L'ALL
L’all és aquell aliment que es pot trobar sempre a gairebé tots els rebosts de les cases a punt per a sofregir-se amb una mica d’oli i ser la base d’algun plat deliciós. Més enllà de ser un gran condiment i aportar qualitats organolèptiques a la cuina, l’all també conté diferents substàncies que l’hi atorguen propietats beneficioses per a l’organisme.
L’all (Allium Sativum), pertany a la família de les liliàcies, com la ceba i el porro. Es creu que és originari d’Àsia central, però es poden trobar moltes referències de la seva importància en diferents cultures i civilitzacions antigues com la grega i l’egípcia. Actualment el seu conreu s’ha estès a arreu del món agafant importància a la península i sent un ingredient clau a la cuina mediterrània. La part comestible és el bulb subterrani, arrodonit, concentrat i de color blanc, que quan es pela i se’n treu la pellofa seca que l’envolta, deixa al descobert una desena de grills perlats. Existeixen diferents varietats però la més emprada és l’all blanc. Alhora de comprar-lo cal escollir les peces compactes, fermes i sense rebrots. Sobretot, no s’han de conservar al frigorífic, però si en un lloc sec i fresc on poden durar dies i setmanes. L’all és molt preuat per tenir propietats antifúngiques i antibacterianes, així com també, per contenir components antioxidants com l’al·licina, que apareix al aixafar o mastegar l’all fresc. És un gran protector cardiovascular interessant amb dislipèmies, arterioesclerosis i hipertensió. Per pelar-los amb facilitat s’aixafen amb el polze o la fulla del ganivet. Els podeu refregar al pa, afegir-lo a picades o amanides, posar-lo a receptes de forn i posteriorment retirar-lo, fer remenats, salses o sofregits i fins i tot sopa. Per suavitzar el seu sabor, es parteix l’all per la meitat i es retira el germen verd amb un ganivet, també es pot usar directament un oli aromatitzat amb all, o bé, si el seu consum produeix malestar, com els fructans presents a l’all són insolubles amb greixos, es poden afegir sencers a l’oli per sofregir i retirar-los quan estiguin daurats abans d’afegir els altres ingredients. També al mercat podeu trobar els anomenats alls negres, un tipus d’all que sorgeix a partir d’unes determinades reaccions químiques de l’all comú que rebaixen la fortor aromàtica i eviten que retorni.
L’all no és només aquell enfilall que penjava de les cases per allunyar als vampirs o la base de l’all i oli, és un dels ingredients clau de moltes receptes típiques de la cuina mediterrània que, a més de donar aroma i sabor al plat, regala grans beneficis a qui el consumeix.