La teva veu
Laura Solans
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
24 desembre 2022 · 5844
autor@
Laura Solans




Quins són els plats típics de Nadal a Catalunya?

Decorar l’arbre, retrobar-te amb els amics, sorprendre i deixar-te sorprendre amb els regals, atipar-te als dinars familiars... Què et ve al cap quan penses amb la festa de Nadal?

Nadal és una de les èpoques més especials de l’any per a gaudir de la família i dels amics i, sobretot, del bon menjar: és el moment de cuinar els plats tradicionals que passen de generació a generació i que sempre són un encert.
 
A Catalunya, per exemple, es preparen plats molt contundents i elaborats, com la sopa de galets o els canelons, imprescindibles del menú tradicional de Nadal i també l’excusa perfecta per posar a prova les teves dots culinàries.
 
Si vols saber-ne més, pren nota!
 

25 de desembre: El menú de Nadal

A més dels canapès o dels aperitius per anar obrint boca el dia de Nadal, a Catalunya hi ha diversos plats característics que no poden faltar a taula un 25 de desembre.
 
La sopa de galets
La sopa de galets és el plat més típic del menú català del dia 25 de desembre. Es tracta d’una sopa que té 3 components essencials:
 
  • El brou: fet de verdures, llegums, pollastre, carn i patates, entre altres ingredients.
  • Els galets: la pasta que acompanyarà el brou.
  • La pilota: la carn en forma de mandonguilla – elaborada amb carn picada, ou, pa ratllat i julivert – que s’afegeix a la sopa.
Trobem dues formes de cuinar aquesta sopa tradicional catalana: Si vols uns galets petits a la sopa, hauràs d’afegir-hi petites pilotes de carn; mentre que, si vols els galets grans, els hauràs d’omplir amb la carn picada.
 
Com a curiositat, sabies que la forma dels galets petits es va inventar a partir de la necessitat de fer més menuts els macarrons per agafar-los fàcilment amb la cullera?
 
El pollastre farcit de Nadal
El dia de Nadal, de segon plat, es menja un àpat amb gran prestigi durant l’Edat Mitjana, que només estava a l’abast de la noblesa i d’algunes ordres monàstiques. Es tracta del pollastre farcit de Nadal, el gall dindi farcit o el rostit d’ànec, d’entre altres variacions en funció de la carn que es cuini. Sens dubte un clàssic de les festes nadalenques.
 
L’au es farceix amb fruits secs, pinyons, passes, orellons i altres fruites seques i es deixa cuinar al forn fins que la seva carn es torna melosa. Amb el toc de la fruita dolça, és un plat molt saborós.
 
Les postres: torrons, pinya i tronc de Nadal
Si després dels aperitius, del primer i del segon plat, encara tens espai a la panxa, toca passar a les postres de Nadal: el torró de Xixona, la pinya o el tronc de Nadal són alguns dels dolços típics catalans que no poden faltar a taula.
 
Vols elaborar un tronc de Nadal per sorprendre els teus convidats?
 
Dona un cop d’ull a aquesta recepta!
 

26 de desembre: Els plats típics de Sant Esteve

Passat el dia de Nadal, les festes no s’acaben aquí. I el menjar tampoc. És el torn de Sant Esteve i els seus tradicionals canelons.
 
Els canelons
Per Sant Esteve, el dia 26 de desembre, el plat típic que trobaràs d’àpat principal a qualsevol taula catalana són els canelons. Es diu que els canelons són una recepta de la “cuina d’aprofitament”, ja que es preparen l’endemà de Nadal amb les sobres de l’escudella o del rostit.
 
Quan preparis els canelons, tingues en compte que la pasta no es deixa al “dente” i, pel que fa al farcit, actualment s’utilitza tant carn rostida, com marisc o verdures. No t’oblidis de la beixamel i del formatge abans de ficar-ho tot al forn.
 
Per postres: unes neules
Les neules són postres molt típiques i les trobaràs durant tot Nadal a qualsevol llar catalana. També s’associen als ‘barquillos’, encara que les neules són més fines i molt més cruixents.
 
La seva elaboració s’inicia a l’Edat Mitjana, fins i tot abans de crear-se el torró, on es mullaven les neules en un vi ranci assaonat amb mel i pebre. Sabies que el rei Jaume I ja les menjava?
 
Les neules estan fetes d’una massa prima feta de sucre, clara d’ou, pela de llimona, farina i mantega. Avui en dia, es poden menjar soles, però també poden acompanyar altres dolços o postres típics com, per exemple, la crema catalana o les figues seques. També s’hi troben tota mena de xocolata o farcits amb diferents ingredients com el torró. 
 

6 de gener: Les postres típiques del dia de Reis

Comencem l’any i arribem al final de les festes nadalenques. El dia 5 de gener anem a veure la cavalcada dels Reis i, el dia 6, ens reunim amb la família per dinar. Encara que el menú d’aquest dia no té cap plat específic, hi ha unes postres imprescindibles per celebrar aquest dia. Quines?
 
El tortell de Reis
El tortell de Reis és un pastís en forma d’anella que es menja, tradicionalment, el dia 6 de gener. Està fet de massapà amb fruita confitada per sobre i pot estar farcit de nata, crema, xocolata o cabell d’àngel.
 
El tortell de Reis amaga dues sorpreses: una petita figura que representa un dels tres reis mags i una fava. La tradició del tortell és que, a qui li toca la fava, ha de pagar el tortell, mentre que, a qui li toca la figura del rei, és coronat amb la corona del pastís.
 
Si vols elaborar el teu tortell de Reis artesanal, anota els ingredients i segueix els passos d’aquesta recepta.



 
 
Aquests són alguns dels plats tradicionals de Nadal a Catalunya, però n’hi ha molts més: l’escudella i carn d’olla, el suquet de peix, els massapans o els polvorons.
 
Ara que ja has recordat o descobert alguns àpats que pots preparar durant aquestes dates, quin altre plat típic català cuines tu per Nadal?

 
 
BIBLIOGRAFIA:
Tradicions gastronòmiques
Els 10 plats típics de Nadal a Catalunya
Receptes tradicionals de Nadal cuinades pel Marc Ribas
Neules, torrons, escudella i canelons: què no pot faltar a taula per Nadal
Plats de Nadal: La cuina tradicional ebrenca
Què mengem per Nadal i per què?
Les Neules
11 postres nadalenques
Les postres de Nadal: receptes per fer-les a casa
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Ous gallines en llibertat, ECO
Ous gallines en llibertat, ECO

Rubrum.Bio: Soc en Mark de 47 anys i soc productor agroecològic del Vallés Oriental.