La teva veu
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
20 març 2024 · 711
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




L'ALL

L’all és aquell aliment que es pot trobar sempre a gairebé tots els rebosts de les cases a punt per a sofregir-se amb una mica d’oli i ser la base d’algun plat deliciós. Més enllà de ser un gran condiment i aportar qualitats organolèptiques a la cuina, l’all també conté diferents substàncies que l’hi atorguen propietats beneficioses per a l’organisme.  
 
L’all (Allium Sativum), pertany a la família de les liliàcies, com la ceba i el porro. Es creu que és originari d’Àsia central, però es poden trobar moltes referències de la seva importància en diferents cultures i civilitzacions antigues com la grega i l’egípcia. Actualment el seu conreu s’ha estès a arreu del món agafant importància a la península i sent un ingredient clau a la cuina mediterrània. La part comestible és el bulb subterrani, arrodonit, concentrat i de color blanc, que quan es pela i se’n treu la pellofa seca que l’envolta, deixa al descobert una desena de grills perlats. Existeixen diferents varietats però la més emprada és l’all blanc. Alhora de comprar-lo cal escollir les peces compactes, fermes i sense rebrots. Sobretot, no s’han de conservar al frigorífic, però si en un lloc sec i fresc on poden durar dies i setmanes. L’all és molt preuat per tenir propietats antifúngiques i antibacterianes, així com també, per contenir components antioxidants com l’al·licina, que apareix al aixafar o mastegar l’all fresc. És un gran protector cardiovascular interessant amb dislipèmies, arterioesclerosis i hipertensió. Per pelar-los amb facilitat s’aixafen amb el polze o la fulla del ganivet. Els podeu refregar al pa, afegir-lo a picades o amanides, posar-lo a receptes de forn i posteriorment retirar-lo, fer remenats, salses o sofregits i fins i tot sopa. Per suavitzar el seu sabor, es parteix l’all per la meitat i es retira el germen verd amb un ganivet, també es pot usar directament un oli aromatitzat amb all, o bé, si el seu consum produeix malestar, com els fructans presents a l’all són insolubles amb greixos, es poden afegir sencers a l’oli per sofregir i retirar-los quan estiguin daurats abans d’afegir els altres ingredients. També al mercat podeu trobar els anomenats alls negres, un tipus d’all que sorgeix a partir d’unes determinades reaccions químiques de l’all comú que rebaixen la fortor aromàtica i eviten que retorni.
 
L’all no és només aquell enfilall que penjava de les cases per allunyar als vampirs o la base de l’all i oli, és un dels ingredients clau de moltes receptes típiques de la cuina mediterrània que, a més de donar aroma i sabor al plat, regala grans beneficis a qui el consumeix. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...