Amb l’arribada de la primavera entren nous aliments de temporada com les faves fresques. Les podreu trobar al mercat de març a maig i són les protagonistes de receptes tant típiques de la cuina catalana com les faves a la catalana.
La fava (Vicia faba) és el fruit de la favera i, tot i tractar-la com una verdura quan és fresca, pertany a la família de les lleguminoses. Aporta poques calories perquè conté un 70% d’aigua, és rica en hidrats de carboni en forma de midó d’assimilació més lenta; en aminoàcids, però cal combinar-les amb cereals, fruits secs o llavors per fer-ne proteïna completa i també és font de fibra que ajudarà a regular el trànsit intestinal. Destaca el seu contingut en vitamines del grup B, sobretot d’àcid fòlic, interessant pel sistema cardiovascular i nerviós i important pel correcte desenvolupament fetal en embarassades. Pel que fa als minerals aporten potassi, ferro, fòsfor, magnesi i zinc, que fan que les faves siguin recomanables en casos d’hipertensió, diabetis, anèmia, hipercolesterolèmia o per assegurar una bona salut òssia. A més a més, també tenen components antioxidants interessants per prevenir l’envelliment o combatre els radicals lliures.
Quan no és temporada, es poden consumir congelades o en conserva. Si les compreu seques, concentren tots els seus nutrients perquè perden aigua i, com la resta de llegums, caldrà hidratar-les tota la nit abans de cuinar-les.
A l’hora de comprar les faves tendres cal que escolliu les beines de color verd brillant i turgents, que es trenquin al doblegar-les i les podeu conservar a la nevera uns 4 dies. Les podeu bullir o fer al vapor amb la pròpia tavella, o desgranar-les i fer-les escaldades per afegir a les amanides; fer-ne hummus o ofegar-les. Però també combinen d’allò més bé amb cereals, com un plat d’arròs integral amb faves i menta, amb uns ous per fer-ne un remenat juntament amb alls tendres, a les amanides o a les cremes, ofegar-les per fer-les a la catalana amb botifarra i cansalada, o per acompanyar, per exemple, cloïsses i bacallà. Si us produeixen moltes flatulències, les podeu coure amb herbes carminatives com comí, fonoll, anís o llorer i així millorar la seva digestibilitat.
Aprofiteu la curta temporada de faves fresques per gaudir dels seus beneficis i del sabor entre dolç i amarg d’aquesta lleguminosa característica de la primavera.
IDONI: Venda de producte local, de temporada, artesà, de comerç just sense intermediari o ecològic. Són productors de menjar preparat i d'experiències gastronòmiques. Tenim productes...
Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.
El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...
Uneix-te a la llista dels dimecres i guanya un val de 10 a 100 euros !!! >>
Uneix-te a la llista dels dimecres!
Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!