La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
07 novembre 2023 · 1258
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




L'ENDÍVIA

L’endívia, és una hortalissa que es presenta en forma de cabdell tancat de fulles blanques fines com de vellut i acabades en punta d’un to verdós. És molt preuada per ser refrescant, cruixent, aromàtica i amb un toc amarg. La podeu trobar al mercat de tardor a gairebé estiu per tenir una forma de cultiu força peculiar.
 
L’endívia, Cichorum endivia, es creu que té origen mediterrani perquè egipcis, grecs i romans, usaven les fulles de les formes silvestres per cuinar o afegir a amanides. Posteriorment, es van iniciar noves tècniques de cultiu a Europa i es van començar a blanquejar, obtenint l’aparença actual. Aquest procés es pot aconseguir de dues maneres, la primera, de forma més natural, és cobrint de terra les arrels i tancant el cabdell amb les fulles externes o paper, evitant així la fotosíntesi. La segona, més industrial, es tracta de recollir-les i mantenir-les a les fosques en hivernacles on es controla llum, calor, humitat i reg fins a la seva venta.  L’endívia pertany a la mateixa família que l’enciam o la carxofa, però com el seu nom científic indica també és una varietat de xicoira, de fet juntament amb l’escarola totes procedeixen del mateix avantpassat botànic. Més del 90% del pes de l’endívia és aigua i és molt saciant per ser una font interessant de fibra, per aquest motiu, és un aliment molt recomanat en pautes per aprimament. A més a més, també aporta folats i provitamina A, interessant per a les mucoses i alguns minerals que ajuden amb la diüresis i la retenció de líquids. A la cuina és molt agraïda, doncs només cal tallar el tronc i separar les fulles i, un cop ben netes, es poden consumir en cru per aprofitar totes les seves propietats i gaudir d’un plat cruixent un poc amarg. Queda molt bé com a entrant, però també serveix com a guarnició d’altres plats si es passa per la paella amb herbes aromàtiques o espècies, per la brasa, o fins i tot es fregeix. Les fulles es poden farcir d’altres ingredients com fruits secs, formatges, peix blau en conserva o fins i tot fruites, o bé, amb alguna vinagreta o salsa casolana. D’aquesta manera el contrast de sabors i colors serà tot un espectacle pel vostre paladar. 
 
És important no oblidar l’aport diari de vegetals a la dieta i l’endívia pot ser una gran aliada; tant per facilitat a l’hora de preparar-la, com per sabor i textura, com per versatilitat alhora de servir-la. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva