La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
21 maig 2025 · 140
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Nespres i albercocs: petites joies de primavera amb grans beneficis

Amb l'arribada de la primavera, els mercats de Catalunya s'omplen de colors vius i aromes frescos que anuncien el bon temps. Entre les fruites més esperades i valorades d'aquesta estació hi trobem dues protagonistes modestes però excepcionals: la nespra i l'albercoc. De mida petita però de gran riquesa nutricional i cultural, aquestes fruites de temporada són molt més que un plaer per al paladar.

La nespra: una delícia àcida amb història mediterrània

La nespra (Eriobotrya japonica) no és originària d’Europa sinó d’Àsia, però s’ha arrelat fortament a les zones mediterrànies, especialment al País Valencià i al sud de Catalunya. De pell ataronjada i carn suculenta, té un sabor dolç però amb un toc d'acidesa que la fa refrescant i única.
 
La nespra és rica en antioxidants com els carotenoides, que ajuden a combatre l’envelliment cel·lular, conté vitamina A i potassi, ideals per a la pell, la vista i la regulació de la pressió arterial.
És digestiva i diürètica, gràcies a la seva fibra i a l’àcid málic, facilitant el trànsit intestinal i l’eliminació de toxines.
 
La nespra és recomanada per depurar l’organisme a la primavera i afavorir la regeneració cel·lular.

 

L’albercoc: dolç com un record d’infantesa

L’albercoc (Prunus armeniaca) és una fruita típica de la ribera mediterrània i especialment estimada a les terres de Lleida i Tarragona. La seva pell fina i de color taronja intens amb tons vermellosos anuncia una carn dolça i perfumada que evoca els dies assolellats i les sobretaules de poble.
 
L'albercoc té un alt contingut en betacarotè (precursor de la vitamina A), ideal per a la pell i la vista. Aporta vitamina C i ferro, essencials per al sistema immunitari i per prevenir l’anèmia. És baix en calories i ric en fibra, fent-lo ideal per a dietes equilibrades.
 
El seu consum habitual pot contribuir a una dieta equilibrada i ajudar a prevenir diverses malalties cròniques.
 

Fruita de temporada: més gust, més sostenibilitat

Consumir nespres i albercocs durant la seva temporada natural no només garanteix el millor sabor i valor nutricional, sinó que també redueix l’impacte ambiental del transport i la refrigeració. A més, recolza la pagesia local, especialment en zones com el Baix Llobregat, la Ribera d’Ebre o el Segrià, on aquestes fruites són una part clau de l’economia agrícola.
 
La millor manera de consumir-les és fresques, com a postres o esmorzar lleuger.

També se solen emprar per a fer melmelades casolanes, combinant-les amb espècies com la canyella.
 
Les podem trobar també deshidratades, especialment en el cas de l’albercoc, bona opció per obtenir energia ràpida i saludable.
 
Les podem combinar també amb plats salats: amanides amb formatge fresc, carns amb salsa de nespres o fins i tot en cuscús amb albercocs secs.
 


Fonts consultades:
 
Ets el que menges – Nespra
Ets el que menges - l'Albercoc
Gencat – Albercoc
Fundació Alícia – Fruites de temporada
 
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Carbassa confitada (verd)
Carbassa confitada (verd)

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...