns minuts. Tot seguit, incorpora les mongetes i salta-les amb l’all. Condimenta amb sal, pebre i un toc de julivert fresc.
Serveix les mongetes amb les botifarres al costat.



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Mel de milflors 1kg
Mel de milflors 1kg

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...