NOTA 1: Aquesta tècnica de cocció et servirà tant per fer pizza sense gluten com pizza amb gluten.
NOTA 2: En aquest article només tractarem la part de l’enfornat. Si no saps fer una massa de pizza, mira aquí:
Recepta de pizza sense gluten del Curs Online de pa sense gluten.
NOTA 3: Tens una pedra de forn? Al final de l’article t’explico com utilitzar-la.
Preparant el forn
Comencem!
Tens la massa a punt? Anem-hi.
És molt important que el forn estigui ben calent quan la massa entri dins.
Per això et recomano que facis un bon preescalfament, de la manera següent:
Buida el forn completament, no deixis cap safata/reixeta a l’interior.
Encén el forn a la temperatura màxima possible. El mínim recomanable és de 250 °C, i el màxim 350 °C (no crec que el teu forn arribi a aquesta temperatura, però per si de cas…).
– A casa tinc un forn que arriba als 270 °C, i és la temperatura que utilitzo per fer pizzes. Si arribés als 300 °C, el posaria a aquesta temperatura. —
Deixa actives la resistència superior i inferior. No activis el ventilador.
El preescalfament serà de 25 minuts.
Preparant la massa de pizza
Han passat els 25 minuts de preescalfament. Ara segueix aquests passos:
-
Prepara una safata plana folrada amb paper de forn. La faràs servir per llançar la pizza a l’interior del forn.
-
Agafa un tros de massa, dona-li forma de pizza i posa-la a sobre del paper. Si estàs fent pizza sense gluten, és important que la massa no quedi molt gruixuda, ja que la cocció seria molt llarga.
-
Afegeix els ingredients (tomàquet, mozzarella, etc.).
-
Posa’t guants.
-
Obre la porta del forn i llança la pizza, juntament amb el paper de forn, a la base del forn. La safata no s’ha de quedar dins del forn, només serveix com a suport, la fem servir a mode de «pala pizzeria».
-
Tanca ràpidament la porta del forn.
La part més important de coure una pizza és que la cocció ha de ser curta i a alta temperatura. Per aquest motiu, en el mètode que t’he explicat, deixem caure la pizza al lloc on s’acumula més calor del forn: la base.
Per què no coem la pizza en una safata? Perquè no s’acumula tanta calor com al terra del forn.
Sobre el temps de cocció
El temps de cocció dependrà de cada forn i del tipus de massa.
Les masses amb gluten es couen més ràpid (6-7 min) que les sense gluten (8-10 min)
Et recomano que vigilis la pizza passats els primers 5 minuts i valoris:
Si les vores estan molt daurades, a punt de cremar-se, segurament la pizza ja estarà a punt.
Si tens dubtes, aixeca la pizza amb compte i mira “el cul”; si la base està daurada, ja està llesta per menjar. Si no és així, deixa-la uns minuts més.
Pot passar que la base estigui molt daurada (quasi cremada) però els ingredients necessitin més cocció (ho notaràs si el formatge no està gratinat). En aquest cas, posa la pizza (amb el paper de forn) a la safata del forn i situa-la sota la resistència superior perquè els ingredients acabin de cuinar-se i el formatge agafi la seva caramel·lització característica.
Final de l’enfornat
Quan tinguis la pizza enfornada, posa-la en una reixeta, sense el paper de forn, perquè no quedi humida.
Ara només queda el millor: menjar!
Pedres de forn
Tens una pedra per coure pizzes? Fes-la servir de la següent manera:
Col·loca la pedra a mitja alçada i preescalfa el forn durant un mínim de 25 minuts, perquè assoleixi completament la temperatura ideal (fins i tot en el seu interior), de 250 °C com a mínim.
Deixa caure la massa de pizza damunt la pedra.
Si després dels primers 5 minuts de cocció, la pizza s’ha cremat a la part superior, baixa la pedra a un raïl inferior en la pròxima fornada.
Ja tens tots els passos per preparar la millor pizza casolana!