La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
11 abril 2022 · 1171
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LES FAVES

Amb l’arribada de la primavera entren nous aliments de temporada com les faves fresques. Les podreu trobar al mercat de març a maig i són les protagonistes de receptes tant típiques de la cuina catalana com les faves a la catalana. 
 
La fava (Vicia faba) és el fruit de la favera i, tot i tractar-la com una verdura quan és fresca, pertany a la família de les lleguminoses. Aporta poques calories perquè conté un 70% d’aigua, és rica en hidrats de carboni en forma de midó d’assimilació més lenta; en aminoàcids, però cal combinar-les amb cereals, fruits secs o llavors per fer-ne proteïna completa i també és font de fibra que ajudarà a regular el trànsit intestinal. Destaca el seu contingut en vitamines del grup B, sobretot d’àcid fòlic, interessant pel sistema cardiovascular i nerviós i important pel correcte desenvolupament fetal en embarassades. Pel que fa als minerals aporten potassi, ferro, fòsfor, magnesi i zinc, que fan que les faves siguin recomanables en casos d’hipertensió, diabetis, anèmia, hipercolesterolèmia o per assegurar una bona salut òssia. A més a més, també tenen components antioxidants interessants per prevenir l’envelliment o combatre els radicals lliures. 
 
Quan no és temporada, es poden consumir congelades o en conserva. Si les compreu seques, concentren tots els seus nutrients perquè perden aigua i, com la resta de llegums, caldrà hidratar-les tota la nit abans de cuinar-les. 
 
A l’hora de comprar les faves tendres cal que escolliu les beines de color verd brillant i turgents, que es trenquin al doblegar-les i les podeu conservar a la nevera uns 4 dies. Les podeu bullir o fer al vapor amb la pròpia tavella, o desgranar-les i fer-les escaldades per afegir a les amanides; fer-ne hummus o ofegar-les. Però també combinen d’allò més bé amb cereals, com un plat d’arròs integral amb faves i menta, amb uns ous per fer-ne un remenat juntament amb alls tendres, a les amanides o a les cremes, ofegar-les per fer-les a la catalana amb botifarra i cansalada, o per acompanyar, per exemple, cloïsses i bacallà. Si us produeixen moltes flatulències, les podeu coure amb herbes carminatives com comí, fonoll, anís o llorer i així millorar la seva digestibilitat. 
 
Aprofiteu la curta temporada de faves fresques per gaudir dels seus beneficis i del sabor entre dolç i amarg d’aquesta lleguminosa característica de la primavera. 

FAVES ECO
FAVES ECO

IDONI: Venda de producte local, de temporada, artesà, de comerç just sense intermediari o ecològic. Són productors de menjar preparat i d'experiències gastronòmiques. Tenim productes...



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...