La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Laura Solans
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
15 novembre 2023 · 991
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




Llevats: animals o plantes?

Descobreix la veritat darrere dels llevats! Són animals o plantes? Si ets un amant de la forneria, segur que t'ho has preguntat alguna vegada.
 
En primer lloc, cal saber que els llevats són organismes unicel·lulars que s'utilitzen en la producció d'aliments com el pa i la cervesa.
 

Ni animals, ni plantes.

Però què són exactament? Doncs bé, encara que a simple vista poden semblar plantes o animals, en realitat els llevats pertanyen al regne dels fongs
 
Una de les principals diferències entre els llevats i els animals és que els llevats no tenen ni teixits ni òrgans.
 

Semblen plantes!

En canvi, els llevats obtenen el seu aliment a través de l'absorció de nutrients dissolts al seu entorn, com les plantes! De fet, els llevats tenen parets cel·lulars compostes de quitina, igual que els fongs i les plantes.
 
Però aquí ve la sorpresa: igual que les plantes, alguns llevats tenen la capacitat de fer fotosíntesi. Sí, ho has llegit bé. Tot i que només algunes espècies de llevats que viuen en ambients molt específics, com els llacs alcalins rics en minerals, tenen aquesta capacitat.
 

També semblen animals.

 
Llevat i pa sense gluten
 

D'altra banda, alguns llevats tenen característiques que els fan semblar animals. Per exemple, algunes espècies de llevats es poden moure d'un lloc a un altre a través de flagels, estructures similars a les cues que utilitzen els espermatozoides per desplaçar-se. Imagina't un munt de llevats movent-se per aquí!
 

Fermentació.

A més, alguns llevats tenen la capacitat de fermentar els sucres, un procés que també es troba en molts animals. La fermentació permet als llevats produir diòxid de carboni i alcohol, que són els responsables de la producció de pa, cervesa i vi.
 
Vaja, els llevats són els responsables que puguem gaudir d'una bona cervesa fresqueta a l'estiu!
 

Conclusió.

En resum, encara que els llevats comparteixen algunes característiques amb els animals i les plantes, la seva classificació taxonòmica com a fongs és indiscutible.
 
Aquests microorganismes són una part important de la biodiversitat i tenen un paper crucial en la producció d'aliments i begudes, així com en la investigació científica.
 
I aquí acaba el nostre viatge al món dels llevats! Ara ja saps que encara que aquestes petites cèl·lules poden semblar animals o plantes, en realitat són fongs. Però no et preocupis si et segueixes sentint una mica confós, sempre pots gaudir d'una bona cervesa mentre hi penses!




Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...