La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
31 octubre 2023 · 762
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




L'OLI D'OLIVA

Un dels distintius de la cuina mediterrània és l’ús de l’oli d’oliva verge extra tant per cuinar, com per condimentar, com per aportar greixos saludables a la dieta. Però els últims anys i, sobretot els darrers mesos, el seu preu s’ha vist incrementat per la baixa producció, deguda a les altes temperatures i la sequera, fet que està obligant als consumidors, a buscar alternatives a l’or líquid molt menys saludables i poc interessants a nivell nutricional. 
 
L’oli d’oliva, es produeix a partir del fruit de l’olivera i és un aliment altament energètic compost per greixos saludables monoinsaturats que es relacionen amb la prevenció de certes malalties i aporten molts beneficis a l’organisme. Els tipus verge o verge extra s’obtenen exclusivament per processos mecànics, al fer l’extracció a partir de les olives pressionades en fred, conserven les vitamines i antioxidants de l’oliva, els polifenols i la vitamina E. El verge extra és de qualitat superior al verge, però a nivell nutricional són molt similars. El d’oliva, és l’oli més recomanat per a cuinar perquè és un dels més estables a altes temperatures, en canvi els de llavors, rics en àcids grassos poliinsaturats, quan s’escalfen poden formar substàncies tòxiques per a la salut. Per aquest motiu, si es volen utilitzar olis de gira-sol, lli o sèsam, a més d’escollir la versió no refinada, el seu consum es recomana exclusivament en cru. 
 
Per tant, si voleu evitar substituir l’oli d’oliva de les vostres cuines, el més recomanable és, en cas de fer-ne un abús, reduir el seu consum a les quantitats recomanades, unes 4-6 cullerades soperes al dia; utilitzar tècniques de cocció saludables com la planxa, el forn, el vapor o la papillot que requereixen molt menys quantitat que les fritures i, comprar garrafes en comptes d’envasos petits a poder ser de productors locals o de proximitat. 
 
L’oli més saludable i pròxim és el d’oliva i segueix sent el més recomanable a totes les edats, tant per cuinar com per amanir. Si en fas un bon ús i conservació tampoc en gastaràs tant, i és millor que prescindeixis d’altres aliments cars que d’aquesta meravella característica de la dieta mediterrània. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...