La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
07 febrer 2024 · 554
autor@
Nadine Campos




Les nous i les nous pacanes

La nou és la fruita de closca de qualsevol arbre del gènere Juglans, un dels nou gèneres que conformen la família de les juglandàcies (Juglandaceae). El terme Juglans prové del llatí Jupiter glans que significa ‘gla de Júpiter’ i és el nom científic del noguer.

A Catalunya l’única espècie que abunda és el noguer Juglans Regia, una varietat que dona l’anomenada nou persa o anglesa i que es va originar a l'antiga Pèrsia, des d’on es va escampar a Europa i Amèrica. 
 
Cal esmentar que la varietat Juglans Regia és una de les dues espècies principals de nous que es conreen per les llavors. L’altre varietat és la Juglans Nigra, originària de l'est d'Amèrica del Nord.
 
Com hem comentat, la família Juglandaceae és prolífica en gèneres. Un d’aquest altres gèneres és el Carya, al qual pertany l’arbre Carya illinoinensis, nom científic del pacaner, un noguer originari dels Estats Units que dona les nous pacanes, l’altra protagonista del nostre article.
 
Ara que ja hem establert el parentiu entre la nou del país i la nou pacana, us explicarem tot el que cal saber de totes dues i us donarem un parell de receptes perquè gaudiu d’aquest fruits secs tan saludables.
 

Nou comuna (Juglans Regia)

La nou comuna, que des d’ara anomenaré simplement nou, és un fruit oleaginós, de forma arrodonida i amb una closca rígida i rugosa. La part comestible és la que es troba en el seu interior.
 
Propietats nutricionals de la nou
 
Com tots els fruits secs, la nou té un baix contingut d’aigua. El seu contingut en hidrats de carboni també és molt baix i, en canvi, destaca pel seu alt percentatge de proteïnes, fins a un 18% del seu pes, un valor similar al de la carn.
El seu valor nutricional és elevat pel seu alt contingut en àcids grassos insaturats, uns tipus de greixos molt saludables:
 
  • Àcids grassos Omega 3. Dels greixos Omega 3 deriven les prostaglandines tipus 3, unes substàncies similars a les hormones que produeix l’organisme. Concretament les de tipus 3 ajuden a mantenir una bona salut cardiovascular, doncs són antitrombòtiques i redueixen els nivells de colesterol total.
  • Àcids grassos Omega 6. D’aquests greixos deriva un altre tipus de prostaglandines, les de tipus 1, que tenen un efecte antiagregant que prevé la formació de trombes, a més d’actuar com reguladors hormonals i del creixement.
Destaca també el seu contingut en vitamines E, grup B i lecitina:
  • Vitamina E. És antioxidant i protegeix l’organisme de l’efecte perjudicial dels radicals lliures.
  • Vitamines del grup B. Conté vitamina B1, B2, B3, B6 i B9 o àcid fòlic. Les vitamines del grup B intervenen en el procés metabòlic per a obtenir energia del menjar que es consumeix. També col·laboren en la formació de glòbuls vermells, en la síntesi de material genètic i en el bon funcionament del sistema nerviós.
  • Lecitina. Aquest aminoàcid millora el rendiment de les neurones.
Respecte als minerals, la nou és rica en potassi i magnesi, a més conté fòsfor, coure, ferro i zinc.


Beneficis del consum habitual de nous

Hem esmentat les propietats d’aquest deliciós fruit sec. Ara expliquem quins beneficis aporta el seu consum per el nostre organisme.
  • Prevé el risc cardiovascular. Les nous formen part de la dieta mediterrània, reconeguda com la millor per cuidar el cor. El consum de nous redueix el colesterol.
  • És neuroprotector. El consum quotidià de nous s’associa a la millora de les funcions cognitives i motrius durant l’envelliment i a la prevenció de les malalties neurodegeneratives.
  • Té efecte saciant. Malgrat el seu alt valor calòric, incloure un consum moderat de nous té efectes positius perquè ajuda a controlar l’apetit i s’aprofiten totes les seves propietats.
El consum de nous tan sols està contraindicat en els casos d’al·lèrgia.


 
Les nous a la cuina
Les nous es poden consumir fresques o cuinades. Es conserven millor amb la closca o bé, si estan pelades, en un recipient hermètic per evitar que es facin ràncies.
 
Com ingredient es poden fer servir en moltes receptes, tant de primer o segon plat com per elaborar postres.
 
