La teva veu
Laura Solans
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
19 gener 2023 · 2161
autor@
Laura Solans




Què està passant amb el canvi climàtic i les estacions?

Creus que el canvi climàtic és un problema del futur?

Reflexiona-hi un moment.
 
Encara que et sembli o que ens venguin que el canvi climàtic és una amenaça llunyana, ja és una realitat i estem patint-ne les seves conseqüències. Actualment, ja estan canviant les estacions i s’està desequilibrant el cicle natural de les plantes, de les aus i altres animals migratoris i, en definitiva, de les persones.
 
Anem a veure els efectes del canvi climàtic amb més detall.
 

Canvi climàtic: Quines evidències trobem a Catalunya?

El clima ha evolucionat sempre de manera natural, però estem vivint una nova classe de canvi climàtic: un que posa en perill els ecosistemes naturals i el benestar de la humanitat.
A Catalunya, per exemple, trobem diverses evidències que demostren que el canvi climàtic no és cap mite. Segons el Butlletí anual d’indicadors climàtics 2021 (BAIC 2021), algunes d’aquestes evidències són:
 
  • Increment de la temperatura mitjana anual de l’aire. La variació de la temperatura mitjana de l’aire a Catalunya, per al període 1950-2021, mostra un augment d’1,8°C en els darrers 72 anys.
  • Canvis en la precipitació. Encara que les dades globals anuals no presenten cap variació significativa, les pluges d’estiu presenten una disminució d’un 4,8% de mitjana per decenni en els darrers 72 anys.
  • Canvis en els extrems climàtics. En el període 1950-2021, augmenten tots els indicadors d’un clima més càlid i disminueixen els relacionats amb un clima més fred. A més, incrementa la intensitat i la durada de les sequeres.
  • Canvis en les glaceres i en la neu del Pirineu. Augmenten les pèrdues de gruix de gel. Al BAIC 2021 es recullen pèrdues d’1,5 cm/any, que tripliquen les mitjanes del període 1985-2005.
 
Sens dubte, totes aquestes variacions climàtiques ens confirmen que les temperatures estan augmentant i que les sequeres són cada cop més intenses. Res que no haguem comprovat ja durant aquest estiu: les reserves d’aigua a Catalunya han arribat a nivells molt crítics i hem patit repetides onades de calor i greus incendis.
 

Les estacions de la primavera i la tardor: Estan desapareixent a causa del canvi climàtic?

T’has adonat que passem de l’abric a la samarreta de tirants en qüestió de dies?
 
Els períodes de transició de primavera i de tardor estan desapareixent. Segons diversos estudis de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), els estius comencen una setmana abans cada dècada i acaben uns tres dies després de l'estiu. Aquest 2022, l'estiu ja s'ha avançat entre 20 i 40 dies a la primavera.
 
De la mateixa manera, segons l’AEMET, l’estiu s’allarga uns 10 dies de mitjana per dècada i, actualment, l’estiu ja dura 5 setmanes més que a principis dels anys 80. I és que aquesta estació és la més afectada pel canvi climàtic i es tradueix en un estiu cada vegada més llarg i més càlid.
 
Les dades no enganyen: la primavera i la tardor estan desapareixent. I com afecta aquesta situació al planeta?



 

La fenologia: Com afecta la climatologia a les plantes i als animals

La fenologia és la ciència que estudia aquesta relació entre els factors climàtics i el comportament de les plantes i dels animals. A través d’aquesta ciència, s’ha observat que l’alteració de les estacions modifica els cicles naturals de les plantes i els animals com, per exemple:
 
  • Les plantes floreixen abans, però els seus pol·linitzadors encara no estan desperts. Això fa que no hi ha cap insecte que fecundi les plantes i aquestes no donen fruit. Fins i tot, enguany, amb les altes temperatures de setembre i octubre, algunes plantes han interpretat que havia tornat el bon temps i han tornat a florir.
  • Les fulles dels arbres no cauen, mantenen el seu verd més temps i s’altera el cicle de l’arbre, tot a causa de les altes temperatures.
  • Les aus i altres animals migratoris no troben menjar. Les aus, per exemple, poden viatjar cap a un nou lloc i allà trobar-se sense menjar, ja sigui perquè els insectes encara estan hivernant o perquè la floració de les plantes ja ha passat.
Com pots veure, el canvi climàtic està afectant tot l’ecosistema natural del planeta, on els ritmes i el temps ho són tot. L’alimentació i els cicles de reproducció de molts animals i plantes estan en perill i això ens afecta a tots i totes.
 
Segur que has vist arbres florint quan no tocava i ocells que migraven i ara no ho fan. T’havies parat a pensar en la causa d’aquestes alteracions?
 
 
---

BIBLIOGRAFIA
El canvi climàtic
Evidències del canvi climàtic
Canvi climàtic: Perdut l'entretemps, perdrem també la tardor i la primavera?
La calor d’aquesta tardor provoca floracions inusuals fora de temporada
Efectes del canvi climàtic en aus migratòries
Plou (encara) menys del que sembla
Phenology: Climate Change is Shifting the Rhythm of Nature
Cambio climático: ¿están desapareciendo el otoño y la primavera en España?
Los meteorólogos advierten de que la primavera y el otoño tienden a desaparecer
El cambio climático ya está afectando las estaciones
La primavera ya no es lo que era… y llega antes
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli bio coco 250ml
Oli bio coco 250ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...