La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
27 febrer 2023 · 3714
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LES TARONGES

Encara que a vegades no acabi de quedar clar qui va donar el nom a qui, si el color a la fruita o la fruita al color, en moltes llengües d’origen llatí aquest mot es comparteix. Doncs la taronja és una de les fruites més populars a arreu del món, tant per la versatilitat que té a la cuina, com per l’aroma i el sabor dolç, com pel seu color taronja viu que aporta als plats. 
 
Les taronges són originàries de la Xina i es van estendre a tot Orient, posteriorment al segle X van ser introduïdes a Espanya pels àrabs. Actualment, al nostre país es conreen principalment a València, Sevilla i Alacant; pel que fa a Catalunya, es concentren a la costa de Tarragona i als marges del riu Ebre. Són el fruit del taronger (Citrus sinensis) i les podeu trobar fresques i de temporada al mercat sobretot els mesos de tardor i d’hivern. Tot i que totes són arrodonides o ovalades i de color ataronjat tant per fora com per dins, existeixen diferents varietats. Les dolces tipus Navel, amb una protuberància amb forma de melic a un dels extrems i de les més típiques com a taronja de taula per consumir senceres o aprofitar la pell; les blanques, com la València tardana, que són les més sucoses amb un toc lleugerament àcid, ideals per exprimir-les i fer-ne suc o per afegir a amanides en forma de grills; les amargues per fer melmelades, o salses agredolces; i les vermelles o sanguines, les més difícils de cultivar i de trobar, que són de color vermell/granat a l’interior i molt preuades en pastisseria.  Les taronges, a més de ser delicioses, aporten moltes propietats a l’organisme. Són riques en vitamina C, i per tant, són antioxidants, asseguren un bon funcionament del sistema immunitari i ajuden a absorbir el ferro dels aliments. Al contenir fibra, sobretot la part blanca, millora el trànsit intestinal i els nivells de colesterol. Finalment cal destacar també les vitamines del grup B i el potassi, que la fan recomanable per a persones hipertenses i per esportistes, perquè conté poques calories però sucres de fàcil assimilació. 
 
Gaudeix dels excel·lents beneficis de la taronja consumint-la fresca, a talls sola o afegida a macedònies o amanides. Fes un suc natural ocasional recent exprimit. O bé, usa-la per donar el toc a alguna crema, salsa o recepta de rebosteria. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...