LES TARONGES
Encara que a vegades no acabi de quedar clar qui va donar el nom a qui, si el color a la fruita o la fruita al color, en moltes llengües d’origen llatí aquest mot es comparteix. Doncs la taronja és una de les fruites més populars a arreu del món, tant per la versatilitat que té a la cuina, com per l’aroma i el sabor dolç, com pel seu color taronja viu que aporta als plats.
Les taronges són originàries de la Xina i es van estendre a tot Orient, posteriorment al segle X van ser introduïdes a Espanya pels àrabs. Actualment, al nostre país es conreen principalment a València, Sevilla i Alacant; pel que fa a Catalunya, es concentren a la costa de Tarragona i als marges del riu Ebre. Són el fruit del taronger (Citrus sinensis) i les podeu trobar fresques i de temporada al mercat sobretot els mesos de tardor i d’hivern. Tot i que totes són arrodonides o ovalades i de color ataronjat tant per fora com per dins, existeixen diferents varietats. Les dolces tipus Navel, amb una protuberància amb forma de melic a un dels extrems i de les més típiques com a taronja de taula per consumir senceres o aprofitar la pell; les blanques, com la València tardana, que són les més sucoses amb un toc lleugerament àcid, ideals per exprimir-les i fer-ne suc o per afegir a amanides en forma de grills; les amargues per fer melmelades, o salses agredolces; i les vermelles o sanguines, les més difícils de cultivar i de trobar, que són de color vermell/granat a l’interior i molt preuades en pastisseria. Les taronges, a més de ser delicioses, aporten moltes propietats a l’organisme. Són riques en vitamina C, i per tant, són antioxidants, asseguren un bon funcionament del sistema immunitari i ajuden a absorbir el ferro dels aliments. Al contenir fibra, sobretot la part blanca, millora el trànsit intestinal i els nivells de colesterol. Finalment cal destacar també les vitamines del grup B i el potassi, que la fan recomanable per a persones hipertenses i per esportistes, perquè conté poques calories però sucres de fàcil assimilació.
Gaudeix dels excel·lents beneficis de la taronja consumint-la fresca, a talls sola o afegida a macedònies o amanides. Fes un suc natural ocasional recent exprimit. O bé, usa-la per donar el toc a alguna crema, salsa o recepta de rebosteria.