Creus que el canvi climàtic és un problema del futur?
Reflexiona-hi un moment.
Encara que et sembli o que ens venguin que el canvi climàtic és una amenaça llunyana, ja és una realitat i estem patint-ne les seves conseqüències. Actualment, ja estan canviant les estacions i s’està desequilibrant el cicle natural de les plantes, de les aus i altres animals migratoris i, en definitiva, de les persones.
Anem a veure els efectes del canvi climàtic amb més detall.
Canvi climàtic: Quines evidències trobem a Catalunya?
El clima ha evolucionat sempre de manera natural, però estem vivint una nova classe de canvi climàtic: un que posa en perill els ecosistemes naturals i el benestar de la humanitat.
-
Increment de la temperatura mitjana anual de l’aire. La variació de la temperatura mitjana de l’aire a Catalunya, per al període 1950-2021, mostra un augment d’1,8°C en els darrers 72 anys.
-
Canvis en la precipitació. Encara que les dades globals anuals no presenten cap variació significativa, les pluges d’estiu presenten una disminució d’un 4,8% de mitjana per decenni en els darrers 72 anys.
-
Canvis en els extrems climàtics. En el període 1950-2021, augmenten tots els indicadors d’un clima més càlid i disminueixen els relacionats amb un clima més fred. A més, incrementa la intensitat i la durada de les sequeres.
-
Canvis en les glaceres i en la neu del Pirineu. Augmenten les pèrdues de gruix de gel. Al BAIC 2021 es recullen pèrdues d’1,5 cm/any, que tripliquen les mitjanes del període 1985-2005.
Sens dubte, totes aquestes variacions climàtiques ens confirmen que les temperatures estan augmentant i que les sequeres són cada cop més intenses. Res que no haguem comprovat ja durant aquest estiu:
les reserves d’aigua a Catalunya han arribat a nivells molt crítics i hem patit repetides onades de calor i greus
incendis.
Les estacions de la primavera i la tardor: Estan desapareixent a causa del canvi climàtic?
T’has adonat que passem de l’abric a la samarreta de tirants en qüestió de dies?
Els períodes de transició de primavera i de tardor estan desapareixent. Segons diversos estudis de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), els estius comencen una setmana abans cada dècada i acaben uns tres dies després de l'estiu.
Aquest 2022, l'estiu ja s'ha avançat entre 20 i 40 dies a la primavera.
De la mateixa manera, segons l’AEMET, l’estiu s’allarga uns 10 dies de mitjana per dècada i, actualment, l’estiu ja dura 5 setmanes més que a principis dels anys 80. I és que aquesta estació és la més afectada pel canvi climàtic i es tradueix en un estiu cada vegada més llarg i més càlid.
Les dades no enganyen: la primavera i la tardor estan desapareixent. I com afecta aquesta situació al planeta?
La fenologia: Com afecta la climatologia a les plantes i als animals
La fenologia és la ciència que estudia aquesta relació entre els factors climàtics i el comportament de les plantes i dels animals. A través d’aquesta ciència, s’ha observat que l’alteració de les estacions modifica els cicles naturals de les plantes i els animals com, per exemple:
-
Les plantes floreixen abans, però els seus pol·linitzadors encara no estan desperts. Això fa que no hi ha cap insecte que fecundi les plantes i aquestes no donen fruit. Fins i tot, enguany, amb les altes temperatures de setembre i octubre, algunes plantes han interpretat que havia tornat el bon temps i han tornat a florir.
-
Les fulles dels arbres no cauen, mantenen el seu verd més temps i s’altera el cicle de l’arbre, tot a causa de les altes temperatures.
-
Les aus i altres animals migratoris no troben menjar. Les aus, per exemple, poden viatjar cap a un nou lloc i allà trobar-se sense menjar, ja sigui perquè els insectes encara estan hivernant o perquè la floració de les plantes ja ha passat.
Com pots veure, el canvi climàtic està afectant tot l’ecosistema natural del planeta, on els ritmes i el temps ho són tot. L’alimentació i els cicles de reproducció de molts animals i plantes estan en perill i això ens afecta a tots i totes.
Segur que has vist arbres florint quan no tocava i ocells que migraven i ara no ho fan. T’havies parat a pensar en la causa d’aquestes alteracions?
---
BIBLIOGRAFIA