La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
16 maig 2023 · 722
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




L'API

L’api és d’aquells vegetals relacionats amb la cultura de dieta, poc integrat a la cuina i que lluny de conèixer totes les seves propietats, la majoria de gent sols n’utilitza una fulla per afegir al caldo d’hivern. 
 
L’api (Apium graveolens) pertany a una extensa família, la de les apiàcies caracteritzades per contenir substàncies aromàtiques i sabor intens i especiat; el comí, el fonoll o el julivert en son d’altres exemples. Són plantes més aviat de fred: tardor, hivern i inicis de primavera, per tant, tot i que l’api es pot consumir tant cru com cuit, si se’n fan batuts, serà més recomanable durant aquestes èpoques de l’any. El seu origen no acaba de quedar clar, algunes hipòtesis apunten a zones mediterrànies, mentre que d’altres situen l’api silvestre a llocs pantanosos del centre d’Europa i oest d’Àsia. El que si és cert, és que ja era valorat tant per egipcis, com per grecs i romans. Es composa de tiges estriades, que formen una penca gruixuda acabada en fulles verdoses, més amargues i picants que les penques que tenen un toc més dolç. La major part del seu pes és aigua, més del 90%, per tant, conté molt poques calories i macronutrients, en canvi, és interessant perquè és força saciant i ajuda a regular el trànsit intestinal per ser ric en fibra. Es poden destacar el seu contingut en vitamina C, algunes del grup B, magnesi i potassi. Gràcies al seu contingut en flavonoides amb activitat antioxidant i antiinflamatòria, entre molts d’altres beneficis, és diürètic, digestiu, cardiosaludable i protector hepàtic. Ara bé, si patiu de malalties renals greus, cal que aneu en compte amb el seu consum. 
 
El podeu fer escaldat i amanit, en sopes d’hivern, com a ingredient principal de cremes com la d’api i porro o una de més fresca com la d’api i poma verda, també afegit picat a amanides o en forma de palets per sucar amb alguna salsa o paté com la de iogurt o l’hummus. Finalment, també en podeu fer liquats per prendre entre àpats. 
 
Si no has provat mai aquesta hortalissa, aprofita que s’acaba la bona temporada de l’api per introduir-lo, provar noves receptes, augmentar el consum de vegetals i gaudir de les seves propietats. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...