Un dels distintius de la cuina mediterrània és l’ús de l’oli d’oliva verge extra tant per cuinar, com per condimentar, com per aportar greixos saludables a la dieta. Però els últims anys i, sobretot els darrers mesos, el seu preu s’ha vist incrementat per la baixa producció, deguda a les altes temperatures i la sequera, fet que està obligant als consumidors, a buscar alternatives a l’or líquid molt menys saludables i poc interessants a nivell nutricional.
L’oli d’oliva, es produeix a partir del fruit de l’olivera i és un aliment altament energètic compost per greixos saludables monoinsaturats que es relacionen amb la prevenció de certes malalties i aporten molts beneficis a l’organisme. Els tipus verge o verge extra s’obtenen exclusivament per processos mecànics, al fer l’extracció a partir de les olives pressionades en fred, conserven les vitamines i antioxidants de l’oliva, els polifenols i la vitamina E. El verge extra és de qualitat superior al verge, però a nivell nutricional són molt similars. El d’oliva, és l’oli més recomanat per a cuinar perquè és un dels més estables a altes temperatures, en canvi els de llavors, rics en àcids grassos poliinsaturats, quan s’escalfen poden formar substàncies tòxiques per a la salut. Per aquest motiu, si es volen utilitzar olis de gira-sol, lli o sèsam, a més d’escollir la versió no refinada, el seu consum es recomana exclusivament en cru.
Per tant, si voleu evitar substituir l’oli d’oliva de les vostres cuines, el més recomanable és, en cas de fer-ne un abús, reduir el seu consum a les quantitats recomanades, unes 4-6 cullerades soperes al dia; utilitzar tècniques de cocció saludables com la planxa, el forn, el vapor o la papillot que requereixen molt menys quantitat que les fritures i, comprar garrafes en comptes d’envasos petits a poder ser de productors locals o de proximitat.
L’oli més saludable i pròxim és el d’oliva i segueix sent el més recomanable a totes les edats, tant per cuinar com per amanir. Si en fas un bon ús i conservació tampoc en gastaràs tant, i és millor que prescindeixis d’altres aliments cars que d’aquesta meravella característica de la dieta mediterrània.