El retorn a l’escola marca el final de l’estiu i de les vacances i l’inici de la recuperació dels hàbits saludables perduts durant aquest període, de les rutines, dels horaris i de les activitats extraescolars. El canvi estacional i el cansament que provoca aquesta transició, dificulten l’objectiu de mantenir una dieta saludable, sobretot en moments clau del dia com als esmorzars, a l’hora de picar o als berenars. Per això, cal tenir idees, recursos i fins i tot certa previsió, per evitar caure en opcions processades riques amb sucres i greixos refinats.
Es solen planificar força bé els dinars i sopars dels petits de casa per assegurar una dieta saludable, però sovint per manca de temps, una s’oblida de la resta d’àpats, ja sigui asseguts a taula o no, de mateixa importància. Per tant, cal parar atenció als esmorzars, als snacks i als berenars on és força freqüent escollir opcions poc recomanables com sucs, dolços, galetes, brioixeria o lactis ensucrats en comptes de combinacions interessants de fruita, cereals complets i lactis naturals. Tant si és per mala organització com si és per evitar conflictes, acabar passant a comprar una pasta pel forn o alguna beguda ensucrada per una botiga, no és la solució si no és un fet ocasional. Cal anar en compte amb les begudes, doncs tenen menys poder saciant, es digereixen més ràpidament i es pot ingerir més quantitat; els famosos sucs de fruita tot i ser pràctics, còmodes i de gran adherència pels petits, pel seu alt contingut amb sucre, no són una opció interessant, ni tant sols les versions sense sucres afegits; i a la mateixa línia es trobarien els batuts lactis o iogurts bevibles de sabors com xocolata o maduixa. Per beure, el més recomanable és la llet sencera o sense lactosa o beguda vegetal sense sucres afegits i també batuts casolans amb fruita i fruits secs. Pel que fa al menjar, fer entrepans amb un pa de qualitat a poder ser integral i de massa mare i evitar els de motlle perquè els afegeixen sucre i olis vegetals refinats. Pots farcir-los de formatge fresc, salmó, tonyina, hummus, patés vegetals, o fins i tot truites, evitant els embotits. Si finalment esculls algun embotit, que tingui un alt percentatge de carn, un 90% si és possible i de carns magres com pernil cuit o gall d’indi. Un altre opció d’snack serà el iogurt, la llet o la beguda vegetal amb cereals integrals o flocs de civada, fruits secs i fruita.
El sucre no aporta nutrients, només calories, genera addicció i provoca inflamació de baix grau, diabetis, resistència a l’insulina, entre d’altres. Per aquest motiu, assegura que els esmorzars, els piscolabis i els berenars dels petits de casa també tinguin un perfil nutricional saludable com els dinars i els sopars.