autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.
La nespra, gaudint al màxim de la seva temporada
Quan la primavera comença a avançar, als mercats catalans apareix una fruita petita, daurada i sovint oblidada entre maduixes i cireres: la nespra. Amb un gust dolç però lleugerament àcid, i una textura suau que el fa irresistible quan és ben madur, la nespra és molt més que una fruita simpàtica de temporada: és un aliment amb història, propietats sorprenents i curiositats que et convidem a descobrir
Origen i història dela nespra, un fruit oriental que ha arrelat a casa nostra
La nespra (Eriobotrya japonica) és originari del sud-est de la Xina, tot i que el seu nom científic suggereixi un origen japonès. Va arribar a Europa a través de les rutes comercials asiàtiques i es va començar a cultivar amb força a la Mediterrània a partir del segle XVIII.
A Catalunya, és habitual trobar-lo a horts familiars, especialment a les comarques de clima suau com el Maresme, el Baix Llobregat o la Costa Daurada. Tot i que la seva producció no és massiva, la qualitat dels fruits d’aquí és excel·lent.
Propietats nutricionals: petita però poderosa
La nespra destaca per ser una fruita molt lleugera (unes 40 kcal per 100 g), però amb una gran riquesa en:
-
Vitamina A: gràcies als betacarotens, essencials per la salut de la pell, la vista i el sistema immunitari.
-
Vitamina C: amb propietats antioxidants i reforçadores del sistema immunitari.
-
Fibra soluble (pectina): que ajuda a regular el trànsit intestinal i a mantenir a ratlla el colesterol.
-
Potassi: beneficiós per a la pressió arterial i la funció muscular.
-
Àcid cítric: que li donen aquell toc lleugerament àcid i col·laboren en la digestió.
-
A més, té propietats diürètiques, digestives i lleugerament depuratives, ideals per a la primavera, quan el cos necessita netejar-se després de l’hivern.
Quan consumir-los i com triar els millors?
La temporada de la nepra a Catalunya sol començar a l’abril i dura fins a finals de maig o principis de juny. El millor moment per consumir-ne és quan la seva pell presenta un color taronja intens, sense taques verdoses, i cedeixen lleugerament al tacte.
Poden menjar-se fresques, pelant-les i traient el pinyol (compte: són grans i poden resultar amargs si els mossegues!). També són molt bones en compotes, melmelades, confitures o com a farcit de coques dolces. Combinen molt bé amb formatges suaus, iogurt natural o fins i tot amb plats salats.
Curiositats que potser no sabies
A Callosa d’en Sarrià (Alacant) hi ha una DOP (Denominació d’Origen Protegida) per a la nespra, reconeguda des del 1992. És un dels llocs amb més producció de nespras de qualitat d’Europa.
La nespra no és el mateix que el “nesprer europeu” (Mespilus germanica), una altra espècie que es consumia més antigament i que requeria una maduració molt diferent.
En medicina tradicional xinesa, les fulles del nesprer s’han fet servir per calmar la tos i reforçar els pulmons.
A causa del seu contingut en tanins, les nespres verdes poden ser astringents, però un cop maduren bé, tenen efecte contrari i ajuden a la regularitat intestinal.
Fonts consultades