MENJAR DE TUPPER
El tupper, és un invent dels anys 40 per Earl Tupper, consisteix en un recipient de vidre o de diferents tipus de plàstic que serveix per emportar de manera còmoda i segura el menjar a la feina, universitat, escola, platja, pícnic o allà on es vulgui. De fet, és un producte d’allò més utilitzat a la vida moderna per totes les facilitats que ofereix a qui l’utilitza i es solen trobar apilats als armaris de la cuina de gairebé totes les llars. Ara bé, cal tenir amb compte certs aspectes per tal d’evitar monotonia, excés de consum d’aliments ultraprocessats o per seguretat alimentaria.
Menjar de tupper, en cas de ser necessari perquè no es pot fer a casa, és una opció saludable, ecològica i econòmica perquè uses les teves matèries primes i són reutilitzables evitant els plàstics d’un sol ús. Si planifiques durant 10-15’ a la setmana el que t’enduràs, t’asseguraràs que siguin més variats i de temporada evitant la monotonia; complets i sense dèficits nutricionals; més equilibrats i sense abusar d’entrepans, pastes, arrossos, o restes d’altres dies i econòmics perquè la compra serà més acurada. Podeu deixar plats cuinats 1 dia a la setmana per estalviar temps. Són preferibles els de vidre tot i que pesen una mica més però són més fàcils de rentar i conservar.
És important no trencar la cadena de fred des de l’elaboració fins al consum per evitar que els aliments es facin malbé. És millor no posar-los encara calents a la nevera per evitar canvis bruscs de temperatura i alhora de descongelar-los fer-ho a la nevera o al microones. També és important que durant el seu transport no estigui exposat a altes temperatures. Un cop acabat l’àpat, és millor rentar el tupper o passar-hi aigua al moment per evitar les restes de menjar que poden ser font de bacteris i males olors. Per preparar els menús podeu fixar-vos amb les proporcions del plat saludable i assegurar el 25% d’aliments proteics, el 25% de cereals integrals o tubercles i el 50% de verdures i hortalisses; i per postres prioritzar la fruita o el iogurt natural o vegetal sense sucre. Les amanides i els guisats seran uns bons aliats del tupper, i sempre podeu portar les salses a part per afegir-les a l’últim moment.
Si ets dels que habitualment t’endús tupper, cuida la cadena de fred i la higiene, la presència de tots els nutrients essencials, sorprèn-te amb nous plats, gaudeix i respecte el teu temps per menjar.