20 novembre 2024 · 60
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Mites i realitats sobre la celiaquia

En aquest article, desmentim alguns dels mites més comuns sobre la celiaquia i presentem les realitats basades en la ciència.

La celiaquia és una malaltia autoimmune que afecta aproximadament l’1% de la població mundial. Tot i la seva prevalença, existeixen molts mites i malentesos sobre aquesta condició.

En aquest article, desmentirem alguns dels mites més comuns i presentarem les realitats basades en la ciència.
 

Mite 1: La celiaquia és una al·lèrgia al gluten

Realitat: La celiaquia no és una al·lèrgia, sinó una malaltia autoimmune. Quan una persona amb celiaquia consumeix gluten, el seu sistema immunitari reacciona atacant el revestiment de l’intestí prim. Això pot provocar una mala absorció de nutrients i una varietat de símptomes gastrointestinals i sistèmics.
 

Mite 2: Només els infants poden tenir celiaquia

“La celiaquia és com un iceberg: el que veus a la superfície és només una petita part del problema.” – Dr. Alessio Fasano, expert en celiaquia.
 
Realitat: La celiaquia pot desenvolupar-se a qualsevol edat. Encara que sovint es diagnostica a la infantesa, moltes persones no són diagnosticades fins a l’edat adulta. De fet, estudis han demostrat que la celiaquia pot aparèixer fins i tot en persones majors de 60 anys.
 

Mite 3: La dieta sense gluten és només una moda

Realitat: Per a les persones amb celiaquia, una dieta sense gluten és una necessitat mèdica, no una elecció d’estil de vida. El gluten, una proteïna que es troba en el blat, l’ordi i el sègol, pot causar danys greus en l’intestí prim de les persones amb celiaquia.
 
No obstant això, és important assenyalar que una dieta sense gluten no és necessàriament més saludable per a les persones sense aquesta condició.
 

Mite 4: La celiaquia només causa problemes digestius

Realitat: Tot i que els símptomes gastrointestinals són comuns, la celiaquia pot afectar moltes altres parts del cos.
 
Els símptomes poden incloure fatiga, anèmia, mal de cap, problemes de la pell i problemes neurològics. La celiaquia no tractada també pot augmentar el risc de desenvolupar altres malalties autoimmunes.
 

Mite 5: Una mica de gluten no fa mal

Realitat: Fins i tot petites quantitats de gluten poden causar danys a l’intestí prim de les persones amb celiaquia. És crucial que les persones amb aquesta condició evitin el gluten completament per prevenir complicacions a llarg termini.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Carbassa confitada (verd)
Carbassa confitada (verd)

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...