La teva veu
Laura Solans
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
22 febrer 2024 · 1119
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Quina funció té la dextrosa en el pa sense gluten?

Molts preparats panificables sense gluten afegeixen dextrosa a les fórmules. Per què ho fan? Què hi aporta? Què dimonis és la dextrosa? Vegem-ho!
 

La dextrosa.

La dextrosa és un tipus de sucre que s'extreu –normalment– del midó de blat de moro. És químicament idèntic a la glucosa o al sucre a la sang.
 
La dextrosa és un monosacàrid, és a dir, un tipus de sucre que no es pot descompondre en un altre de més simple.
 
En comparació amb la sacarosa (sucre de taula), la dextrosa és aproximadament un 20% menys dolça (la dextrosa és essencialment glucosa i la sacarosa és 50% glucosa i 50% fructosa, sent la fructosa el sucre més dolç dels tres).
 

On la trobem?

Més enllà de les galetes i els dolços, la dextrosa és utilitzada en la indústria mèdica. Quan veus algú en una pel·lícula que està sent reanimat amb una injecció després de desmaiar-se, és probable que li estiguin administrant glucosa, i sovint, és dextrosa.
 
A més, la dextrosa s'utilitza a la indústria alimentària no només com a edulcorant, sinó també com a estabilitzador en gelats i productes congelats. Fins i tot la cervesa la fa servir durant el seu procés de fermentació!
 
Però a mi em crida l'atenció el seu ús en una gran quantitat de preparats panificables sense gluten.



 

Dextrosa en la fleca.

 
A més d'endolcir, algunes de les principals funcions de la dextrosa en la fleca industrial són:
 
  • Afectar la viscositat de la massa.
  • Reduir els punts de congelació dels productes.
  • Controlar la cristal·lització en cobertures i glacejats.
  • Promoure la fermentació.
  • Afectar la textura.
  • Afavorir la tendresa.
  • Actuar com un sucre reductor per al daurat i desenvolupament del sabor a través de la reacció de Maillard.
 

I si afegeixo dextrosa a la meva massa de pa sense gluten?

 
Fa temps que volia sortir de dubtes.
 
Com has vist, la fleca industrial té els seus motius per fer servir dextrosa a les seves fórmules. I no tinc cap dubte que alguna repercussió tindrà al pa.
 
Però ja em coneixes; m'agrada comprovar les coses per mi mateix.
 
Així que vaig comprar un pot de dextrosa i em vaig posar a fer pa sense gluten.
 
Per comparar el resultat també vaig fer una massa de pa sense gluten «normal» (sense dextrosa).
 
Aquí et mostro el resultat:
 
 

Pa sense gluten amb dextrosa
 

Resultat.

Com pots veure a la foto, els dos pans van quedar idèntics. L'única diferència va ser que el sabor del pa amb dextrosa era –lògicament– més dolç.
 
Vaig pensar que la dextrosa acceleraria la fermentació de la massa, però no ha estat així. Les dues masses van fermentar al mateix ritme. Igualment, la dextrosa, encara que no s'apreciï en una massa de pa, sí que accelera la fermentació, com veuràs unes línies més avall.
 
En altres proves he vist que el sucre SÍ que accelera la fermentació: Com afecta la sal, el sucre, l'aigua o el tipus de farina a la fermentació de les masses sense gluten?
 
 

El test definitiu. La dextrosa accelera la fermentació?

A més dels pans, vaig fer dues masses (amb dextrosa i sense) per veure millor si, efectivament, la dextrosa accelera la fermentació. Les vaig posar en dos pots de vidre transparent i vaig esperar que la fermentació fes efecte.
 
En aquesta ocasió sí que vaig veure diferència, encara que molt poca, i la massa amb dextrosa va fermentar més ràpidament que l'altra.
 
 

La massa amb dextrosa fermenta més ràpid

 

Dextrosa. Conclusió i opinió.

Al meu entendre, mai no hauríem de fer servir dextrosa per fer pa sense gluten. No hi aporta res. Ni esponjositat, ni volum, ni crosta… RES.
 
A més, afegint aquest tipus de sucres, augmentem l'índex glucèmic del nostre pa, cosa que perjudica la nostra salut.
 
NO N'UTILITZIS. 



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable