La teva veu
Jordi Bosc...
La Circula...
Laura Cros...
Oidà!
peix a cas...
El Rinclow...
Xevi Gonza...
CataNostru...
NO ÉS MÀ...
Nadine Cam...
Daniele Di...
Comarques ...
Reeducant ...
Laura Sola...
Peixaterie...
Receptes E...
Yolanda - ...
Molí de l...
Elisenda S...
Mas Jalech
Món Ferme...
Marina Mir...
BonaTerra
Albert «C...
Mel dels E...
La Vegana ...
27 febrer 2023 · 3269
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
LES TARONGES

Encara que a vegades no acabi de quedar clar qui va donar el nom a qui, si el color a la fruita o la fruita al color, en moltes llengües d’origen llatí aquest mot es comparteix. Doncs la taronja és una de les fruites més populars a arreu del món, tant per la versatilitat que té a la cuina, com per l’aroma i el sabor dolç, com pel seu color taronja viu que aporta als plats. 
 
Les taronges són originàries de la Xina i es van estendre a tot Orient, posteriorment al segle X van ser introduïdes a Espanya pels àrabs. Actualment, al nostre país es conreen principalment a València, Sevilla i Alacant; pel que fa a Catalunya, es concentren a la costa de Tarragona i als marges del riu Ebre. Són el fruit del taronger (Citrus sinensis) i les podeu trobar fresques i de temporada al mercat sobretot els mesos de tardor i d’hivern. Tot i que totes són arrodonides o ovalades i de color ataronjat tant per fora com per dins, existeixen diferents varietats. Les dolces tipus Navel, amb una protuberància amb forma de melic a un dels extrems i de les més típiques com a taronja de taula per consumir senceres o aprofitar la pell; les blanques, com la València tardana, que són les més sucoses amb un toc lleugerament àcid, ideals per exprimir-les i fer-ne suc o per afegir a amanides en forma de grills; les amargues per fer melmelades, o salses agredolces; i les vermelles o sanguines, les més difícils de cultivar i de trobar, que són de color vermell/granat a l’interior i molt preuades en pastisseria.  Les taronges, a més de ser delicioses, aporten moltes propietats a l’organisme. Són riques en vitamina C, i per tant, són antioxidants, asseguren un bon funcionament del sistema immunitari i ajuden a absorbir el ferro dels aliments. Al contenir fibra, sobretot la part blanca, millora el trànsit intestinal i els nivells de colesterol. Finalment cal destacar també les vitamines del grup B i el potassi, que la fan recomanable per a persones hipertenses i per esportistes, perquè conté poques calories però sucres de fàcil assimilació. 
 
Gaudeix dels excel·lents beneficis de la taronja consumint-la fresca, a talls sola o afegida a macedònies o amanides. Fes un suc natural ocasional recent exprimit. O bé, usa-la per donar el toc a alguna crema, salsa o recepta de rebosteria. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...