La teva veu
Laura Solans
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
15 gener 2025 · 28
autor@
Laura Solans




L'impacte ambiental dels aliments ultraprocessats i com reduir-ne el consum

Sabies que el 20,3% dels aliments que es consumeixen a Espanya són ultraprocessats? Aquesta dada, extreta d’un estudi de la Universitat de Sao Paulo, posa de manifest l’alta presència d’aquests productes en la nostra dieta.

És fàcil entendre per què: Qui no s’ha sentit mai temptat per una bossa de patates o uns dolços amb un embolcall cridaner? Quantes vegades has cedit quan els teus fills han vist la caixa de cereals de colors o amb una joguina de regal?
 
Els aliments ultraprocessats saben com entrar-nos pels ulls. Ara bé, a banda de tenir una baixa qualitat nutricional, aquests productes tenen un impacte ambiental devastador. 
 
Què hi ha darrere d’aquest amor a primera vista? Anem a veure què són els aliments ultraprocessats, per què són tan problemàtics i com podem reduir-ne el consum i apostar per una alimentació més sostenible i natural.
 

Què entenem per aliments ultraprocessats?

Els aliments ultraprocessats són aquells que s’han elaborat de manera industrial – la majoria amb molt poca matèria primera –, a partir d'ingredients refinats i additius que modifiquen els aspectes sensorials del producte.
 
Les begudes ensucrades i energètiques, la brioixeria industrial, les galetes, els snacks com les patates xips, les tauletes de xocolata, els iogurts de sabors i altres postres làctiques ensucrades, així com els plats precuinats o el menjar ràpid, són exemples clars d'aliments ultraprocessats.
 
Existeixen diferents sistemes de classificació d’aliments processats. Un d’ells és el sistema NOVA, que classifica el grau de processament dels aliments i les seves implicacions nutricionals. Estableix quatre categories: aliments no processats o mínimament processats, ingredients culinaris processats, aliments processats i aliments ultraprocessats.

 
Font: Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre el impacto del consumo de alimentos “ultra-procesados” en la salud de los consumidores
 

Per què els aliments ultraprocessats són poc sostenibles?

Que els aliments ultraprocessats no són saludables no és res nou: com més productes ultraprocessats consumim, més risc tenim de patir malalties i trastorns.
 
De fet, un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) relaciona el consum d'aliments ultraprocessats amb problemes associats a la salut mental en adolescents, com ara l'augment de l'ansietat i la depressió. Un altre estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) assenyala que el consum d'aquests aliments està associat a un major risc de desenvolupar malalties cardiometabòliques, com ara l'obesitat i la diabetis tipus 2.
 
Ara bé, a més de les conseqüències per a la salut, també són poc sostenibles. T’has plantejat mai per què?
 
  • Empremta ambiental elevada: La producció d’aquests aliments requereix grans quantitats d’energia i genera un alt volum d’emissions de CO₂, molt més que la producció d’aliments frescos. 
  • Excessiu ús de plàstics: Els embalatges cridaners sovint són materials d’un sol ús difícils de reciclar.
  • Producció intensiva i monocultius: Ingredients com l’oli de palma o el blat es cultiven massivament, causen desforestació i tenen un impacte directe en la pèrdua de biodiversitat.
  • Malbaratament alimentari: Part d’aquestes produccions massives no es consumeixen i acaben convertint-se en residus.
 

Com pots reduir el consum dels aliments ultraprocessats?

Les dades no enganyen: mentre que es recomana menjar 5 racions de fruita o verdura al dia, els adolescents consumeixen una mitjana de només 1,93 racions/dia i 7,7 d’aliments ultraprocessats.
 
Com podem aconseguir reduir el consum d’aquests generadors de problemes? Aquí tens alguns consells per reduir el consum d’aliments ultraprocessats i apostar per una alimentació més conscient:
 
  • Planifica àpats senzills i equilibrats: Dedica una estona a la setmana per planificar els teus àpats amb ingredients frescos i de temporada. D’això ara se’n diu batch cooking i et permet evitar les solucions ràpides i ultraprocessades.
  • Recupera receptes tradicionals: Inspira’t en les receptes dels nostres avis, que sovint utilitzaven ingredients bàsics com llegums, cereals integrals i verdures. Els guisats, truites o sopes són plats nutritius i sostenibles.
  • Compra local i de proximitat: Fes servir mercats locals per adquirir aliments frescos i de proximitat, i reduir així l’impacte ambiental associat al transport.
  • Evita productes amb llargs llistats d’ingredients: Una bona regla general és prioritzar aliments amb etiquetes on reconeguis la majoria dels ingredients.
  • Cuina més a casa: Dedicar temps a cuinar et permet controlar els ingredients i evitar conservants o additius. Pots començar amb plats fàcils com purés de verdures, amanides o peixos al forn.
  • Incorpora aliments mínimament processats: Substitueix snacks industrials per fruita seca, llavors o iogurts naturals. Aquí tens alguna idea.
 

El camí cap a una alimentació més autèntica

Reduir el consum d’ultraprocessats no només millora la teva salut, sinó que també contribueix a un món més sostenible. Des de triar una poma en lloc d’una galeta fins a preparar plats més elaborats, aquest canvi pot ser una oportunitat per recuperar la connexió amb el menjar i el territori, tal com ho feien els nostres avis.
 
Si vols fer un càlcul aproximat de la teva empremta, pots fer servir aquesta calculadora i veure l’impacte ambiental dels aliments que consumeixes, o aquesta altra per saber el d’una recepta concreta. T’animes a formar part del canvi?
 


 
BIBLIOGRAFIA
 
Els aliments ultraprocessats
"Petits canvis per menjar millor" - Menys aliments ultraprocessats
Relacionen els aliments ultraprocessats amb problemes psicosocials associats a la salut mental en adolescents
Aliments ultraprocessats: revisió bibliogràfica sobre els seus efectes en les malalties cardiometabòliques
Los alimentos ultraprocesados también son malos para tu cerebro y tu estado de ánimo
Un estudi liderat per la Dra. Cristina Bouzas confirma que consumir menys aliments ultraprocessats pot millorar la sostenibilitat mediambiental
Nous hàbits per a una alimentació sostenible
Cuanto más fresco y menos procesado, más saludable
Huella de carbono associada a los alimentos
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà del Montsec  1/2 gr
Safrà del Montsec 1/2 gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...