Pasta fresca amb salsa de formatge blau i nous
 
Ingredients:
  • 320 grams de pasta fresca (tallarines, macarrons, espaguetis, …)
  • 200 ml de nata líquida per cuinar
  • 200 grams de nous pelades
  • 100 grams de formatge blau
Elaboració:
 
Posem a coure la pasta fins que estigui al dente. Esmicolem les nous i les fem coure durant 6 minuts en 50 grams de nata líquida. Mentre, elaborem una salsa amb el formatge blau i 150 grams de nata líquida, deixant coure 1 minut. 
Escorrim la pasta i l’afegim a la cassola on hi ha les nous i la nata, barrejant bé. Incorporem la crema de formatge i tornem a barrejar.

 

Conill en salsa de nous

Ingredients:
  • 1 conill trossejat
  • 100 grams de nous pelades
  • 4 grans d’all
  • 2 llesques de pa
  • 50 ml. de vi blanc
  • oli d’oliva 
  • sal
  • pebre negre molt
  • brou de verdures
Elaboració:
 
Salpebrem el conill i el daurem en una cassola amb l’oli calent. Retirem i afegim els alls i el pa. Deixem que es comencin a daurar i tornem a afegir el conill junt amb les nous i el vi. 
Deixem evaporar l’alcohol i cobrim amb el brou. Tapem i fem coure a foc lent fins que la carn sigui tendra.
 

Nou pacana

Travessem l’Atlàntic per conèixer el parent americà del nostre noguer. El pacaner o noguer pacaner és un arbre molt bonic que es sol fer servir en jardineria. Existeixen més de vint-i-cinc espècies de pacaner i el seu cultiu s’ha estès a altres països com Sud-àfrica, Austràlia, la Xina o el Brasil i en algunes zones del sud d’Espanya, com a arbre ornamental.
 
El fruit és la nou pacana, anomenada també nou americana. Té forma ovalada, l’escorça llisa de color canyella i la carn és blanquinosa, coberta per una pell fina de color marró, sabor lleugerament dolç i amb una textura cruixent i mantegosa.
 
Propietats nutricionals i beneficis de la nou pacana
Les nous pacanes tenen un alt valor energètic i ens aporten proteïna vegetal, greixos monoinsaturats, vitamines, minerals i fibra:
 
  • Àcids grassos monoinsaturats. La nou pacana és molt rica en Omega 9, un àcid gras que contribueix a regular el nivell de colesterol, té propietats antioxidants i antiinflamatòries i efecte neuroprotector enfront les malalties neurodegeneratives.
  • Vitamines. Aquest fruit sec conté vitamines del grup B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9), vitamines E, K i, en menor quantitat, A i C.
  • Minerals. Destaca el contingut en manganès, necessari per a la reproducció, la coagulació sanguínia, per a enfortir els ossos i per a mantenir un sistema immunitari sa. També aporta potassi, coure, fòsfor, ferro, magnesi, zinc, seleni i calci.
  • Fibra. La nou pacana ens aporta fibra i fitosterols vegetals que redueixen l’absorció del colesterol, combaten l’estrenyiment i protegeixen contra patologies del colon.



 
Al igual que la nou comuna, i la resta de fruits secs, les nous pacanes beneficien la salut cardiovascular, les funcions cognitives i la salut del sistema nerviós.
Les nous pacanes a la cuina
Un cop a casa, s’han de conservar en un recipient de vidre hermètic. Les pacanes es poden prendre crues o incorporar-les en alguna preparació culinària com farcits, pans, gelats i rebosteria. Als Estats Units és molt popular la pecan pie o pastís de nou pacana. Tradicionalment, els indis americans elaboren la pawcochiccora, una llet dolça que s’obté al bullir les pacanes i que fan servir per cuinar.
 

Bescuit de cafè i pacanes

Ingredients:
  • 100 grams de nous pacanes
  • 100 grams de mantega 
  • 3 ous
  • 80 grams de farina
  • 3 cullerades soperes de mel
  • 100 grams de cafè
  • mitja culleradeta de bicarbonat de sodi

Elaboració.
 
Preescalfa el forn a 180ºC. Tritura les nous pacanes i barreja-les amb la mantega a temperatura ambient. En el mateix bol afegeix els ous, la mel, la farina i el bicarbonat. Remena amb una espàtula fins que obtinguis una massa homogènia. Afegeix el cafè i torna a remenar. Omple un motlle engreixat amb oli de gira-sol o mantega i cou al forn durant uns 20 minuts. Comprova la cocció amb un escuradents que ha de sortir net.



 
Fonts consultades:
https://wellwo.es/ca/nou-propietats-beneficis-i-tipus-de-nous/
https://menjasa.es/revista/ca/les-nous/
https://etselquemenges.cat/rebost/les-nous
https://agranelshop.com/ca/fruits-secs-crus/64-nou-pecana.html
https://etselquemenges.cat/rebost/nous-pecanes
https://www.frutas-hortalizas.com/Fruites/Presentacio-Pacana-Nou-Pecan.html
https://borges.es/ca/receptes/pastis-de-cafe-amb-nous-pacanes/
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...