Les estacions ens ofereixen a més de canvis de temperatura, de paisatge i d’hores de llum; diferents productes de temporada que fan més atractiva i variada la cuina i aporten els nutrients necessaris per a l’organisme segons l’època de l’any. Si hi ha una fruita que marca l’inici de l’estiu i que és de temporalitat ben curta, aquesta és la pera de St. Joan o altrament dita Pera Castell.
La Pera de Sant Joan és una fruita mediterrània que rep el nom comú pel moment en què apareix, just pels volts de Sant Joan cap a finals de juny i perdura poques setmanes.
És ben acceptada entre els més menuts perquè ben neta i al punt de maduració, no cal ni pelar-la, de fet, al ser de mida petita, agafades per la cueta es poden menjar gairebé d’una mossegada. Són de pell verda i fermes i a mesura que maduren agafen tonalitats més vermelloses. Cruixents, fermes, dolces i refrescants, tot un regal al paladar per passar millor les primeres tardes caloroses d’estiu.
És una fruita rica amb aigua i fibra, per això a més de ser sucosa és saciant. Conté vitamines del grup B i vitamina C; i minerals com el magnesi, fòsfor o potassi. Per tant afavoreix el trànsit intestinal i té certs efectes antioxidants i diürètics.
A més de ser un Snack saludable i de fàcil digestió, també és una fruita que un cop passat el temps de maduració se’n pot fer confitura o conserva amb almívar. O bé, afegir-la fresca a amanides amb nous i formatge, per exemple, o a iogurts per a fer un bon berenar. Si voleu presentar un postres més especial les podeu banyar amb xocolata negra, o també poden decorar algun pastís. Finalment, també poden complementar d’allò més bé alguns guisats.
Per refrescar-te durant els primers dies d’estiu, aprofita per picar entre hores o quan et vingui de gust, peres de Sant Joan, que a més de ser una fruita pràctica perquè no cal pelar-la, és deliciosa i aporta múltiples beneficis a l’organisme.