La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Laura Solans
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
17 juliol 2024 · 331
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




La ceba tendra

Quina diferència hi ha entre la ceba tendra i la seca? Quines propietats té la ceba i com la usem a la cuina? Explorem aquesta hortalissa tan versàtil!
 
La ceba tendra és una hortalissa essencial a la cuina mediterrània, destacant per la seva versatilitat i propietats nutricionals. A Catalunya, aquesta varietat de ceba és molt apreciada tant per la seva textura com pel seu sabor suau i dolç. 
 

Quines propietats Nutricionals té?

 
A continuació, destaquem algunes de les seves principals propietats:
 
  • Baixa en calories: Ideal per a dietes baixes en calories, ja que aporta menys de 30 calories per cada 100 grams.
  • Vitamines i minerals: Conté vitamines A, C i del grup B, així com minerals com el potassi, el calci i el fòsfor.
  • Fibra: És una bona font de fibra dietètica, la qual cosa ajuda a millorar el trànsit intestinal i a mantenir la salut digestiva.
  • Antioxidants: Ajuden a protegir el cos contra els danys dels radicals lliures i poden reduir el risc de malalties cròniques.
 


El cultiu de la ceba tendra

A Catalunya, el seu cultiu és una tradició que es manté viva gràcies a les condicions climàtiques i als sòls fèrtils de la regió. Es cultiva especialment en zones com el Baix Llobregat i el Maresme, per la seva rica tradició agrícola. A continuació detallem alguns aspectes del seu cultiu:
 
  • Clima: Necessita un clima temperat amb temperatures moderades. A Catalunya, es pot cultivar durant la primavera i la tardor.
  • Sòl: Prefereix sòls ben drenats, rics en matèria orgànica i amb un pH lleugerament àcid a neutre.
  • Reg: Requereix un reg constant però moderat, evitant l'excés d'aigua per prevenir malalties fúngiques.
  • Plantació i recol·lecció: Es poden plantar a partir de llavors o bulbs petits. La recol·lecció es fa uns 60-90 dies després de la plantació, quan les cebes han assolit una mida adequada però encara són tendres.


Ceba tendra vs. ceba seca

 
La ceba tendra (també coneguda com a ceba verda), té la part inferior blanca i bulbosa que es fon en tiges verdes llargues i primes. La seva textura és suau i cruixent, amb una carn més aquosa. Té un gust més suau i dolç, menys picant que la ceba seca. De pes més lleuger.
 
 La ceba seca, en canvi, ha creat una pell exterior seca i paperosa que pot ser de color groc, blanc o morat. El bulb és rodó o lleugerament aplanat. La seva textura és més ferma i densa. Amb un gust més fort i picant quan es consumeix crua. 

Pel que fa al cultiu, la ceba tendra té un creixement més curt, normalent collida en 60-90 dies. Prefereix un clima més temperat i es cultiva principalemt a la primavera i la tardor. Li cal un reg constant però no excessiu per evitar la podridura.

La ceba seca té un cicle de creixement més llarg, collida després que les fulles es marceixin i el bulb hagi assolit la mida completa. Tolera millor les condicions de sequera i les temperatures més extremes. Necessita menys aigua en les últimes etapes de creixement per assegurar una bona conservació postcollita.
 

Varietats de ceba més habituals

Ceba de Figueres: Aquesta varietat és molt popular a Catalunya. És una ceba de mida mitjana, amb una forma aplanada i un color rosat característic. És coneguda per la seva dolçor i per ser menys picant que altres varietats.
 
Ceba Babosa: És una varietat primerenca, que es planta a l'hivern i es recol·lecta a la primavera. Té una textura suau i un sabor dolç i suau. S'utilitza principalment en amanides i plats frescos.
 
Ceba Blanca de Primavera: També coneguda com a "ceba tendra de primavera", aquesta varietat és de color blanc i té un sabor molt suau. És ideal per a amanides i salses.
 
Ceba Morada de Amposta: Originària del Delta de l’Ebre, aquesta varietat es caracteritza pel seu color morat intens i pel seu sabor lleugerament picant. És molt apreciada en la cuina catalana per la seva versatilitat.
 
Ceba Groga de Girona: Aquesta varietat és coneguda pel seu color groguenc i per la seva dolçor. És molt utilitzada en la cuina per fer sofregits i com a base per a moltes receptes.
 


La ceba i la seva versatilitat a la cuina 

La ceba és un ingredient versàtil que s’utilitza en una gran varietat de plats. A continuació, esmentem alguns dels seus usos més comuns a la cuina catalana i mediterrània:
 
La ceba tendra és ideal per consumir crua en amanides, gràcies a la seva textura cruixent i el seu sabor suau.
És perfecta també per a salses i guarnicions, per afegir frescor i un toc suau i per saltejats. I no ens oblidem de la ceba a la brasa!

La ceba seca s'utilitza especialment per a sofregits i guisats, aprotant profunditat de sabor, en sopes i estofats i com a ceba caramel·litzada, ja que el seu contingut en sucre esdevé una deliciosa dolçor.
 
La ceba seca es pot conservar molt bé, s'emmagatzema durant mesos i d'aquesta manera es pot fer un ús molt més llarg del producte.
 

 
 
Fonts Citades
Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE): Informació sobre les pràctiques de cultiu ecològic a Catalunya.
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya: Informació sobre les varietats de ceba cultivades a Catalunya.
Fundació Alícia: Recursos sobre les propietats nutricionals de les hortalisses i el seu ús a la cuina mediterrània.
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...