Sabies que el 20,3% dels aliments que es consumeixen a Espanya són ultraprocessats? Aquesta dada, extreta d’un
estudi de la Universitat de Sao Paulo, posa de manifest l’alta presència d’aquests productes en la nostra dieta.
És fàcil entendre per què: Qui no s’ha sentit mai temptat per una bossa de patates o uns dolços amb un embolcall cridaner? Quantes vegades has cedit quan els teus fills han vist la caixa de cereals de colors o amb una joguina de regal?
Els aliments ultraprocessats saben com entrar-nos pels ulls. Ara bé, a banda de tenir una baixa qualitat nutricional, aquests productes tenen un impacte ambiental devastador.
Què hi ha darrere d’aquest amor a primera vista? Anem a veure què són els aliments ultraprocessats, per què són tan problemàtics i com podem reduir-ne el consum i apostar per una alimentació més sostenible i natural.
Què entenem per aliments ultraprocessats?
Els aliments ultraprocessats són aquells que s’han elaborat de manera industrial – la majoria amb molt poca matèria primera –, a partir d'ingredients refinats i additius que modifiquen els aspectes sensorials del producte.
Les begudes ensucrades i energètiques, la brioixeria industrial, les galetes, els snacks com les patates xips, les tauletes de xocolata, els iogurts de sabors i altres postres làctiques ensucrades, així com els plats precuinats o el menjar ràpid, són exemples clars d'aliments ultraprocessats.
Existeixen diferents sistemes de classificació d’aliments processats. Un d’ells és el sistema NOVA, que classifica el grau de processament dels aliments i les seves implicacions nutricionals. Estableix quatre categories: aliments no processats o mínimament processats, ingredients culinaris processats, aliments processats i aliments ultraprocessats.
Per què els aliments ultraprocessats són poc sostenibles?
Que els aliments ultraprocessats no són saludables no és res nou: com més productes ultraprocessats consumim, més risc tenim de patir malalties i trastorns.
Ara bé, a més de les conseqüències per a la salut, també són poc sostenibles. T’has plantejat mai per què?
-
Empremta ambiental elevada: La producció d’aquests aliments requereix grans quantitats d’energia i genera un alt volum d’emissions de CO₂, molt més que la producció d’aliments frescos.
-
Excessiu ús de plàstics: Els embalatges cridaners sovint són materials d’un sol ús difícils de reciclar.
-
Producció intensiva i monocultius: Ingredients com l’oli de palma o el blat es cultiven massivament, causen desforestació i tenen un impacte directe en la pèrdua de biodiversitat.
-
Malbaratament alimentari: Part d’aquestes produccions massives no es consumeixen i acaben convertint-se en residus.
Com pots reduir el consum dels aliments ultraprocessats?
Les dades no enganyen: mentre que es recomana menjar 5 racions de fruita o verdura al dia, els adolescents consumeixen una mitjana de només 1,93 racions/dia i 7,7 d’aliments ultraprocessats.
Com podem aconseguir reduir el consum d’aquests generadors de problemes? Aquí tens alguns consells per reduir el consum d’aliments ultraprocessats i apostar per una alimentació més conscient:
-
Planifica àpats senzills i equilibrats: Dedica una estona a la setmana per planificar els teus àpats amb ingredients frescos i de temporada. D’això ara se’n diu batch cooking i et permet evitar les solucions ràpides i ultraprocessades.
-
Recupera receptes tradicionals: Inspira’t en les receptes dels nostres avis, que sovint utilitzaven ingredients bàsics com llegums, cereals integrals i verdures. Els guisats, truites o sopes són plats nutritius i sostenibles.
-
Compra local i de proximitat: Fes servir mercats locals per adquirir aliments frescos i de proximitat, i reduir així l’impacte ambiental associat al transport.
-
Evita productes amb llargs llistats d’ingredients: Una bona regla general és prioritzar aliments amb etiquetes on reconeguis la majoria dels ingredients.
-
Cuina més a casa: Dedicar temps a cuinar et permet controlar els ingredients i evitar conservants o additius. Pots començar amb plats fàcils com purés de verdures, amanides o peixos al forn.
-
Incorpora aliments mínimament processats: Substitueix snacks industrials per fruita seca, llavors o iogurts naturals. Aquí tens alguna idea.
El camí cap a una alimentació més autèntica
Reduir el consum d’ultraprocessats no només millora la teva salut, sinó que també contribueix a un món més sostenible. Des de triar una poma en lloc d’una galeta fins a preparar plats més elaborats, aquest canvi pot ser una oportunitat per recuperar la connexió amb el menjar i el territori, tal com ho feien els nostres avis.
Si vols fer un càlcul aproximat de la teva empremta, pots fer servir aquesta
calculadora i veure l’impacte ambiental dels aliments que consumeixes, o
aquesta altra per saber el d’una recepta concreta. T’animes a formar part del canvi?
BIBLIOGRAFIA