La teva veu
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
26 juny 2024 · 546
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Ramaderia intensiva i macrogranges: Impacte social i mediambiental

La ramaderia intensiva i la creació de macrogranges són pràctiques comunes en la producció alimentària global. Aquest model de producció agrícola està dissenyat per maximitzar la producció de carn, llet i ous en el menor espai possible i al menor cost. Tot i que aquest sistema ofereix una resposta a la creixent demanda alimentària, el seu impacte social i mediambiental és profundament preocupant. A continuació, veiem alguns d'aquests impactes per posar consciència en el que consumim.
 
 

Impacte mediambiental i social

  • La contaminació de l'aigua: Les macrogranges generen grans quantitats de deixalles animals, que sovint es gestionen inadequadament. Aquestes deixalles contenen nutrients com nitrogen i fòsfor, que poden infiltrar-se en les reserves d'aigua subterrànies i superficials, causant contaminació i problemes com l'eutrofització.
"L’eutrofització és un fenomen que es dóna en un ecosistema quan hi arriba una gran concentració de nutrients com nitrogen o fòsfor. Als ecosistemes aquàtics, això fa que hi hagi una gran proliferació d’algues i altres plantes que no deixen passar la llum del sol cap al fons. Això té com a efecte final que s’esgota l’oxigen de sota l’aigua i els peixos i la resta d’éssers vius subaquàtics moren. En conseqüència, l’aigua i el riu o llac en si mateixos deixen de poder-se fer servir per a la majoria d’usos" (cprac.org).
 
  • Emissions de gasos d'efecte hivernacle: La ramaderia intensiva és una de les principals fonts d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, com el metà i el diòxid de carboni. Aquestes emissions contribueixen significativament al canvi climàtic .
 
  • Desforestació: A nivell mundial, la creació de pastures per a la ramaderia i la producció de pinso, especialment soja, és una de les causes principals de la desforestació, especialment a regions com l'Amazònia. Això no només destrueix hàbitats naturals, sinó que també redueix la capacitat dels boscos per absorbir CO2 .
 
  • Pèrdua de biodiversitat: La conversió de terres per a la ramaderia intensiva i la producció de cultius per a pinso afecta negativament la biodiversitat, destruint hàbitats i disminuint les poblacions de moltes espècies .
 
  •  L'exposició a contaminants i la manipulació de grans quantitats d'animals en espais reduïts pot provocar problemes de salut .
 
  • Impacte en les comunitats locals: Les macrogranges poden afectar negativament les comunitats locals, especialment en àrees rurals. La contaminació de l'aigua i de l'aire pot tenir repercussions en la salut pública i en la qualitat de vida dels residents propers .
 
  • Desplaçament de petits agricultors: La consolidació de grans empreses agrícoles i la creació de macrogranges sovint desplacen els petits agricultors, que no poden competir amb els preus baixos de la producció intensiva. Això provoca una pèrdua de mitjans de vida tradicionals i una disminució de la diversitat agrícola .
 

Alternatives sostenibles

Per mitigar els impactes negatius de la ramaderia intensiva, s'han proposat diverses alternatives:
 
  • Ramaderia extensiva i ecològica: Aquestes pràctiques fomenten el benestar animal, redueixen l'impacte ambiental i milloren la sostenibilitat. Els animals són criats en condicions més naturals, amb accés a pastures i alimentació orgànica .
 
  • Reduir el consum de carn i augmentar la ingesta d'aliments vegetals pot disminuir la demanda de productes ramaders intensius, reduint així els seus impactes negatius .
 
  • Polítiques i regulacions més estrictes: Els governs poden implementar regulacions més estrictes sobre la gestió de residus, el benestar animal i les emissions de gasos d'efecte hivernacle per millorar les pràctiques de la ramaderia intensiva .
 
 
La ramaderia intensiva i la creació de macrogranges tenen un impacte significatiu en el medi ambient i en les comunitats locals. Adoptar pràctiques més sostenibles i fomentar un consum més responsable són passos necessaris per mitigar aquests efectes. És essencial que els consumidors, les empreses i els governs treballin conjuntament per promoure un model alimentari més sostenible i equitatiu.

 
 
Fonts:
FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations
Greenpeace
World Wildlife Fund
European Environment Agency
United Nations Environment Programme
The Guardian








Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable