La teva veu
Oidà!
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
13 març 2023 · 905
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
LES BLEDES

En català tenim un insult, ser una bleda assolellada, per anomenar pàmfila o amb poc caràcter a una persona, i es relaciona a aquesta fantàstica verdura amb una cosa avorrida. Doncs tot el contrari, les bledes, tant per contingut en vitamines i minerals, com per sabor, si es cuinen bé, són una hortalissa d’allò més interessant. 
 
La bleda, Beta vulgaris var. cicla, és una verdura de fulla verda llarga amb un nervi central, anomenat penca, que sol ser blanc, però segons la varietat, també en trobareu de color vermell i groc. És de la mateixa família que la remolatxa, però en aquest cas, es cultiva per aprofitar les fulles.

Les bledes són originàries de la costa del mediterrani i consumides antigament tant per grecs com per romans i fins hi tot per civilitzacions anteriors. A Espanya es cultiven sobretot a Catalunya, Múrcia i València, i tot i que les trobareu tot l’any, la millor època per consumir-les és a la tardor i l’hivern. La major part del seu pes és aigua i són riques en fibra, per tant, aporten poques calories i sacien i per això són recomanables per millorar el trànsit intestinal o per ajudar amb l’objectiu de pèrdua de pes. Són font interessant de minerals, com calci, potassi, ferro i magnesi, tot i que la seva absorció es pot veure afectada perquè també conté oxalats. Per aquest motiu, cal anar amb compte amb el seu consum si es pateix de càlculs o litiasis renal, però en canvi són força diürètiques. També destaquen per aportar vitamines com la A, la C  i sobretot l’àcid fòlic tant important per a les embarassades. 

BLEDES 1 MANAT ECO
BLEDES 1 MANAT ECO

L'hort d'en Pau: Creiem en el respecte pel medi ambient, en la producció d'aliments saludables i en la dignificació de la feina de pagès.


 
A la cuina, sempre s’han servit rebullides i mal acompanyades, fet que les feia perdre la majoria de vitamines i minerals amb l’aigua de cocció i les deixava ben insípides. Per recuperar la seva bona fama, cal donar un gir a la presentació i als plats. S’han de netejar molt bé i es poden afegir crues i picades fines, quan són de mida petita, a amanides, o bé amb poca aigua fer-les escaldades tres o quatre minuts. També són agraïdes al vapor o saltejades, servides amb alguna salsa casolana o afegides a truites, cremes, quiche, canelons o croquetes. O bé, combinen d’allò més bé amb llegums per fer un plat complet, deliciós i saludable. 
 
A l’hivern omple de vitalitat els teus plats amb aquesta hortalissa de proximitat, fresca i rica en vitamines, minerals i fibra. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...