La teva veu
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
16 octubre 2024 · 413
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Pesca Sostenible i Aqüicultura Responsable: Garantint el Futur dels Ecosistemes Marins a Nivell Mundial i a Catalunya

La pesca i l'aqüicultura són fonts essencials de proteïnes per a milions de persones arreu del món. No obstant això, la sobrepesca i les pràctiques d'aqüicultura no sostenibles han portat molts ecosistemes marins al límit, posant en perill la biodiversitat oceànica i la seguretat alimentària a llarg termini. En resposta, la pesca sostenible i l'aqüicultura responsable s'han convertit en prioritats globals per garantir que els recursos marins siguin gestionats de manera que siguin viables tant per a les generacions presents com per a les futures.

imatge: agricultura.gencat.cat


Pesca Sostenible a Nivell Mundial

La pesca sostenible es defineix com aquella que permet l'explotació dels recursos marins sense comprometre la capacitat de les poblacions de peixos de mantenir-se saludables i regenerar-se. En un món on gairebé un terç de les poblacions de peixos són sobreexplotades, la pesca sostenible és crucial per prevenir la degradació dels ecosistemes marins.
 
Les iniciatives a nivell mundial per promoure la pesca sostenible inclouen la implementació de quotes de captura, la creació de zones de vedat on es prohibeix la pesca durant determinats períodes per permetre la recuperació de les espècies, i l’adopció de tecnologies que minimitzen la captura accidental d’espècies no objectiu, com els dofins, les tortugues marines i els ocells.
 
Un dels estàndards més reconeguts a nivell mundial per a la pesca sostenible és la certificació MSC (Marine Stewardship Council), que avalua i certifica les pesqueries que compleixen amb criteris rigorosos de sostenibilitat ambiental, traçabilitat i responsabilitat social.
 

Aqüicultura Responsable

L’aqüicultura, o la cria de peixos, mariscs i altres organismes aquàtics, és el sector de producció alimentària que més ràpidament està creixent a nivell mundial. No obstant això, les pràctiques inadequades d’aqüicultura poden generar greus impactes ambientals, com la contaminació de l'aigua, la destrucció d'hàbitats naturals (per exemple, manglars), i la propagació de malalties que poden afectar les poblacions salvatges.
 
L’aqüicultura responsable busca mitigar aquests impactes a través de pràctiques sostenibles, com ara l'ús de pinso elaborat a partir de fonts sostenibles, la reducció de l'ús d'antibiòtics, la integració de l'aqüicultura en sistemes més amplis com l'aqüaponia (on la cria de peixos es combina amb el cultiu de plantes), i la protecció dels ecosistemes circumdants.
 
L'organització Aquaculture Stewardship Council (ASC) ofereix una certificació similar a la MSC per a les pràctiques d'aqüicultura sostenible, promovent els estàndards de responsabilitat ambiental i social en aquest sector.
 
 

Pesca Sostenible i Aqüicultura Responsable a Catalunya

A Catalunya, la pesca i l’aqüicultura tenen una importància històrica i cultural significativa, i la sostenibilitat d’aquestes activitats és, cada vegada més, una prioritat. La costa catalana és rica en biodiversitat marina, però les pràctiques de sobrepesca i els canvis en els ecosistemes marins a causa del canvi climàtic han afectat les poblacions de peixos, com el lluç, el seitó i la tonyina.



confrariespescadors.cat
 

Iniciatives a Catalunya

Catalunya ha implementat diverses mesures per promoure la pesca sostenible. Un exemple és el Pla de Gestió de la Pesca a Catalunya, que estableix mesures de regulació de la pesca per garantir la sostenibilitat dels recursos marins. Aquest pla inclou la regulació de les captures, la limitació de l’esforç pesquer i la protecció d’espècies vulnerables.
 
A més, el Govern de Catalunya col·labora amb pescadors locals per fomentar la pesca artesanal, una pràctica que sovint és més sostenible que la pesca industrial. La pesca artesanal utilitza tècniques tradicionals que tenen un impacte ambiental menor i que sovint contribueixen a la preservació dels ecosistemes marins.
 
Pel que fa a l’aqüicultura, Catalunya està treballant per desenvolupar aquest sector de manera sostenible, amb iniciatives que inclouen la millora de les pràctiques de cria i la reducció dels impactes ambientals. Això inclou la promoció de la certificació ASC per garantir que els productes d’aqüicultura compleixin amb els estàndards de sostenibilitat.
 

Un Futur Responsable per als Mars i Oceans

El futur dels nostres mars i oceans depèn de les decisions que prenem avui. La pesca sostenible i l’aqüicultura responsable no són només opcions ètiques, sinó necessitats per garantir la continuïtat dels recursos marins i la seguretat alimentària global. 
 
Optar per un consum responsable i de proximitat de peix és essencial per preservar els recursos marins i garantir la sostenibilitat del nostre entorn. Consumint peix de proximitat, no només contribuïm a reduir la petjada ecològica, sinó que també donem suport a les comunitats pesqueres locals que treballen de manera respectuosa amb el medi ambient. A més, conèixer la procedència del que consumim ens permet ser conscients de les condicions en què ha estat capturat i assegura una major transparència en la cadena alimentària. Així, fem una tria més conscient, afavorint la qualitat i frescor dels aliments que arriben a la nostra taula.

 
 
Referències:
 
Pla de Gestió de la Pesca a Catalunya. Generalitat de Catalunya
La pesca sostenible: un repte global i local. Federació Catalana de Confraries de Pescadors.
Aqüicultura sostenible a Catalunya. Aquaculture Stewardship Council (ASC).


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Ous gallines en llibertat, ECO
Ous gallines en llibertat, ECO

Rubrum.Bio: Soc en Mark de 47 anys i soc productor agroecològic del Vallés Oriental.