La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
09 abril 2025 · 88
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




La nespra, gaudint al màxim de la seva temporada

Quan la primavera comença a avançar, als mercats catalans apareix una fruita petita, daurada i sovint oblidada entre maduixes i cireres: la nespra. Amb un gust dolç però lleugerament àcid, i una textura suau que el fa irresistible quan és ben madur, la nespra és molt més que una fruita simpàtica de temporada: és un aliment amb història, propietats sorprenents i curiositats que et convidem a descobrir
 

Origen i història dela nespra, un fruit oriental que ha arrelat a casa nostra


La nespra (Eriobotrya japonica) és originari del sud-est de la Xina, tot i que el seu nom científic suggereixi un origen japonès. Va arribar a Europa a través de les rutes comercials asiàtiques i es va començar a cultivar amb força a la Mediterrània a partir del segle XVIII.
 
A Catalunya, és habitual trobar-lo a horts familiars, especialment a les comarques de clima suau com el Maresme, el Baix Llobregat o la Costa Daurada. Tot i que la seva producció no és massiva, la qualitat dels fruits d’aquí és excel·lent.
 

Propietats nutricionals: petita però poderosa


La nespra destaca per ser una fruita molt lleugera (unes 40 kcal per 100 g), però amb una gran riquesa en:
  • Vitamina A: gràcies als betacarotens, essencials per la salut de la pell, la vista i el sistema immunitari.
  • Vitamina C: amb propietats antioxidants i reforçadores del sistema immunitari.
  • Fibra soluble (pectina): que ajuda a regular el trànsit intestinal i a mantenir a ratlla el colesterol.
  • Potassi: beneficiós per a la pressió arterial i la funció muscular.
  • Àcid cítric: que li donen aquell toc lleugerament àcid i col·laboren en la digestió.
  • A més, té propietats diürètiques, digestives i lleugerament depuratives, ideals per a la primavera, quan el cos necessita netejar-se després de l’hivern.
 

Quan consumir-los i com triar els millors?


La temporada de la nepra a Catalunya sol començar a l’abril i dura fins a finals de maig o principis de juny. El millor moment per consumir-ne és quan la seva pell presenta un color taronja intens, sense taques verdoses, i cedeixen lleugerament al tacte.
 
Poden menjar-se fresques, pelant-les i traient el pinyol (compte: són grans i poden resultar amargs si els mossegues!). També són molt bones en compotes, melmelades, confitures o com a farcit de coques dolces. Combinen molt bé amb formatges suaus, iogurt natural o fins i tot amb plats salats.
 

Curiositats que potser no sabies


A Callosa d’en Sarrià (Alacant) hi ha una DOP (Denominació d’Origen Protegida) per a la nespra, reconeguda des del 1992. És un dels llocs amb més producció de nespras de qualitat d’Europa.
 
La nespra no és el mateix que el “nesprer europeu” (Mespilus germanica), una altra espècie que es consumia més antigament i que requeria una maduració molt diferent.
 
En medicina tradicional xinesa, les fulles del nesprer s’han fet servir per calmar la tos i reforçar els pulmons.
 
A causa del seu contingut en tanins, les nespres verdes poden ser astringents, però un cop maduren bé, tenen efecte contrari i ajuden a la regularitat intestinal.
 

Fonts consultades
Generalitat de Catalunya – Fruits i verdures de temporada
Fundación Española de la Nutrición – Perfil nutricional del níspero
DOP Nísperos de Callosa d’en Sarrià
Veritas – Beneficis del nespra i receptes
Ets el que menges - Le nespra


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Ous gallines en llibertat, ECO
Ous gallines en llibertat, ECO

Rubrum.Bio: Soc en Mark de 47 anys i soc productor agroecològic del Vallés Oriental.