Tot i tenir més temps a l’estiu per innovar amb receptes i aliments, la calor aixafa i dificulta les ganes d’entrar a la cuina, encendre fogons i preparar els àpats. Per tant, en aquesta època de l’any, l’objectiu és aconseguir plats saludables que no requereixin gaire temps ni elaboracions, però siguin complets, saciants i refrescants.
És habitual acabar sopant el típic pa amb tomàquet i embotit o el bol de fruita perquè manquen idees senzilles molt més interessants per aquesta estació, però la realitat és que hi ha molts recursos que poden ser de servei quan no es tenen ganes de cuinar. Un bon exemple són els gaspatxos, des d’on podeu preparar el tradicional amb tomàquet, cogombre, pebrot, ceba i all, o podeu atrevir-vos canviant la meitat del pes del tomàquet per altres ingredients com maduixes, síndria, meló, cirera o remolatxa; o bé, substituir part del cogombre i/o el pebrot per espinacs o carbassó cru, per exemple. Aquestes cremes fredes us serviran com a primer de verdura i en podeu fer quantitat i reservar a la nevera o fins i tot congelar. A més a més, pot ser divertit servir-lo amb alguna cosa per sobre que aportarà més vegetals al plat, més nutrients, el farà més cruixent i, assegurarà la masticació per activar el procés de digestió i reduir la velocitat d’ingesta. Algunes idees poden ser la mateixa verdura que conté el gaspatxo tallada a juliana, fruits secs esmicolats, llavors variades, germinats o trossos de pa torrat integral. També proteïna per fer el plat complet com ou dur, daus de formatge fresc, tofu, tonyina, trossets de bacallà esqueixat o salmó fumat, gambetes, encenalls de pernil o cigrons especiats; i podeu donar el toc final afegint herbes aromàtiques o espècies.
Pel que fa als llegums, podeu fer versions més fresques com els hummus o cremes fredes o fins i tot, comprar-los en conserva i afegir-los a amanides o saltejar-los amb verdures.
Finalment, també podeu utilitzar el recurs de les amanides deixant-vos portar per la vostre imaginació i assegurant verdures i hortalisses crues, proteïnes com el llegum, l’ou, el formatge o les conserves de peix, els cereals complets com la quinoa, el cuscús, l’arròs basmati o el bulgur i tots aquells ingredients saludables que vulgueu afegir.
A l’estiu, procureu consumir aliments rics amb aigua que ajudin a regular la temperatura corporal i no deshidratin, opteu per plats senzills que no requereixin molta elaboració però que siguin saludables, complets i gustosos.