La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
18 desembre 2024 · 171
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta




La millor manera de coure pizza a casa

Avui toca pizza? Tens la massa a punt? Doncs és el moment d'enfornar-la. Avui t'explicaré la millor manera de coure una pizza en un forn domèstic.

 

NOTA 1: Aquesta tècnica de cocció et servirà tant per fer pizza sense gluten com pizza amb gluten.
 
NOTA 2: En aquest article només tractarem la part de l’enfornat. Si no saps fer una massa de pizza, mira aquí: Recepta de pizza sense gluten del Curs Online de pa sense gluten.
 
NOTA 3: Tens una pedra de forn? Al final de l’article t’explico com utilitzar-la.
 

Preparant el forn

Comencem!
 
Tens la massa a punt? Anem-hi.
 
És molt important que el forn estigui ben calent quan la massa entri dins.
 
Per això et recomano que facis un bon preescalfament, de la manera següent:
 
Buida el forn completament, no deixis cap safata/reixeta a l’interior.
Encén el forn a la temperatura màxima possible. El mínim recomanable és de 250 °C, i el màxim 350 °C (no crec que el teu forn arribi a aquesta temperatura, però per si de cas…).
 
– A casa tinc un forn que arriba als 270 °C, i és la temperatura que utilitzo per fer pizzes. Si arribés als 300 °C, el posaria a aquesta temperatura. —

 
 
Deixa actives la resistència superior i inferior. No activis el ventilador.


 
El preescalfament serà de 25 minuts.
 

Preparant la massa de pizza

Han passat els 25 minuts de preescalfament. Ara segueix aquests passos:
 
  • Prepara una safata plana folrada amb paper de forn. La faràs servir per llançar la pizza a l’interior del forn.
  • Agafa un tros de massa, dona-li forma de pizza i posa-la a sobre del paper. Si estàs fent pizza sense gluten, és important que la massa no quedi molt gruixuda, ja que la cocció seria molt llarga.
  • Afegeix els ingredients (tomàquet, mozzarella, etc.).
  • Posa’t guants.
  • Obre la porta del forn i llança la pizza, juntament amb el paper de forn, a la base del forn. La safata no s’ha de quedar dins del forn, només serveix com a suport, la fem servir a mode de «pala pizzeria».
  • Tanca ràpidament la porta del forn.



 
La part més important de coure una pizza és que la cocció ha de ser curta i a alta temperatura. Per aquest motiu, en el mètode que t’he explicat, deixem caure la pizza al lloc on s’acumula més calor del forn: la base.
 
Per què no coem la pizza en una safata? Perquè no s’acumula tanta calor com al terra del forn.
 

Sobre el temps de cocció

El temps de cocció dependrà de cada forn i del tipus de massa.
 
Les masses amb gluten es couen més ràpid (6-7 min) que les sense gluten (8-10 min)
 
Et recomano que vigilis la pizza passats els primers 5 minuts i valoris:
Si les vores estan molt daurades, a punt de cremar-se, segurament la pizza ja estarà a punt.
Si tens dubtes, aixeca la pizza amb compte i mira “el cul”; si la base està daurada, ja està llesta per menjar. Si no és així, deixa-la uns minuts més.


 
Pot passar que la base estigui molt daurada (quasi cremada) però els ingredients necessitin més cocció (ho notaràs si el formatge no està gratinat). En aquest cas, posa la pizza (amb el paper de forn) a la safata del forn i situa-la sota la resistència superior perquè els ingredients acabin de cuinar-se i el formatge agafi la seva caramel·lització característica.
 

Final de l’enfornat

Quan tinguis la pizza enfornada, posa-la en una reixeta, sense el paper de forn, perquè no quedi humida.
 
Ara només queda el millor: menjar!
 

Pedres de forn

Tens una pedra per coure pizzes? Fes-la servir de la següent manera:
 
Col·loca la pedra a mitja alçada i preescalfa el forn durant un mínim de 25 minuts, perquè assoleixi completament la temperatura ideal (fins i tot en el seu interior), de 250 °C com a mínim.
 
Deixa caure la massa de pizza damunt la pedra.
 
Si després dels primers 5 minuts de cocció, la pizza s’ha cremat a la part superior, baixa la pedra a un raïl inferior en la pròxima fornada.
Ja tens tots els passos per preparar la millor pizza casolana!



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Jordi Bosch - Mama Fermenta

Hola! Sóc en Jordi Bosch i estic al capdavant de Mamafermenta.
Em dedico a formar particulars i empreses en l'elaboració de pa sense gluten des del 2012.
 
La meva obsessió: tot allò que fermenta.
 
Cap al 2011, després d'uns problemes de salut, vaig decidir treure el gluten de la meva vida. No vaig trigar gaire a adonar-me que el terreny que trepitjava era lleig, molt lleig: els productes sense gluten eren (encara avui) de baixa qualitat i molt cars, accentuant-se el problema en un producte bàsic: EL PA. Com podia ser tan dolent un pa?
 
Vaig decidir començar a fer-lo jo mateix i començar a investigar fent proves i tests. Els resultats els apuntava a la meva llibreta panarra. Quina farina ha aportat més esponjositat? Quina farina ha donat millor sabor? Volum? Color? Crosta?
 
Un dia vaig decidir crear www.mamafermenta.com per traslladar aquí tota aquesta informació i posar-la a disposició del navegant (entra al bloc per veure les publicacions).
 
Què significa Mamafermenta? «Mama» ve de Massa Mare i fermenta ve de fermentació. És un tribut a la màgia del ferment natural més preuat per un forner.
 
Un dia, la Núria Coll, de la revista d'alimentació saludable www.etselquemenges.cat, em va animar a explicar els meus coneixements en un taller de pa sense gluten i des de llavors he estat impartint tallers a diferents aules, entre elles:
 
La Cuina de Babette
Bonsfocs
L'ALMAZen de Dins
INS Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona
Casal Torreblanca
Espai CuinarSA
 
Ara, amb el Boom del «gluten free», els obradors necessiten adaptar-se i formar-se per poder oferir als seus clients un producte de la qualitat que es mereixen.

Si necessites formació o assessorament no dubtis a contactar amb mi. També pots passar a l'acció per resoldre els teus dubtes sol·licitant una mentoria on t'explicaré tot el que sé sobre l'elaboració artesanal de pa sense gluten.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...